Zeleninová polévka z zmražené zeleniny je snadná a rychlá na přípravu. Pokud chcete bleskovou polévku tenhle recept na zeleninovou polévku z mražené zeleniny zvládnete během pár minut.
Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny vás zasytí a nadchne jistě i děti. Je chutná a přitom tak jednoduchá. Můžete si ji připravit kdykoliv, když například nevíte, co narychlo podat rodině k večeři nebo obědu. Zelenina do polévky je zdravá, určitě se nebojte ani toho, že je v ní využita zelenina mražená.
Jaká mražená zelenina je vhodná do polévky?
Je jasné, že nejlepší zeleninová polévka bude ze zeleniny čerstvé. Výborná zeleninová polévka se však dá rozhodně připravit i z zmražené zeleniny. A jaké druhy zeleniny využít? Základem by určitě měla být mrkev a hrášek. Nejlepší ale je, když je zeleninová polévka hodně pestrá. Vhodné jsou všechny zeleninové směsi s květákem, růžičkovou kapustou, fazolovými lusky nebo kukuřicí.
Recept na zeleninovou polévku z mražené zeleniny
Zahuštěná zeleninová polévka z zmražené zeleniny vás nadchne nejen tím, jak je jednoduchá, ale i tím, jak moc je dobrá. Polévku budete mít připravenou za chvíli a hlavně nebudete muset předem nic krájet ani čistit. Zmražená zelenina se prostě jen vysype z pytlíku. Tato jednoduchá zeleninová polévka z zmražené zeleniny na másle vám bude chutnat.
Ingredience
Postup přípravy
- V hrnci si rozpustíme sádlo a na něm orestujeme zmrazenou zeleninu a jemně osolíme.
- Pak přilijeme vodu (nebo zeleninový vývar).
- Pokud se polévka zavaří oloupejte si brambory, nakrájejte a přidejte do polévky.
- Polévku nechte vařit 15 minut.
- Pak si připravte jíšku. V malém hrnci si rozpálíme olej (nebo sádlo) a přisypeme 1 PL hladké mouky, řádně mícháme, dokud jíška nebude hotová, dle potřeby naředíme pár kapkami studené vody.
- Jíšku vlijeme opatrně do polévky a řádně promícháme, tak aby v ní nebyly hrudky.
- Polévku dochuťte solí, pepřem, kmínem nebo vegetou.
- Nechte povařit ještě 5 – 10 minut.
- Hotovou polévku odstavte a můžete podávat.
Jak vylepšit zeleninovou polévku z mražené zeleniny?
Pokud máte možnost, do polévky můžete nakonec přidat čerstvé nasekané bylinky, které polévku provoní a jemně dochutí. Pokud si přejete mít zeleninovou polévku hustější a vydatnější, klidně do ní nakrájejte i dvě větší brambory.
Jak skladovat zeleninu v mrazáku?
Jak jistě víte, do mrazáku se dá dát téměř cokoliv, takže pokud jste měli v létě větší úrodu zeleniny, můžete si ji schovat do mrazáku na zimu, abyste ji nemuseli kupovat. Nejčastěji se mrazí hrášek, který stačí vyloupat a uložit do sáčku či krabičky a zamrazit. Jinak pokud se rozhodnete mrazit zeleninu čerstvou a tepelně neupravenou, vždy ji řádně očistěte a naporcujte.
Doporučuje se také zeleninu nejdříve blanšírovat. A co je blanšírování? Díky němu se zelenina zbaví mikroorganismů a tím se prodlouží doba trvanlivosti. Zelenina si pak navíc uchová svou chuť i barvu. Stačí, když si zeleninu očistíte a připravíte ke zmražení, pak ji dáte do síta, a to na chvíli ponoříte do vroucí vody. Je třeba hlídat dobu, kdy je zelenina ve vroucí vodě, protože vzápětí se musí ponořit do vody studené na stejně dlouhou dobu. Pak už stačí jen zeleninu uložit do sáčků vhodných do mrazáku či do připravených krabiček. Pak si můžete dělat různe recepty z mražené zeleniny po celý rok až do další úrody.
Dobrou chuť!
Zdroj: cookingclassy.com, inspiredtaste.net
Další tipy na zeleninové polévky