Upečte výborný velikonoční mazanec a připravte tak lahodnou jarní pochoutku pro celou rodinu. Velikonoce se blíží a mazanec u nás dozajista patří mezi tradiční velikonoční recepty.
Jaro je – a tady s ním i Velikonoce, na které je třeba se připravit trochu dopředu. Vedle důkladného jarního úklidu a jarních dekorací se vaše oslava jara může dotknout i tradičních receptů. Připravte sváteční nadýchaný mazanec pro svou rodinu a dopřejte si lahodnou jarní snídani ve velikonoční atmosféře.
Tip: Velikonoční recepty – 10 tipů na tradiční jídla během Velikonoc
Recept na velikonoční mazanec
Umíte si představit oslavu Velikonoc bez mazance, velikonoční nádivky a malovaných vajíček? Jsou prostě symboly jara a na velikonoční stůl neodmyslitelně patří. Pokud také patříte k zarytým milovníkům Velikonoc, pak ani ve vaší kuchyni rozhodně nechybí čas na přípravu velikonočního mazance. Jeho příprava je snadná, musíte však věnovat přípravě těsta delší čas kvůli kvásku.
Ingredience
- 100 g másla,
- 3 vejce,
- 100 g cukru,
- 500 g polohrubé mouky,
- sůl,
- rozinky a mandle,
- muškátový oříšek,
- citronovou kůru,
- 1 kostku droždí.
Postup přípravy
- Jako první si určitě připravte kvásek.
- Pro vykynutí kvásku do vlažného mléka přisypte špetku soli, cukr a trochu polohrubé mouky.
- Do větší mísy si prozatím připravte mouku a smíchejte ji s rozpuštěným máslem, žloutky, citronovou kůrou, muškátovým oříškem i rozinkami.
- K této směsi nakonec přidejte i připravený vykynutý kvásek a vše důkladně promíchejte pro spojení všech ingrediencí.
- Pečlivě promíchané těsto přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte asi hodinu kynout, aby dobře nabylo a výsledný mazanec byl vláčný a nadýchaný.
- Po hodině odpočinku těsto znovu propracujte a vytvořte z něj úhledný bochánek, který nechte ještě chvíli vykynout.
- Velikonoční bochánek těsta potřete zbylým vejcem a navrch nasypte lahodné plátky mandlí.
Jak dlouho péct velikonoční mazanec?
Pokud máte velikonoční bochánek připravený, předehřejte si troubu na 200 °C a vložte do trouby na plechu s pečicím papírem. Prvních dvacet minut pečte velikonoční mazanec při 200 °C, poté můžete teplotu ubrat na 160-180 °C a nechat upéct dozlatova.
Velikonoční bochánek podávejte pocukrovaný moučkovým cukrem, na ozdobu můžete přidat i květ jedné z jarních květin.
Velikonoční mazanec naservírovaný na slavnostním podnosu, dozdobený velikonočními vajíčky, je krásnou tradicí u velikonočního stolu. Aby měl velikonoční oběd tu správnou slavnostní atmosféru, promyslete si jak prostřít velikonoční stůl tak, aby potěšil celou rodinu, která si za něj společně sedne a oslavte tak tyto svátky jara.
Domácí mazanec a jeho lahodnou chuť si vychutnejte s celou rodinou. Dobrou chuť.
Zdroj: allrecipes.com
Další tipy na velikonoční recepty