Vločková polévka je rychlou polévkou, když nevíte, co vařit. Je jednoduchá, hustá a výživná. Vločky jsou plné vlákniny a podporují trávení. Jak uvařit bleskovou vločkovou polévku?
Nevíte, jakou polévku připravit na poslední chvíli? Jestliže máte doma ovesné vločky, tato polévka je jasná volba. A hlavně rychle připravená.
Polévka s ovesnými vločkami patří mezi stálice naší české kuchyně, kterou si oblíbily především maminky. Není se čemu divit, polévka je hustá, takže zasytí, rychlá a nabitá vitamíny a potřebnými výživnými látkami, které jsou pro naše tělo nezbytné.
Recept na vločkovou polévku
Vločková polévka se zeleninou je doslova záchranou, když potřebujete velmi rychle uvařit něco jednoduchého, ale zároveň výživného. Přinášíme vám ověřený recept na polévky z ovesných vloček.
Suroviny
Postup
- Mrkev, petržel a celer očistěte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
- Na másle nastrouhanou zeleninu orestujte, přidejte hrášek, a nakonec ovesné vločky.
- Směs zalijte vývarem, přidejte kmín, sůl a pepř a vařte 15 minut.
- Nakonec do polévky vložte vajíčka a pořádně je v polévce rozmíchejte.
- Jakmile polévku odstavíte ze sporáku, na závěr ji dochuťte nasekanou petrželkou či pažitkou.
Jak vylepšit polévku z vloček?
Aby byla tato polévka ještě o něco chutnější, přidejte do ní vyvařit lístky libečku, který ji krásně provoní. Skvěle také chutná vločková polévka s droždím, která je přímo nabitá vitamíny a potřebnými látkami. Je také vhodná vločková polévka pro děti, a můžete ji vyskoušet do dětského jídelníčku.
Jaké vločky se hodí do polévky?
Existuje hned několik druhů ovesných vloček. Na pultech v obchodech můžete narazit na ovesné vločky jemné – ty jsou pomleté na menší kousky, ideální pro přípravu kaší a polévek.
Dále ovesné vločky hrubé – pro přípravu domácího müsli a granoly, ovesné vločky bezlepkové, které ocení zejména ti, co musí dodržovat bezlepkovou dietu.
Co obsahují ovesné vločky?
Ovesné vločky jsou známé a vyhledané hlavně kvůli tomu, že obsahují vysoké množství vlákniny, která přirozeně podporuje náš zažívací systém. Kromě toho jsou zdrojem mnoha vitamínů, kyseliny listové a jiných důležitých látek. Znáte všechny zdraví prospěšné účinky vloček?
Jak ještě využít ovesné vločky v kuchyni
Ovesné vločky jsou univerzální surovinou, kterou můžete využít téměř na cokoliv. V poslední době se do našich jídelníčku vrací ovesná kaše, která je pro start dne ideální. Připravuje se zejména nasladko, ovšem můžete si ji připravit i naslano s vajíčkem.
Snažíte se vyhýbat bílému pečivu a klasické strouhance a bílé mouce? Ovesné vločky stačí pouze pomlít, jsou skvělým zahušťovadlem jak polévek a omáček, tak například různých masových směsí, kde mohou nahradit strouhanku.
TIP: Jak zahustit polévku: 7 tipů na zahuštění polévky
Z ovesných vloček jsou vynikající také koláče jak sladké, tak slané. Zapomenout nesmíme ani na domácí granolu, která je v posledních letech hitem mnoha domácností. Jistě jste si všimli, že kupované müsli tyčinky obsahují ovesné vločky, proč si je nevyrobit doma?
Každý dává přednost něčemu jinému, pro malé děti je vhodná polévka z ovesných vloček jemných, ti starší nepohrnou polévkou z ovesných vloček hrubých.
Vločková polévka se zeleninou zasytí i zahřeje a rychle vás postaví na nohy.
Zdroj: beefitswhatsfordinner.com, self.com
Další recepty na polévky