ReceptyTěstoviny

Zapečené těstoviny s brokolicí nebo uzeným masem

Pokud nevíte, co zrovna připravit na večeři, nechce se vám do obchodu a chcete využít jen suroviny, které máte doma po ruce, jsou zapečené těstoviny tou správnou volbou.

Dají se totiž připravit na stovky různých způsobů, těstoviny lze zapékat s masem, zeleninou, houbami, se sýrem nebo uzeninou. Je jen na vás, co použijete. Jde o levné, a hlavně rychlé jídlo. Na který způsob je připravíte vy? Pojďme se podívat na ty nejlepší zapečené těstoviny.

Zapečené těstoviny
Zdroj foto: Irina Meliukh / Shutterstock.com
Jaké těstoviny se hodí na zapečení?

Nejčastěji se využívají těstoviny penne. Mohou však být také vrtulky, nebyly fusilli. Máte-li však jiné těstoviny je to jen na vás.

Zapečené těstoviny s brokolicí a smetanou

Připravte si chutný recept. Zapečená brokolica s těstovinami a smetanou vám bude chutnat. (skvělou volbou jsou také zapečené těstoviny s kuřecím masem)

Suroviny

  • 1 balení těstovin,
  • 2 vejce,
  • 1 čerstvá brokolice,
  • 200 g strouhaného sýra podle chuti,
  • 1 kelímek smetany ke šlehání,
  • kousek másla,
  • sůl a pepř.

Postup

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu, propláchneme je a odložíme.
  2. Brokolici si omyjeme, rozdělíme na menší růžičky a dáme ji uvařit do vody asi na pět až deset minut.
  3. Uvařené těstoviny a brokolici potom smícháme dohromady, přidáme k tomu polovinu nastrouhaného sýra.
  4. Osolíme a opepříme dle chuti, připravíme si pekáček, který vymažeme kouskem másla a těstoviny se sýrem a brokolicí do něj rozprostřeme.
  5. V míse si poté rozšleháme vejce, přidáme zbytek strouhaného sýra a smetanu. Rozmícháme a nalijeme do pekáčku.
  6. Pečeme v troubě na 180 stupňů, dokud povrch nezezlátne.

Tip: Místo brokolice můžete použít i květák!

Doporučujeme: Vyzkoušejte také jednoduchý recept na grenadýr. Oblíbený pokrm ze základních ingrediencí.

Zapečené těstoviny se uzeným masem

Připravte si recept na zapečené těstoviny s uzeninou. Jde o jednoduché jídlo.

Suroviny

  • 1 balení těstovin,
  • 1 kelímek smetany ke šlehání,
  • 200 g sýru dle chuti,
  • 100 g šunky, anglické slaniny nebo jiné uzeniny,
  • 1 cibule, může být i jarní cibulka,
  • 25 g parmazánu,
  • strouhanka,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy

  1. Dáme si vařit těstoviny a mezitím si začneme připravovat omáčku.
  2. V malém hrnci necháme přijít k varu smetanu, přidáme nastrouhaný sýr a chvíli povaříme, aby nám vznikla omáčka.
  3. Uzeninu s cibulí si pokrájíme nadrobno, poté přimícháme do omáčky.
  4. Omáčku nalijeme na uvařené těstoviny, promícháme a dochutíme solí a pepřem.
  5. Vše dáme do pekáče, promícháme, a nakonec posypeme strouhankou a strouhaným parmazánem.
  6. Dáme péct do trouby na 200 stupňů dozlatova, asi na 20 minut.

Klasické zapečené těstoviny si můžeme zapéct s čímkoliv, co doma zrovna najdeme! Třeba špenát, tuňák, vajíčko, mleté maso a další skvělé suroviny.

Zdroj: foodandwine.com


Další recepty na těstoviny

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)