Z vepřové pečeně uděláte nespočet jídel, která potěší celou vaši rodinu. Pro inspiraci přinášíme tři rychlé recepty z vepřové pečeně, které můžete vyzkoušet k víkendovému obědu.
Vepřovou pečení se rozumí podlouhlý kus masa, které se nachází v oblasti bederní páteře zvířete. Obvykle se traduje, že jde o sušší maso, které je umění upéct tak, aby bylo šťavnaté. Narazíte-li na libové kousky, můžete si gratulovat. Pojďme se podívat na top recepty vepřové pečeně.
Recept na vepřová pečeně v troubě
Udělejte si klasický recept vepřová pečeně plátky v troubě. Jedná se o jednoduchý recept.
Suroviny (na 3 porce):
- 0,5 kg kvalitní vepřové pečeně
- ½ jablka
- sádlo podle potřeby
- 1 cibule
- sůl
- mletý pepř
- drcený kmín
- česnek podle chuti
Postup
- Vepřovou pečeni je nejlepší naložit den dopředu. Pořádně omyjte a osušte. Péct ji budete vcelku, proto osolte, lehce opepřete. Česnek podle chuti prolisujte a potřete jím maso. Dejte do nádoby nebo zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice, nejlépe přes noc odpočívat.
- Druhý den oloupejte cibuli, kterou nakrájíte na plátky, podobně jako jablka. Pro pečení zvolte větší pekáč, kde rozpusťte sádlo, na kterém zpěňte hrst celého kmínu. Vytáhněte vepřovou pečeni z lednice, dejte do pekáče, přikryjte a dejte péct do trouby na střední stupeň.
- Vepřovou pečeni pečte necelou hodinku zakrytou – nejlépe poklicí nebo druhým pekáčem. Poté odkryjte a nechte zrůžovět po obou stranách, maso v pravidelných intervalech otáčejte. Pokud je to potřeba, přidejte trochu vody, vývar nebo třeba maso či jiné alternativy. Chcete-li maso bez výpeku, můžete tento krok vynechat.
Recept na vepřová pečeně na houbách
Houbová omáčka na vepřové pečeně vám bude chutnat. Využijte houby a připravte si chutné jídlo.
Suroviny (3 porce):
- 0,5 kg vepřové pečeně
- 50 ml vody
- 2 kusy červené papriky
- 1 střední cibule
- ½ až 1 polévkové lžíce Solamylu
- 2 až 3 polévkové lžíce smetany ke šlehání
- Sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika
- ½ sklenice hub ve sladkokyselém nálevu
- 250 ml masového vývaru
Postup
- Maso očistěte, odblaňte a přidejte sůl spolu s mletým pepřem. Cibuli nakrájejte na drobné proužky. Maso položte do pekáče, přidejte cibuli a trochu vody.
- Pečte zhruba 45 minut na 200 ºC. Přidejte vývar a pečte ještě další půlhodinu, kdy občas maso podlijte.
- Očistěte červené papriky a nakrájejte na nudličky. Houby slijte z nálevu a nakrájejte na menší kousky, pokud jsou nakrájené. Přidejte k pečeni papriku a houby a duste necelou půlhodinku.
- Z výpeku vytvoříte omáčku – výpek přelijte do hrnce. Z vody a Solamylu vytvořte zahušťovací směs, kterou přidáte do hrnce spolu se smetanou. Promíchejte, nechte provařit. Ochutnejte a případně dochuťte mletým pepřem nebo solí. Vepřová pečeně na smetaně s houbami si zamilujete!
TIP: Vepřová panenka ve slanině: Snadný recept
Recept na vepřová pečeně na pivu
Vyzkoušejte vepřové maso pečené v troubě na pivu. Skvělá pochoutka.
Suroviny (4 porce):
- 1 kus (cca 1 kg) vepřové plece
- 0,5 litru piva (podle vlastního výběru a chuti)
- 1 – 2 cibule
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
- 4 kuličky černého pepře
- sůl, mletý pepř
- dijonská hořčice
- broskvový džem
Postup
- Maso očistěte a dejte do hrnce spolu s pivem a kořením. Dejte na plotnu a vařte přibližně půl hodinu. Poté dejte bokem vychladnout. Pečeni vytáhněte, odstraňte přebytečný tuk a maso nařežte tak, aby vznikla mřížka. Pozor, nerozkrojte jej. Do pekáče dejte olej nebo sádlo, přidejte cibuli a maso
- Zakryjte a pečte 40 minut na 160 ºC.
- Džem, dijonskou hořčici a výpek rozmixujte dohladka. Vznikne vám směs na potírání, kterou naneste pečlivě na celé maso. Pečte dalších 20 minut, znovu potřete směsí a dejte péct dalších dvacet minut. Průběžně kontrolujte, zda se šťáva nebo maso nepálí.
Teď už víte co uvařit z vepřové pečeně. Dobrou chuť!
Další oblíbené recepty