Hlavní jídla a obědReceptyVepřové maso

Tradiční výpečky se zelím – Připravte si recept na českou klasiku

Vepřové výpečky se zelím se hodí k nedělnímu obědu a dobře vychlazenému pivu. Znáte ovšem recept na ty nejlepší výpečky, které budou chutnat stejně jako od maminky?

Klasické vepřové výpečky patří k oblíbeným českým receptům, které se skvěle hodí na nedělní stůl. Maso, které se v ústech rozpadá a je doprovázeno sladkokyselou chutí zelí, tomu se jen tak něco nevyrovná. Jak si ale výpečky se zelím připravit tak, aby chutnaly naprosto božsky?

Tradiční české výpečky se zelím

Vepřové výpečky s červeným zelím jsou oblíbenou českou klasikou, na které si pochutná celá rodina. Nejčastěji se připravují v troubě, ale existují i různé obměny tradičního receptu, se kterými vás seznámíme. Kromě dvou druhů zelí, které lze k výpečkům připravit, máte hned několik možností i při výběru vhodné přílohy. Skvělou kombinací jsou vepřové výpečky a bramborové knedlíky, ale od věci nejsou ani bramborové noky, chlupaté knedlíky, houskové knedlíky, brambory i krajíc chleba.

Recept na výpečky se zelím

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas pečení:2 hodiny Celkový čas:2 hodiny 30 minutPorce:4 porce

Vepřové výpečky se zelím zvládne i úplný začátečník. Jakmile dáte vepřové výpečky do trouby, můžete se pustit do přípravy zelí a knedlíků.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že si připravíte maso. Vepřovou plec i vepřový bůček nakrájejte na větší kostky a prozatím je dejte stranou.
  2. Pokračujte tím, že nakrájíte dvě cibule na větší kusy.
  3. Zapněte si troubu a nechte ji předehřát na 160 °C
  4. Mezitím si ve středně velkém hrnci nechte rozpustit dvě vrchovaté polévkové lžíce sádla a maso na něm zprudka opečte. Až se maso ze všech stran zatáhne, přidejte cibuli, osolte, opepřete, přidejte kmín a míchejte.
  5. Následně si připravte pekáč, směs do něj vylijte, přidejte hrnek horké vody a dejte péct do předem vyhřáté trouby.
  6. V pravidelných intervalech výpečky podlévejte vodou.
  7. Zatímco se výpečky opékají, připravte si zelí. Začněte tím, že si najemno nakrájíte cibuli, kterou následně na zpěněném másle osmažíte dozlatova. Následně přidejte zelí, podlijte trochou vody, přidejte 2 lžíce cukru, zamíchejte a nechte dusit. Pokud budete připravovat červené zelí, společně s cukrem přidejte do hrnce i kmín.
  8. Zelí nechte podusit po dobu 10 až 15 minut.
  9. Dobu, kdy se budou výpečku opékat v troubě, využijte také k tomu, že si připravíte přílohu. Ideální jsou bramborové knedlíky, houskové, chlupaté nebo i chleba.
  10. Vepřové výpečky servírujte se zelím a nešetřete s výpekem.

Tipy

  • Při přípravě výpečků nikam nespěchejte. Aby maso změklo a při konzumaci se rozplývalo v ústech, potřebuje dostatek času.
  • Věděli jste o tom, že si můžete připravit výpečky v pomalém hrnci? Postup je stejný, akorát místo do trouby je dáte do pomalého hrnce.
  • Vepřové výpečky můžete podlévat také pivem. Získají díky tomu jinou chuť a šťáva bude trochu nahořklá a více zlatavá.
  • Recept na výpečky s červeným zelím se od toho s bílým nijak neliší. Zatímco červené zelí je sladší, bílé je kyselejší. Pokud se nemůžete rozhodnout, připravte si oba druhy a servírujte je společně.
  • Vepřové výpečky se zelím a bramborovým knedlíkem jsou oblíbenou nedělní klasikou. V případě, že nemáte rádi vepřový bůček, použijte pouze vepřovou plec.
výpečky se zelím
Zdroj foto: chriscasey / Shutterstock.com

Tip na recept: Vepřové výpečky – Recept na jednoduchý a chutný oběd

Jak udělat zelí k výpečkům?

Jak připravit zelí k výpečkům tak, aby bylo naprosto dokonalé? Během vaření neustále ochutnávejte a dochucujte. Univerzální recept, jenž by udával přesné množství cukru, které máte k zelí přidat, neexistuje, protože každý máme rádi trochu jinou chuť zelí. Proto se spolehněte na své chuťové pohárky a nebojte se do zelí přidat víc cukru nebo i soli, než vám radí recept.

Jak zahustit výpečky se zelím?

Chcete-li aby byly vepřové výpečky v hustší omáčce, stačí masový výpek smíchat se lžící hladké mouky a společně povařit. Čím více budete během opékání výpečky podlévat, tím více výpeku budete mít.

Servírování výpečků

Vepřové výpečky servírujte se zelím a knedlíkem a nezapomeňte ani na vychlazené pivo. Jestli vám ale výpečky zbydou i na večeři, nemusíte je ohřívat. Studené výpečky s čerstvým chlebem jsou totiž lahůdkou.

Zdroj: myrecipes.com, foodnetwork.com


Další tipy na recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)