Vodnice aneb brukev řepák není u nás moc rozšířenou zeleninou, nicméně má velmi široké využit v kuchyni. Může se konzumovat jak syrová, tak vařená na mnoho způsobů. Vypěstujte si ji doma i vy – starost o ni není nijak složitá.
Pěstování vodnice
Jelikož roste velice rychle, měla by se vysadit buď na začátku jara, nebo na konci léta. Pokud se rozhodnete pro srpen, je třeba sadit podzimní odrůdu, co vám bude plodit v říjnu. Můžete ji pěstovat jak na zahrádce, tak v truhlíku za oknem, není totiž nijak náročná na kvalitu půdy. Jenom jediná věc jí vadí, a to je čerstvě vyhnojen zemina.
Tu na vodnici nepoužívejte, protože by se vám rozvětvil její kořen. Je tak vhodná ji zasít na místo, kde již nějaká plodina vyklíčila. Přihnojujeme tekutým hnojivem. Vysazujte do řádků s mezerami cca 15 centimetrů jednotlivých sazenic od sebe. Bulvy sklízejte, až budou vetší než tenisový míček.
Vzhled vodnice
Svým vzhledem i chutí nápadně připomíná kedlubnu. Patří totiž do stejné čeledi brukvovitých. Jejich tvar a barva bývají odlišné – a to kvůli různým druhům kultivaru. Můžete tedy vypěstovat jak bílé, tak i fialové plody. Co se týče tvaru, nejčastěji bývají kulaté, ale mohou být tako zploštělé.
Zdraví prospěšné účinky
Díky tomu, že obsahuje hodně vlákniny a (jak už je patrno z názvu) vody, je skvělou potravinou, pokud se snažíte zhubnout. Díky přítomnosti silic má antibakteriální účinky a skvěle také působí na močové ústrojí a nervovou soustavu.
Použití v kuchyni
Jelikož se jedná o zeleninu, je vhodné z ní připravit zeleninový salát. Můžete ji konzumovat nejenom vařenou, ale klidně i syrovou. Pokud ji budete vařit, použijte osolenou vodu a přelejte bylinkovým máslem. Takhle z ní můžete klidně připravit i kaši, kterou budete podávat jako přílohu namísto bramborové kaše.
Používáte ve své kuchyni vodnici?