Domácí vosí hnízda jsou tradiční recept, který nesmí chybět na vánočním stole. Kromě toho vám přinášíme recept na nejlepší vosí hnízda z vaječného likéru i z margot tyčinky.
Pro někoho věčné dilema – včelí úly nebo vosí hnízda? Ať už si je pojmenujete jakkoliv, jde o druh nepečeného cukroví, které se tvoří nejčastěji o Vánocích. Podstatou receptu je kakaové těsto, piškot a náplň.
Ptáte-li se, kdy plnit vosí hnízda, nejlepší je připravovat je 1 až 2 týdny před vánocemi, aby ještě stihli odležet a zkřehnout. Dříve se nedoporučuje je připravovat, protože může výrazně ztvrdnout.
Jako náplň do vosích hnízd můžete použít:
– vanilkový krém,
– klasický máslovo-žloutkový krém,
– džem nebo marmeládu,
– vaječný koňak,
– ovocné likéry.
Pokud bude mít těsto správnou konzistenci, půjde vám vyklopit lehce a hezky.
1. Pokud je těsto na vosí hnízda příliš řídké, potřebujete ho trochu zahustit. Přidejte pár piškotů navíc.
2. Naopak, pokud je těsto příliš husté, suché a příliš se drolí, musíte jej jemně zředit. Použijte tekuté suroviny jako mléko, smetana, rozpuštěné máslo či rum. Přidávejte postupně a těsto dobře rozmíchejte.
Recept na vosí hnízda
Recept na domácí vosí hnízda – cca 25 kusů
Ingredience na těsto
- 150 g piškotů
- 1 bílek
- 60 g másla
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 50 g lískových nebo vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce mléka
- 100 g moučkového cukru
- 25 kusů piškotů jako podstavec
Ingredience na krém
- 1 žloutek
- 60 g másla
- 1 polévková lžíce rumu
- 50 g moučkového cukru
Postup přípravy
- Ze všeho nejdřív rozdrťte 150 g piškotů a ořechů. Ideální je robot, který vše naseká na prášek.
- Ke směsi přidejte cukr, který prosejte, kakao, změklé máslo, jeden bílek a mléko. Vytvoříte ručně těsto, které bude měkké a příjemně hladké.
- Pokud bude těsto sypké, přidejte trochu rozdrcených piškotů, bude-li těsto tuhé, přidejte trochu mléka.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do lednice.
Připravte si krém
- Změklé máslo na krém utřete se žloutkem, přidejte prosátý moučkový cukr a přidejte rum. Všechno promíchejte a utřete do krému.
- Z těsta udělejte kuličky, které postupně vtlačujete do formičky.
- Ve středu je potřeba nechat prostor pro krém. Pomůžete si koncem vařečky.
Naplnění hnízd krémem
- Těsto ve formičce naplňte krémem, přidejte piškot a vše spojte. Skladujte v lednici, aby vše dobře drželo.
- Pro konzumaci se doporučuje nechat chvíli v pokojové teplotě, ale můžete konzumovat ihned po vytáhnutí z lednice.
Nevyužitý krém rozhodně nevyhazujte. Použít jej můžete do jakéhokoli nepečeného cukroví. Použít jej můžete do kuliček (medovníkových, rumových, marlenka kuliček a jiných). Využít jej můžete také ke slepení cukroví.
Vyzkoušejte také: Marokánky – křupavé placičky s čokoládou
Recept na vosí hnízda s vaječným likérem
Připravte si ty nejlepší vosí hnízda. Kombinace s likérem je neodolatelná.
Ingredience
- 160 g dětských piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 70 g mletých oříšků (lískové nebo vlašské)
- 60 g másla
- 2 polévkové lžíce mléka
- 2 polévkové lžíce kakaa
- Podle chuti a potřeby rum
- Cukr na obalení
- Vaječný koňak (kupovaný nebo domácí, který připravujete)
- Piškoty na spodní část
Postup přípravy
Těsto na vosí hnízda připravíme následovně.
- Piškoty a ořechy rozdrťte najemno, ideálně za pomoci robota.
- Smíchejte s cukrem a kakaem.
- Poté přidávejte změklé máslo a mléko.
- Propracujte těsto, ideálně rukama a podle potřeby přidávejte rum. Těsto by mělo být pevné tak akorát.
- Zabalte ho do potravinové fólie a dejte do lednice na hodinku odpočinout.
Vaječný likér
V mezičase si připravte domácí vaječný likér, případně použijte kupovaný. Těsto dávejte do formiček, udělejte důlek a dejte vaječný koňak. Přilepte piškot na spodní část a hotové včelí úly dejte do lednice vychladit.
Recept na vosí hnízda z Margot tyčinky
Ingredience pro těsto
- 4 velké Margot tyčinky
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 80 g piškotů
- 4 polévkové lžíce kakaa
- 2 – 3 polévkové lžíce rumu
- Piškoty jako podstavec
- Moučkový cukr na obalení
Ingredience na náplň
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 2 polékové lžíce rumu
Postup přípravy
- Margot tyčinky dejte do mrazáku zhruba na hodinu až dvě. Díky tomu budou lehce zmrzlé a bude se lépe strouhat.
- Do nastrouhané směsi přidejte piškoty, máslo, cukr, kakao i rum. Vše promíchejte, ideálně rukama, aby vzniklo těsto.
- Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.
- Připravte si formičky na vosí hnízda. Postupně tvořte kuličky, které dávejte do formičky.
- Do vytvořeného důlku dejte krém, přidejte piškot jako podstavec a v lednici nechte chvíli ztuhnout.
Vše záleží na tom, jaký krém do vosích hnízd použijete. Nejdéle vydrží pokud jsou plněné džemem. Náchylnější je máslový krém, avšak budete-li cukroví skladovat v chladu a v uzavřené nádobě, vydrží vám dlouho. Samozřejmě, pokud ho nesníte.
Nepečené cukroví se doporučuje ve vánočním období péct jako poslední, nejlépe v poslední týden před Vánocemi, aby stihlo zkřehnout a propojily se chutě.
Žádnou výjimkou nejsou ani bílá vosí hnízda, která jsou však méně tradiční, než ta klasická hnědá. Připravovat se mohou z kokosu a kondenzovaného mléka či marcipánu.
Patří u vás doma nepečená vosí hnízda (včelí úly) k tradičnímu vánočnímu cukroví, které nesmí chybět na svátečním stole? Jaké další druhy nepečeného cukroví připravujete?
Tipy na další koláče a moučníky