Staročeské vdolky jsou stálící v českých receptech. Připravovat ve velkém se zvyknou zejména v období masopustu. Vyzkoušejte skvělý recept na jednoduché vdolky, který si oblíbíte.
Jakmile ochutnáte, u jednoho vdolečku rozhodně nezůstanete.
Také rádi vzpomínáte na moučníky, které pekly naše babičky? Jedním z nich jsou vláčné a nadýchané vdolky, jež na talíři dlouho nezůstaly. Připravili jsme pro vás recept na rychlé vdolky, kterým potěšíte celou svou rodinu.
Vdolky vs. koblihy – jaký je rozdíl?
Někdo by řekl, že vdolky a koblihy jsou naprosto stejné a není mezi nimi žádný rozdíl. Jenže opak je pravdou. Staročeské vdolky, nazývané také bavorské vdolečky jsou takové, které se po usmažení ozdobí na jejich povrchu povidly, tvarohem a šlehačkou. Pro koblihy je zase typická marmeláda nebo Nutella, kterou se koblihy plní uvnitř.
Přinášíme vám tradiční a ověřený recept na tradiční české vdolky, které se v našich domácnostech zvyknou připravovat snad už asi po celá staletí.
Recept na vdolky
Recept na vdolky možná vypadá složitě, ale ve skutečnosti se jedná o jednoduchou přípravu.
Suroviny
Postup
- Nejdříve si připravte kvásek. Droždí rozdrobte do misky, zasypte asi lžičkou cukru, zalijte trochou mléka a promíchejte.
- Směs zasypte trochou mouky a misku uložte do tepla, aby vzešel kvásek.
- Mezitím si do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, žloutek, mléko, a nakonec hotový kvásek.
- Těsto na vdolky vyhněťte – buď ručně, nebo robotem. Musí být vláčné. Těsto nechte alespoň půl hodinky kynout.
- Mezitím se můžete pustit do přípravy povidel. Povidla smíchejte se skořicí, přidejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru a asi polévkovou lžíci rumu. Směs pořádně vymíchejte.
- Jakmile je těsto nakynuté, rozdělte ho na menší kousky, ze kterých vytvoříte placičky – velikost by měla odpovídat naší dlani.
- Placky vložte na vymazaný plech a nechte je ještě chvíli nakynout.
- Otočte je a vložte je na 5 minut do předem předehřáté trouby na 180 stupňů, aby zaschly.
- Vytáhněte je z trouby a hned je smažte v rozpáleném oleji nebo tuku. Pamatujte, že polovina vdolků by měla být ponořená v oleji. Smažte z obou stran dozlatova.
- Po usmažení je odkládejte na plech vyložený papírovými utěrkami, abyste se zbavili přebytečného oleje.
- Na vdolek dejte vrstvu povidel, nastrouhaný tvaroh a pro zjemnění vyšlehanou šlehačku. Nakonec celý vdolek můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
S čím podávat vdolky?
- Jednoduché vdolky mohou podávat také s marmeládou nebo s mákem.
- Babiččiny vdolky se hodí také na snídani, prostě si je rozkrojte, namažte máslem a máte vynikající snídani.
- Jestliže se vyhýbáte smaženým pokrmům, připravit si můžete venkovské vdolky pečené v troubě.
- Alternativou sladkých jsou slané vdolky. Slanou variantou jsou sýrové vdolky, které jsou velmi oblíbené.
Jak udělat dobré kynuté těsto na vdolky?
Základem dobrého kynutého těsta je kvásek, který by měl skutečně nakynout. Naše babičky zpracovávaly těsto dřevěnou vařečkou, kdy se snažily těsto hnětením podebírat tak dlouho, dokud se přestalo lepit a začalo tvořit bubliny. Dnes už tuto práci zastane kuchyňský robot. Pamatujte si, že těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem, před kynutím ho zaprašte moukou, přehoďte přes mísu utěrku a uložte ho na teplé místo, aby pořádně nakynulo.
Jak ozdobit vdolky?
Obyčejné vdolky se zdobí většinou na jejich povrchu, a to povidly nebo povidlovou náplní, tvarohem a šlehačkou. Ovšem jiný kraj, jiný mrav, někdo je zdobí mákem s cukrem a přelije je horkým máslem.
I vy jste právě dostali neodolatelnou chuť na tradiční české vdolky?
Zdroj: recipetineats.com, newworld.co.nz
Další recepty na moučníky