Blíží se konec léta a s ním i zpracování zeleniny. Proto je důležité vědět, jak svou vypěstovanou úrodu správně uskladnit. V tomhle článku vám prozradíme, jak na to.
Je spousta možností, které vám pomůžou zabránit zbytečnému vyhazování úrody kvůli jejímu uhnívání po pár dnech.
Uchovávání v chladu
Důležité je vybrat vhodný prostor na uchování zeleniny, aby byl vzdušný a chladný, s ideální teplotou 0-4°C. Mělo by to být místo, kde je dostatek tmy. Pokud je místnost příliš vlhká, zkuste často větrat – nebo skvělým trikem je vložit mezi úrodu ubrousek, který vpije vlhkost do sebe. Pokud máte opačný problém, že je v místnosti sucho, pokropte zem vodou.
Neomývejte zeleninu před skladováním
Pokud se vám zdá zelenina špinavá, můžete ji utřít kouskem hadru, ale v žádném případě ji neomývejte. I když vám to přijde logické. Zeleninu omyjte jen v případě, že ji hned hodláte konzumovat. Umytím povrchu úrody se může stát, že smyjete přirozený povrch, který chrání proti hnilobě.
Neuchovávejte zeleninu v lednici
Určitě si říkáte proč? Každý z nás hned po sklizení či nákupu umístí zeleninu do lednice. Ale tím, že bude zelenina v chladu, se může stát, že její povrch začne být nepříjemně slizký. Uchovávejte ji spíše v pokojové teplotě.
Nakrájenou rychle do vody
Pokud jste zeleninu ořezávali nebo ji krájeli, zkuste ji vložit do mísy s vodou. Zelenina vydrží dlouho čerstvá a nezkazí se.
Co skladovat odděleně?
Věděli jste, že brambory a cibule by se neměly skladovat spolu? Většina z vás to tak možná dělá – a rychle si to určitě rozmyslí. Pokud je budete uchovávat společně, stane se to, že jim začnou klíčit výhonky a zelenina se stává nejedlou.
Druhy zeleniny, které mají rády tmu
K uschování jsou vhodné sklepy, šuplíky, krabice, a pokud takové místo nemáte, můžete zeleninu uložit do sáčku a udělat do něj díry, aby proudil vzduch. Mnoho z vás určitě ví, o jaký druh zeleniny se jedná. Jde o česnek, cibuli a brambory. Pokud přidáte k bramborám pár jablek, zaručíte tím jejich delší výdrž. Můžete také cibuli a česnek po vytažení z půdy svázat do svazku, a poté je nechat pověšené ve tmě na nějaké tyči.
Využijte vody a vlhkosti
Zelenina, která zůstane déle svěží a vyhledává vodu, je například chřest, který je jako květiny. Dále také například brokolice a květák zůstanou déle čerstvé, když je postavíte do vody.
Sušení a zavaření
Zelenina, kterou můžete sušit, je například paprika. Tu můžete po usušení pomlít a použít jako koření. Dále můžete sušit i například rajčata, která jsou vhodnou surovinou k vaření. Zavařovat můžete jakoukoliv zeleninu, to už záleží na vás.
TIP: Usušit si můžete i mrkev a petržel, ze kterých můžete následně vyrobit domácí vegetu.
Připravte si třeba domácí lečo či zavařenou řepu se zelím. Tato jídla jsou velice vhodná na zimu díky vysokému obsahu vitamínů.
Zdroj: happymag.cz, zdravy-domov.doktorka.cz