Žampionová omáčka by neměla chybět na stole žádného milovníka hub. Díky smetaně si tak vychutnáte delikatesní krémovou šampiňónovou omáčku, která provoní váš dům. Vyzkoušejte snadný recept krok za krokem.
Mezi ty nejoblíbenější žampionová omáčka. Žampiony nejsou totiž tak výrazné svou chutí a vůní, jako ostatní druhy hub, takže i ti, co houbám moc neholdují, si na ní dokážou pošmáknout.
Žampiony jsou plné vitamínů
Málokdo ví, že žampiony jsou vlastně plné vitamínů a minerálů. Především se jedná o vitamín A, vitamíny B, dále minerály jako je draslík, sodík, železo, jód, chrom nebo hořčík, železo či zinek. Antioxidanty obsažené v žampionech odbourávají z těla škodlivé látky. Žampiony jsou také skvělou potravinou, která by neměla chybět v jídelníčku někoho, kdo se snaží zhubnout. Paradoxem je, že obsahují tak málo kalorií, a přitom jsou tak syté.
TIP: Recepty na plněné žampiony na 7 způsobů
Recept na žampionovou omáčku
Nejlepší žampionová omáčka může být u vás na stole do pár minut. Připravte si tento lahodný recept, který zvládnou i začátečníci. Smetanová žampionová omáčka je oblíbená téměř v každé domácnosti.
Ingredience
Postup přípravy
- Žampiony zlehka očistěte od nečistot, v žádném případě je ale neloupejte, ochudili byste se tak o jejich výraznou chuť.
- Nakrájejte na plátky, očištěnou jarní cibulku i s natí nakrájejte na kolečka.
- Máslo vložte do hrnce, rozehřejte a zpěňte na něm jarní cibulku.
- K cibulce po chvíli přidejte žampiony a restujte je do zhnědnutí. Během restování se z nich začne uvolňovat voda, kterou nechte zcela odpařit.
- Posléze žampiony opepřete a osolte.
- Přidejte hladkou mouku, kterou ještě chvilku s žampiony opražte.
- Směs zalejte mlékem a pořádně rozmíchejte. Vznikne vám hustá omáčka, ke které přilijete smetanu.
- Omáčku přiveďte k varu, asi 2 minuty povařte a poté ji odstavte. Dochuťte ji dle svých chutí, nezapomeňte na citron.
Doporučujeme: Pepřová omáčka k masu
S čím podávat žampionovou omáčku
Na žampionové omáčce je vítána také její univerzálnost. Můžete ji podávat buď s kynutým knedlíkem, houskovým či bramborovým knedlíkem, tradiční je i žampionová omáčka s rýží nebo s těstovinami. Najdou se i labužníci, kteří ji zbožňují v kombinaci s bramborem.
Omáčka k masu je oblíbeným receptem zejména pro mužské pohlaví. Žampionová panenka ke steaku, panence, nebo s kuřecím masem potěší nejednoho strávníka. Žampionová omáčka v konzervě může být jakousi alternativou, ale pro lepší gurmánský zážitek doporučujeme například recept na domácí žampionovou omáčku.
Vyzkoušejte také: Znojemská omáčka
Jak vylepšit žampionovou omáčku?
Jestliže jste se rozhodli pro žampionovou omáčku s vařeným masem, doporučujeme k její přípravě využít vývar z masa. Ten dodá omáčce plnou chuť.
Dochutit ji také můžete mletým kmínem, pár kapkami šťávy z citronů nebo octem.
Pro silnější chuť také doporučujeme houbové koření, ideálně to domácí (ze sušených bedel). Oblíbená je také dýňová omáčka.
Zdroj: recipetineats.com, spendwithpennies.com
Další recepty na omáčky