Většina z nás si nedokáže představit začátek dne bez hrnku kávy. Všichni známe tu vůni pražené kávy a nedáme na ni dopustit, ať už si jí vychutnáváme ve formě espressa, cappuccina nebo latté. Ale slyšeli jste už pojem zelená káva?
Zelený zázrak
Rozdíl mezi kávou klasickou a zelenou je vlastně jednoduchý – černá káva je pražená, zatímco zelená se nepraží.
- Kávová zrna klasická se několik dní suší na slunci, dokud neprasknou a nevypadnou z nich malá zelená zrnka.
- Pro klasickou kávu se tato zrna ještě upraží, pro tu zelenou se nechají v této podobě. Díky tomu v nich zůstává větší množství antioxidantů a cenných kyselin než v černé kávě.
Zelená káva je v současné době nejvíce známá jako podpora při hubnutí. Mnoho společností si na ní postavilo jméno a slibují zázraky ve formě štíhlé postavy pouze užíváním zelené kávy. Celý princip stojí na kyselině chlorogenové, jíž zrna zelené kávy obsahují.
Ta ve spojení s kofeinem, který je samozřejmě také součástí zrn, pomáhá bránit tělu vstřebávat cukr a měnit jej na tuky. Tento efekt byl sice vědecky potvrzen, ale pokud věříte, že si dáte extrakt ze zelené kávy k oblíbenému smažený sýru s hranolky a zhubnete, musíme vás zklamat. Zelená káva má sice podpůrný účinek hubnutí, ale je třeba dodržovat zdravou životosprávu a pohyb. Poté je skutečně možnost snížení váhy reálná.
Káva a její vliv na naše zdraví
K dalším látkám, které zrna zelené kávy obsahují, je kyselina kávová. Ta také pomáhá zamezovat vstřebávání tuků a zároveň je silný antioxidant. Antioxidanty obecně podporují srdeční aktivitu a krevní oběh. Pomáhají však také při detoxikaci organismu a snižují riziko cukrovky. Vysoký obsah kofeinu samozřejmě povzbuzuje při únavě a zvyšuje naši pozornost. Je tak přínosem právě při hubnutí, kdy chceme zvýšit naši aktivitu a výdrž. Ale musíme dávat pozor na dávkování.
Podívejte se také na oblíbené druhy kávy
Není vhodný především pro těhotné ženy, lidi citlivé na kofein a tzv. pomalé metabolizátory kávy. Těmto osobám kofein naopak může způsobit:
- nespavost,
- problémy s krevním tlakem,
- úzkost,
- žaludeční potíže a další nepříjemnosti.
Na co je třeba dát pozor?
Přes všechna pozitiva je třeba myslet i na negativní aspekty zelené kávy. O možných neblahých dopadech kofeinu už víme, ale proč bychom měli u zelené kávy zpozornět?
- Zelená káva postrádá tepelnou úpravu pražením, které běžně rozvíjí kladné účinky a ničí škodliviny. Proto v podstatě syrová káva může být pro trávicí soustavu zatěžující.
- Ovlivňuje vstřebávání některých látek, například železa. Tím může dojít ke snížení hemoglobinu v krvi.
- Je třeba hlídat množství přijatého kofeinu. Pokud jste zvyklí na několik šálků klasické kávy denně, budete je muset omezit, pokud se rozhodnete i pro pití extraktu zelené kávy.
- Zapomenout nesmíme ani na jednu – sice zdraví neohrožující, ale přesto nepříjemnou „maličkost“ – zelená káva nechutná nijak dobře.
Jako vše, i nepražená káva má svá pro a proti. Určitě je třeba vše zvážit, nasazení zelené kávy je vhodné konzultovat s lékařem či výživovým poradcem.