Životní styl

Zvažujete veganství či vegetariánství a jejich přínosy pro lidské zdraví? Přinášíme Vám výhody a nevýhody tohoto stravování

Ohledně veganství a vegetariánství stále panuje mnoho pochybností a negativních názorů. Ovšem oba z těchto druhů stravování přináší i určité výhody. Je však třeba vědět, jak na to. V posledních letech jsou jídelníčky s omezením živočišných produktů čím dál populárnější.

vegetarianské jídlo
Zdroj foto: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com

Vegetariánství

Ve vegetariánském jídelníčku nenajdete maso a výrobky z něj, tedy také ani sádlo a želatinu, které jsou mnohdy užívány i v produktech, kde bychom je vůbec nečekali.

  • Mnohdy k vyřazení masa z jídelníčku vede otázka etiky ohledně zabíjení zvířat pro naši obživu.
  • Při chovu těchto zvířat totiž nebývají dodrženy podmínky, za nichž zvíře může žít spokojený život.
  • Dále s tím pak souvisí také jejich transport na jatky a usmrcení.
  • Vegetariáni však konzumují živočišné produkty jako jsou vajíčka, mléko a výrobky z nich.

Díky tomu tak není obtížné zařadit do stravování všechny potřebné živiny pro to, aby organismus nestrádal. Jedná se především o vápník a vitaminy skupiny B.

Veganství

Veganství řeší problematiku živočišné výroby o něco více do hloubky. Vegané totiž nejenže ze svého jídelníčku vyřazují maso, ale také veškeré živočišné produkty, tedy také vajíčka a mléko. Ovšem jednat se může i o jiné produkty, používají se totiž například také barviva živočišného původu, problémová tak může být třeba i marmeláda.

  • Mnohdy se vegané vyhýbají také ostatním věcem, při kterých není zajištěn určitý komfort pro zvířata.
  • Odmítají tak také kosmetiku testovanou na zvířatech, kožené výrobky, či třeba produkty s peřím.
  • Důvody mohou být etické, ovšem pro někoho je důležitá také ekologie či náboženství, které s touto problematikou úzce souvisejí.

Doporučujeme: Připravte si vegan cheesecake z tofu a čokoládou

Veganská strava však vůbec není hračka. Zajistit organismu všechny potřebné živiny z pouze rostlinné stravy je značně obtížné. Je proto důležité, aby člověk dobře věděl, jak se správně stravovat. Právě zde mohou vznikat problémy, kdy je veganská strava považována za nezdravou a zodpovědnou za zdravotní potíže. Ve skutečnosti však veganství vůbec nemusí být závadné, ba naopak uleví našemu tělu i životnímu prostředí.

veganské jídlo
Zdroj foto: Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Výhody alternativního stravování

Častým špatným zvykem je nadměrná konzumace živočišných produktů a masa, které naše tělo vůbec nepotřebuje. Někdo si třeba nedokáže představit jeden den bez masa. To však pro naše tělo také není dobré. Oproti tomu má veganská a vegetariánská strava výhodu, že se těmto produktům vyhýbá.

Maso a mléčné produkty totiž značně okyselují náš organismus, což negativně ovlivňuje trávení a zdravotní stav. Někdy proto není na škodu odlehčit jídelníček a dopřát si jen rostlinnou stravu, a to i v případech, že jinak se stravujete tradičně.

Rostlinná strava

Rostlinná strava také přináší tu výhodu, že nemusíte být tepelně upravená. Jak je známo, tepelná úprava v potravinách ničí potřebné živiny. Jedná se především o enzymy, které se podílejí na trávení. V případě, že jídlo vaříte či pečete, dochází k jejich zničení. Tělo si tak musí vytvářet vlastní enzymy.

Při rostlinném stravování však můžete konzumovat i syrové potraviny, takže trávení probíhá lépe. S tím souvisí také obsah živin. Rostlinné produkty obsahují méně škodlivých látek, i těch karcinogenních, takže jsou pro tělo lepší. Jestliže se tedy naučíte, jak sestavit správný jídelníček, v němž budou všechny potřebné živiny, které jinak přijímáme z živočišných produktů, výrazně tak ulevíte svému organismu.

vegetarianství
Zdroj foto: Alexandra Anschiz / Shutterstock.com

Nevýhody veganství a vegetariánství

Stejně tak jako mohou zdravotní problémy vznikat při veganském stravování, může tomu tak být i u zcela tradiční stravy, která obsahuje maso. Proto nelze brát možnost vzniku těchto problémů jako nevýhodu. Ovšem problémem může být konzumace sóji, která je nejčastějším rostlinným zdrojem bílkovin. Ta totiž také zakyseluje organismus. Je složité najít potraviny, co pokryjí potřebu živin a nebudou přitom negativně ovlivňovat naše tělo. Rozhodně to však není nemožné, jen si to žádá velké úsilí.

Vegetariánství a veganství je ideálním způsobem stravování pro každého, komu záleží na zvířatech a životním prostředí. Je však třeba se neustále vzdělávat a zajímat se o složení jídelníčku. Právě díky tomu i rostlinná strava poskytne všechny potřebné živiny.

Věděli jste že existuje také frutarianství? Přečtěte si jaké má klady a zápory.

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)