Koláče a moučníkyReceptySladké recepty

Nejlepší žemlovka s jablky – Recept na sladký oběd

Žemlovka (zemlbába) je vynikající sladké jídlo z jablek. Recept na housku není složitý, postačí vám pár surovin. Připravit ji můžete z rohlíků či housek. Jakou máte nejraději?

Žemlovka, zemlbába anebo jednoduše jablka s houskami namáčené v mléce. Snad každý se s tímto pokrmem potkal ve školce nebo na základní škole. A v té chvíli jste se do žemlovky buď zamilovali, nebo ji zkrátka nemáte rádi. Jak si takovou žemlovku připravit doma v kuchyni?

V Německu se jí říká Semmelauflauf, což je složenina slov Semmel (houska) a aufl auf (nákyp). A když se jedná o naši žemlovku, jak ji známe my, jednoduše se k názvu přidá mit Apfel, tedy s jablkem. Jaká je pro vás ta nejlepší žemlovka?

Recept na žemlovku s jablky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 40 minutČas odpočinku: 40 minutCelkový čas:1 hodina 50 minutPorce:4 porceKalorie:300 kcal Nejlepší období:Léto

Ačkoli jste možná předpokládali, že na žemlovce se nedá nic moc obměňovat, není tomu tak. Už samotné rozhodnutí, zda k přípravě zvolíte housky, rohlíky anebo třeba vánočku, rozhodne o její výsledné chuti. Další ingrediencí, jejíž volba je také na vás, jsou rozinky.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Před samotným pečením si předehřejte troubu, ideálně na 180° a zvolte program horkovzduch.
  2. Formu na želmovku vymažte pečlivě máslem a nakrájejte rohlíky.
  3. Mezitím si můžete připravit směs, kterou žemlovku zalijete. V samostatné misce smíchejte mléko, 4 vejce, rum, krupicový cukr,skořici a citronovou kůru. Důkladně promíchejte.
  4. Na spodek nádoby naskládejte vrstvu z nakrájených rohlíků.
  5. Jako střední vrstvu použijte nakrájená nebo nastrouhaná jablka a na ně můžete přidat oříšky a rozinky.
  6. Na horní vrstvu opět použijte nakrájené rohlíky.
  7. Celou formu postupně zalijte připravenou směsí. Po zalití ještě můžete posypat moučkovým cukrem.
  8. Pečte zhruba 30 minut. Navrch žemlovku si můžete vytvořit pěnu z bílků.
  9. 3 bílky rozmixujte s 1 PL cukru v nádobě a rovnoměrně natřete navrch žemlovky.
  10. Pečte dalších zhruba 10 minut dozlatova.

Doporučujeme: Tradiční jablečný štrúdl

žemlovka recept
Zdroj foto: hsunny / Shutterstock.com

Je milovaná i zatracovaná, ale rozhodně patří ke sladkým moučníkům naší kuchyně. Jestli se do přípravy žemlovky pustíte, přejeme vám dobrou chuť!


Další recepty z jablek

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)