Připravte si pečená vepřová žebra v sladké a šťavnaté marinádě. Připravte si oblíbenou omáčku, které dodají receptu skvělou chuť.
Naučte se správný postup přípravy marinády na pečená žebra v troubě, a vyzdvihněte své pohoštění o stupeň výš díky těm nejlepším omáčkám k masu.
Tuto pochoutku můžete připravit také při letním grilování, nebo na kontaktním grilu v zimních měsících, místo pečení, tak uděláte grilovaná žebra.
Recept na pečená žebra
Pro chutné pomaly pečená žebra, je nutné dodržet jednoduché, ale velmi důležité kroky při postupu. Důležité je, aby žebra byla po upečení stále šťavnatá a plná chuti. Zároveň však musí být dostatečně upečená, aby šla dobře od kosti. Vsaďte na dobrou a šťavnatou marinádu a ten nejlepší recept pro pečená žebra.
Suroviny
Postup
- Ze všeho nejdříve si připravte nejlepší marinádu na žebra, která žebra vynese na další úroveň pečeného masa.
- Smíchejte do velké mísy najemno nakrájenou cibuli, česnek, veškeré koření i lžičku instantní kávy. Kečup můžete vyměnit za kvalitní rajský protlak, lžíce ovocného džemu zase za sladký med. Záleží jen na vaší chuti a na zásobách v kuchyni.
- Troubu předehřejte na 220 °C, a mezitím si připravte žebra. U těch odstraňte blány, dobře je osolte a opepřete a vložte do vyššího pekáče.
- Pekáč se žebry vložte do trouby a nechte péct asi deset až patnáct minut. Stačí jen chvíle, aby se žebra zatáhla. Po pár minutách žebra z trouby vytáhněte.
- Hned po vytažení je čas na marinádu. Tou potřete žebra ze všech stran. Nezapomeňte je podlít hrnkem vody a pekáč přiklopit. Pečte tři hodiny na 170 °C. (Pro krásnou barvu i jemnost můžete nakonec pekáč odklopit a pár minut péct bez poklopu. Žebra budou krásně měkká.)
- Jednou za čas žebra zkontrolujte a znovu podlijte vodou.
Jaká příloha se k žebrům hodí?
Pečená žebírka si můžete vychutnat jako skvělý hlavní chod, dobrou volbou jsou žebra také jako občerstvení při posezení s přáteli. Zkoušeli jste někdy marinovaná žebra s bramborovou kaší? Tato kombinace je překvapivě skvělá. Vychutnat si tuto dobrotu můžete ale také s lehkým salátem, obyčejným krajícem chleba nebo také s opečeným toustem.
Doporučujeme: Hovězí steak na pánvi: Recept ve třech krocích
Oblíbené omáčky na žebra
Pokud chcete připravit geniální žebra, nezapomeňte na výborné omáčky. Nejvíce se k jemné marinádě hodí omáčky se zajímavou dominantní chutí, proto zvolte jednu sladkou, pálivou, sýrovou a česnekovou omáčku. Tyto čtyři druhy jsou totiž vůbec nejoblíbenější, navíc se hodí nejen k žebrům, ale také k dalším druhům masa. Skvěle se může hodit také pepřová omáčka k masu.
Skvělou volbou a oblíbenou variantou jsou zejména pálivé omáčky. Ke sladké a jemné marinádě, měkkému masu a neutrální příloze se skvěle hodí například chilli omáčka nebo omáčka s křenem či česnekem jako dominantní surovinou. Takové omáčky skvěle rozzáří celý pokrm a dodají mu ten správný říz.
Jestliže milujete naopak jemné omáčky, můžete zvolit například sýrovou omáčku. Dobrou volbou je také hořčičná, sladká švestková nebo jemná pažitková omáčka. Pro podpoření marinády můžete jako jednu z variant připravit také barbecue omáčku, tou rozhodně nic nezkazíte. Všechny připravené omáčky naservírujte v malých miskách, co rozložíte kolem žeber uprostřed stolu.
Takovým pohoštěním rozhodně uchvátíte každou návštěvu.
TIP: Vyzkoušejte i jiné marinády na grilování. Přinášíme vám 4 top recepty, které si zamilujete
Zdroj: inspiredtaste.net