Zelná polévka je chutná jednoduchá polévka, která vás zahřeje nejen v podzimních sychravých dnech. Vyzkoušejte náš recept na silnou a vydatnou zelnou polévku, která nahradí i hlavní chod.
Jaký je rozdíl mezi zelňačkou a zelnou polévkou?
Zelná polévka se vaří z čerstvého hlávkového zelí, na rozdíl od zelňačky, která se vaří ze zelí kysaného.
Zelná polévka se vaří z čerstvého bílého hlávkového zelí.
Recept na zelnou polévku
Připravte si tu nejlepší zelnou polévku u vás doma. Recept je sice časově trošku náročnější, ale jistě to dáte.
Ingredience
Postup přípravy
- Do hrnce vložte uzená žebra, zalijte studenou vodou a dejte je na mírném ohni na několik hodin vařit.
- Před koncem vaření nakrájejte cibuli, zelí na tenké nudličky, brambory na kostky a klobásu na kolečka.
- Když z žeber získáte dostatečně silný vývar, vyjměte žebra z vody a maso z nich oberte na misku.
- Do horkého vývaru dejte vařit zelí s pepřem a bobkovým listem a vařte do poloměkka.
- Poté přidejte brambory, klobásu, prolisovaný česnek, kmín a sůl a nechte vařit.
- Na pánvi na sádle lehce osmahněte cibuli, přisypte mouku a sůl a za stálého míchání vytvořte jíšku.
- Hotovou jíšku nechte chvíli zchladnout a přimíchejte do ní papriku, zalijte studenou vodou, dobře promíchejte a propasírujte přes síto do polévky.
- Ještě krátce povařte, přidejte do ní maso ze žeber.
- Polévku podávejte zdobenou nasekanou pažitkou nebo s trochou zakysané smetany a čerstvým pečivem.
Jak vylepšit zelnou polévku?
- Namísto sladké mleté papriky do polévky můžete přidat mletou uzenou papriku.
- Polévku můžete dochutit trochou rajského protlaku.
- Můžete si připravit zelnou polévku se smetanou, zakysanou smetanou, jogurtem nebo mlékem.
- Ke konci vaření můžete do polévky vyklepnout a vidličkou rozkvedlat vajíčko.
- Dietní zelní polévku připravíte tak, když vynecháte všechny tučné přísady. Cibuli osmahnete na troše oleje, přidáte papriku, zelí a zalijete vývarem. Polévku můžete zahustit nahrubo nastrouhanými bramborami. Můžete přidat i uzené tofu, které nahradí chuť uzeniny.
- Dle chuti do polévky můžete přidat i zeleninu, kterou máte rádi – například pórek nebo kořenovou zeleninu.
Polévek z čerstvého zelí existuje nespočet verzí. Například:
- bílá zelná polévka bez papriky,
- zelná polévka s párkem.
Tuto polévku si můžete připravit na takový způsob, jaký máte rádi. Pokud vás však omrzel recept na polévku ze zelí, kterou děláte stále, pak vyzkoušejte některou ze zmíněných verzí a připravte si zelnou polévku na nový způsob.
Pokud jste milovníky jednoduchých polévek, ochutnejte také další recepty na polévky z našeho receptáře. Na výběr máte tradiční zeleninové polévky nebo vynikající krémové.
Zdroj: delish.com
Vyzkoušejte další recepty na polévky