Pokud toužíte po netradičním salátu, či patří mezi milovníky japonské kuchyně, salát z wakame je pro vás jako stvořený. Svou jedinečnou chutí totiž rozhodně zaujme.
Na wakame salát recept obsahuje zdánlivě podivnou surovinu – mořskou řasu. Ta vás překvapí svou chutí i skvělou výživovou hodnotou. Tento salát se hodí jako příloha k různým pokrmům.
Co je wakame?
Wakame je druh mořské řasy, která je využívána zejména v japonské kuchyni. Jde o oblíbenou surovinu pro přípravu různých pokrmů, jedním z nich je právě i salát.
Kde koupit wakame řasy?
Pokud vás zajímá, kde koupit wakame, nabízí se běžný hypermarket. Ne v každém ji však najdete, další možností jsou proto asijské obchody – menší i ty větší. Pokud však chcete jít na jistotu, lze ji jednoduše objednat online. Řasa je zpravidla prodávána v sušeném stavu. Jde tedy o malý pytlík plný tmavě zelených lístků.
Případně je k dispozici wakame salát mražený – již připravený a ochucený. Mnohem lepší je však samozřejmě připravit si ho doma čerstvý a dochutit dle svých představ.
Zdravotní účinky wakame
Mnoho z nás si pod pojmem „mořská řasa“ představí podivně vypadají slizkou hmotu s nevábným aroma. Nicméně řasy jsou v posledních letech s oblibou konzumovány, dokonce jsou označovány jako mořská zelenina. Obsahují totiž mnoho skvělých látek, díky kterým nabízí mořské řasy účinky prospěšné pro naše tělo.
Wakame je bohatá na antioxidanty, které chrání organismus před volnými radikály, které způsobují poškození buněk. Navíc díky obsahu omega-3 mastných kyselin působí protizánětlivě – pomáhá tak předcházet chronickým onemocněním jako je například cukrovka, onemocnění srdce či potíže s trávením.
Bez problému lze konzumovat mořské řasy v těhotenství, s množstvím byste to však neměli přehánět. Obsah soli a jódu je nezanedbatelný, nicméně při občasné konzumaci v rozumné míře nejsou řasy pro těhotné ženy škodlivé a wakame salát zdraví plodu neohrozí.
Co obsahuje wakame?
Řasa wakame je bohatá na minerály, vitamíny a vlákninu. Velkou část tvoří voda, která zajišťuje typickou konzistenci. Kromě toho však obsahuje relativně velké množství bílkovin, zatímco obsah tuku je nízký.
Obsahuje významné množství vápníku, železa, fosforu, hořčíku, manganu, draslíku a sodíku. Z vitamínů pak jde zejména o vitamín C a B3.
Recept na wakame salát
Pokud si chcete připravit japonský wakame salát jako z restaurace, tento recept vám s tím pomůže. Příprava je blesková, stačí jen pár minut. Klíčem jsou výrazná ochucovadla – omáčky a koření, které zajistí tu pravou chuť pro lahodný salát z řasy wakame.
Ingredience
Postup přípravy
- Mořskou řasu vložte do misky a zalijte ji vodou. Nechte ji zhruba 10 minut nasát vlhkost.
- Zatímco se řasa namáčí, připravte si zálivku. V jiné misce smíchejte sójovou omáčku, rýžová ocet, víno, cukr, zázvor, rozmačkaný česnek, sezamový olej a pepř. Směs odložte stranou.
- Jakmile je řasa připravena, slijte zbylou vodu a wakame dobře propláchněte. Snažte se vymačkat co nejvíce vody.
- Do misky se zálivkou dejte řasu, najemno nakrájenou (či nastrouhanou) okurku a sezamová semínka. Dobře promíchejte, aby se zálivka dostala všude.
- Misku zakryjte a nechte odpočinou v lednici zhruba 30-60 minut.
- Při servírování můžete ještě posypat dalšími sezamovými semínky.
Jak vylepšit wakame salát?
Pokud máte rádi ostré jídlo, můžete přidat i chilli vločky nebo pastu do zálivky. Máčení wakame je důležité – řasa změkne, dostane lepší chuť a lehce zesvětlá. Dbejte však na to, abyste ji dobře vymačkali, přebytečná voda by zhoršila konzistenci a chuť salátu.
Využití wakame řas
Tato řasa je jednou z nejpoužívanějších. Má jemné aroma a nasládlou chuť, hodí se tak do rozmanitých pokrmů. Kromě salátu ji lze přidat do miso polévky, či různých pokrmů s rýží. Někdy je přidávána též k sushi, pro ozvláštnění chuti a na ozdobu.
Přidat ji lze do spousty různých asijských pokrmů s rýží či zeleninou. Doladíte tak chuť, a hlavně lze tímto způsobem i zvýšit výživovou hodnotu finálního pokrmu.
Další mořské řasy využívané v kuchyni
Chuť mořské řasy je velmi specifická a jistě stojí za vyzkoušení. Kromě wakame existují i další druhy řas, které jsou běžně využívané pro přípravu různých pokrmů. Jednou z nich je nori, která je používaná při výrobě sushi. Oblíbená je také kombu, která je chuťově velmi výrazná a používá se zejména při vaření polévek a omáček. V neposlední řadě pak stojí za vyzkoušení i arame, jde o hnědou mořskou řasu, která má jemný chuťový profil a ozvláštní každé jídlo. Připravit si tedy můžete salát z mořských řas, ale klidně je použít jako koření či výživově hodnotný doplněk.
Zdroj: thecookierookie.com, allrecipes.com