Znojemská omáčka patří mezi ty snadné a chutné zároveň, které obohatí každý stůl. Podávat ji můžete pokaždé jinak, jednou s rýží, jindy zase s houskovým knedlíkem.
Znojemská omáčka patří mezi stálice české kuchyně. Kdo vymyslel znojemskou omáčku, z jakého masa se vaří as čím se nejčastěji podává? To vše vám nabídneme v dnešním receptu.
Jak už sám název napovídá, historie tohoto pokrmu skutečně vede ke Znojmu. Právě tam tenkrát začal kolem roku 1572 Sebastian Freytag pěstovat okurky, které později zavařoval známým sladkokyselým nálevem. Omáčka tedy dostala název po okurkách ze Znojma, které se do ní přidávaly.
Jaké maso na znojemskou omáčku?
Znojemská omáčka neboli znojemská hovězí pečeně by se správně měla připravovat z masa hovězího – z kýty nebo roštěnce. Maso se prošpikuje špekem nebo slaninou a na silném cibulovém základu se dlouho dusí. Jenže i takový recept jako je znojemská hovězí pečeně má své obměny. Proto se můžete setkat s recepty jako je znojemská omáčka s kuřecím masem, znojemská omáčka s vepřovým masem a tradiční znojemská hovězí omáčka.
Recept na znojemskou omáčku
Znojemská omáčka s vepřovým masem je chutnou, levnou a rychlou alternativou původního receptu.
Ingredience
Postup přípravy
- Ze všeho si očistěte maso, naklepejte z obou stran, osolte, opepřete a zlehka obalte v hladké mouce.
- Na pánev vložte sádlo a nechte ho rozehřát. Jakmile je sádlo rozehřáté, zprudka na něm opečte obalené maso v mouce. To posléze vložte do samostatného hrnce.
- Výpek z restovaného masa rozhodně nevyhazujte, přidejte do něj cibuli a slaninu a opečte. Jakmile bude cibule hnědá a slanina opečená, přilejte do pánve vývar – výpek by měl získat krásnou hnědou barvu.
- Následně výpek vlijte do hrnce s opečeným masem, osolte, přidejte sójovou omáčku a pepř a nechte dusit asi 45 minut.
- Jakmile je maso měkké, vyjměte ho na talíř a do hrnce přidejte nastrouhané okurky (strouhejte na hrubé straně struhadla).
- Připravte si jíšku z mouky a vody a tou zahustěte omáčku.
- Omáčku ještě alespoň 10 minut provařte a poté do ní vraťte maso z talíře.
Doporučujeme: Houbová omáčka
S čím podávat znojemskou omáčku?
Znojemskou omáčku můžete podávat s rýží nebo knedlíkem.
Jak vylepšit znojemskou omáčku?
Znojemská omáčka z hovězího masa je chuťově sice mnohem výraznější, ovšem její příprava je také o něco delší a náročnější. Jak jsme již vzpomínali, alternativou může být znojemská omáčka s vepřovým masem, které buď slaninou prošpikujete nebo slaninu jen opražíte na pánvičce – záleží na vašich časových možnostech. Milovníci kuřecího si mohou připravit recept na znojemskou omáčku z kuřecího masa, což může být i znojemská omáčka pro děti.
Lidé si také připravují: Dýňová omáčka na těstoviny
Jestliže masu moc neholdujete, existuje můžete si připravit i falešnou znojemskou omáčku, kdy maso nahradíte například tofu. Připravit si ji můžete i v případě, kdy v mrazáku nemáte ani kousek masa, to nahraďte nakrájenou šunkou.
Připravovaná znojemská omáčka v tlakovém hrnci vás ohromí, protože v tlakovém hrnci vyniknou všechny její chutě. Pomalé dušení hovězího masa je pro znojemskou omáčku to nejlepší.
Znojemská omáčka s rýží je stejně dobrá jako znojemská omáčka s knedlíkem. Záleží pouze na vás, čemu vy dáváte přednost. Dokonce jsou i takoví, kteří si znojemskou omáčku vychutnávají s bramborem.
Doporučujeme: 8 receptů na rajskou omáčku
A rada na závěr – abyste dosáhli tmavého cibulového základu, který je pro tuto omáčku nezbytný, několikrát restovanou cibuli podlijte vodou. Vodu nechte vyvařit, a následně cibuli opět podlijte. Dobře připravený základ je totiž tajemstvím úspěchu.
Zdroj: pinchofyum.com, seriouseats.com
Další recepty na omáčky