Pokud jste si začali počítat své výdaje jistě jste došli k nepříjemnému závěru: na jídlo člověk vydá ohromnou sumu peněz! Co ale dělat, jíst přece musíme všichni! Jak snížit výdaje domácnosti?
Začnete si pak klást dotěrné otázky: má každý takové výdaje za jídlo jako já? Copak nejde na jídle nějak ušetřit? My vám na ně odpovíme: Jde to! A k tomu vám dáme pár rad, jak na to.
Výdaje jsou v průměru pět tisíc za osobu
Pokud jste své výdaje začali počítat, nejspíš jste zjistili, že za jídlo utratíte měsíčně něco kolem pěti tisíc. Aspoň to je průměr, co se týče naší země. V ní jedna česká rodina o pěti členech za jídlo utratí až 20 tisíc Kč, a to už je opravdu něco! Co s tím? Vždyť to je celý jeden plat. Začněte přemýšlet ekonomicky a pojďte se inspirovat radami, které vám pomůžou snížit výdaje, aniž byste museli být o hladu.
Omezte maso na minimum
Pokud se lépe zaměříte na to, co nakupujete, zjistíte, že jednou z nejdražších surovin je maso. Hned za ním budou v závěsu mléčné výrobky.
- Tyto živočišné produkty dávají naší peněžence opravdu zabrat.
- Zeptejte se sami sebe: je pro vás důležité jíst maso skoro každý den?
- Pokud se rozhodnete tyto suroviny omezit, děláte dobře.
- Nicméně pamatujte, že všeho moc škodí, proto vás tu nenabádáme k žádnému vegetariánství či veganství.
Jednou až dvakrát týdně maso v jídelníčku bohatě stačí a vaší peněžence uleví.
Vybírejte levné a zdravé suroviny
Zdravé suroviny opravdu mohou být levné, jen je musíte umět zařadit do jídelníčku. Mnoho z nás se slovům jako bulgur, čočka nebo kuskus vyhýbá. Když si ale uvědomíte, že vám mohou zajistit vyváženou stravu a vlastně ani moc nestojí, možná nad nimi začnete uvažovat.
Snadné a levné recepty, pokud jsou dobře zvoleny, nemusí vždy znamenat ochuzení naší životosprávy. Pokuste se udělat si vlastní kuchařku naplněnou recepty z různých surovin nevysoké ceny. Mezi chutné a přitom levná jídla patří třeba grenadýr či pastýřské placky. A pozor! Pokud máte vlastní zahrádku, pak je to úplně jasné – využijte ji na maximum a čerpejte co nejvíce surovin právě odtud.
Lednici nezahlcujte
Kolik potravin z vaší lednice vlastně ani nesníte a putují rovnou do koše? Pokud jich je více než 3 za měsíc, měli byste se zamyslet. Ono se to nasčítá… Proto nakupujte střídmě a vařte ze surovin, které máte doma. Až lednici téměř vyprázdníte, teprve potom jděte na nákup.
Snad ani nemusíme říkat, že nejvíce ušetříte, když si veškeré jídlo budete připravovat doma a restauracím se vyhnete obloukem. To neplatí o některých jídelnách fungujících třeba ve firmách, kdy po všech propočtech můžete zjistit, že jídlo je tam opravdu levnější, než zvládnete ve stejné kvalitě uvařit sami.
Nakupujte střídmě a levně, snížíte výdaje
Samozřejmě moc neušetříte, pokud budete kupovat jen ty nejdražší a nejkvalitnější potraviny. Zvolte si zboží ve vaší cenové relaci a pokud budete chtít něco velmi kvalitního, vyčkejte na slevu. Avšak pozor! Nikdy nenakupujte jen proto, že je daná věc ve slevě.
Pokud vás láká koupit každou drobnost, která je ve slevě, je důležité, abyste nakupovali zásadně s nákupním seznamem v ruce. Ten si vytvořte doma s pomocí vašich týdenních plánů ohledně vaření. Vyberte si jídla, která budete v týdnu vařit a jejich suroviny si napište do seznamu. Pak se nemůže stát, že nakoupíte samé nesmysly.
Nekupujte zbytečnosti
Poslední rada na závěr: kupujte jen jídlo, které má svou cenu. Není například vůbec nutné nakupovat balené vody, pokud máte přístup k vodě kohoutkové, která je v našich krajích velice kvalitní. Také nemá smysl nakupovat spousty sladkostí, to už raději upravte svůj jídelníček do lepší podoby. Jedno si totiž pamatujte: na zdraví nešetřete.
Jen popřemýšlejte, která jídla vám vyhovují a ty si vařte v pohodlí domova.
Zdroj: unlockfood.ca