Velikonoce jsou nejvýznamnějšími křesťanskými svátky, ale i ti, kdo v nich již nespatřují jejich náboženskou podstatu, je mají ve velké oblibě. Důvod je celkem zřejmý, Velikonoce máme zkrátka spojené s příchodem jara, teplým počasím a rozkvétající přírodou. Přípravu na Velikonoce má potom většina lidí spojenou s jarním úklidem a přípravou na jaro obecně. Není tak těžké opomenout něco, co nám potom svátky pokazí. Co jsou tedy věci, na které bychom neměli před Velikonocemi zapomenout?
Vajíčka nejsou jediným symbolem Velikonoc
Na velikonoční vajíčka asi nezapomene nikdo, kdo chce svátky jara doopravdy slavit. Tento symbol plodnosti a nového života patří k našim Velikonocům naprosto neodmyslitelně. Máte-li ale ve zvyku zdobit vajíčka až přímo na svátky, nezapomeňte si nakoupit barvy, případně obtisky. Pokud dáváte přednost přírodním způsobům zdobení, i tak si zkontrolujte, že máte doma vše potřebné. Vajíčka ale nejsou jediným symbolem Velikonoc.
Dalším typickým symbolem jara a Velikonoc jsou tzv. kočičky. Právě bez nich si řada lidí neumí Velikonoce vůbec představit. Pokud chcete mít již na Velký pátek – první volný den a pro většinu lidí faktický začátek velikonočních svátků – vše připraveno a nedohánět resty na poslední chvíli, vyrazte již den předtím do květinářství nebo do přírody.
Velikonoční zajíček je symbolikou, která má původ v daleké minulosti, v předkřesťanských dobách. Dnes si pod jménem tohoto roztomilého zvířátka představujeme jednak malou velikonoční nadílku pro děti (máte pro své ratolesti připravenou nějakou drobnost?) a jeho podoby může samozřejmě nabývat i nejedna velikonoční dekorace. Nějakého toho zajíčka chce mít doma téměř každý. Ani na něj tak nezapomeňte.
K Velikonocím patří kromě zajíčků neodmyslitelně i beránek. Ten se v každé domácnosti připravuje trochu jinak. Beránek je nejen oblíbenou pochoutkou malých i velkých členů rodiny, ale také krásnou ozdobou svátečního stolu.
Jak na velikonočního beránka?
Beránka lze připravit z kynutého i třeného těsta. Ať tak či onak, vždy se hodí přidat trochu tvarohu, který oba druhy těsta zvláční. Podobný efekt bude mít i šlehačka a mnoho hospodyněk nedá dopustit na trochu rumu.
Profesionální cukráři radí upéct beránka již ve středu. Právě takový beránek vydrží totiž až do pondělí chutný a čerstvý. Další rady se týkají toho, jak zajistit, aby bylo možné beránka snadno „vyklepnout“ z formy na pečení. Předtím, než se k tomu odhodláte, je ideální nechat beránka trochu zchladnout, například tím, že celou formu zabalíte do studené utěrky, snižuje se tím totiž riziko rozlomení beránka.
Co se typu formy týče, každý preferuje nějakou a asi neexistuje jednoznačně nejlepší forma. Někdo dává přednost klasice po babičce, tj. poctivé kameninové formě na beránka, jiný má dobré zkušenosti s hliníkem. V posledních letech získávají na popularitě silikonové formy na pečení. Jejich výhodou je, že z nich lze beránka vyklopit nejsnadněji, i v případě, že trochu „ošidíte“ vymazání formy. Cenou za to je potom horší stabilitou formy.
Famózní velikonoční beránek ale může být upečen v kterékoliv z těchto typů forem. Vybrat si takovou, který vám bude nejvíce vyhovovat si můžete vybrat v celé řadě e-shopů včetně těch největších.
Nezapomeňte na přání
Jednou z věcí, na kterou se často ve shonu okolo úklidu a přípravy všech ostatních věcí souvisejících s Velikonocemi zapomíná, je zajímavé přání k velikonočním svátkům. To může mít v dnešní době mnoho podob. Od klasického dopisu, přes e-mail nebo sms zprávu, až po přání v podobě originální animace.
Právě přání příbuzným je možná tím nejdůležitějším, co je třeba mít na paměti a nezapomínat na ně. Koneckonců, Velikonoce – stejně jako všechny ostatní svátky – by měly být především impulzem k posilování mezilidských vztahů, ať již v rodině, nebo mimo ni.