U nás se tradičně peče vánoční cukroví. Malé sladké kousky nejrůznějších druhů cukroví asi miluje každý z nás. Zkuste si letos udělat trošku jiné Vánoce a na stůl přidejte i skvělé vánoční koláče.
Vánoční koláče z lineckého těsta
Linecké cukroví je jedním z nejtypičtějších druhů vánočního cukroví. Vykrajujeme nejrůznější tvary a slepujeme je lahodnou a sladkou marmeládou. Letos si ale zkuste upéct rovnou koláč z lineckého těsta, který je jen krásný na pohled, ale je i nesmírně dobrý a pomůže vám navodit tu správnou vánoční atmosféru.
Na těsto budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky,
- 100 g moučkového cukru,
- půl lžičky jedlé sody,
- špetku soli,
- 150 g másla,
- 1 vejce.
Na náplň budeme potřebovat:
- 300 g švestkových povidel,
- 2 lžíce rumu,
- 1 lžička vánočního koření – perníkové koření, skořice,
- 1 vejce.
Postup:
- Máslo necháme změknout, mezitím si smícháme cukr, jedlou sodu a špetku soli.
- Připravenou sypkou směs si poté smícháme se změklým máslem a přidáme vejce.
- Začneme si zpracovávat hladké těsto. Můžeme to udělat ručně na pomoučené pracovní desce, práci nám ale usnadní kuchyňský robot.
- Těsto by mělo být nejen hladké, ale i vláčné. Jakmile je správně propracované, zabalíme ho do potravinářské fólie a uschováme do lednice.
- Těsto by v lednici mělo být minimálně hodinu, uležet jej ale můžete nechat klidně i přes noc.
- Poté co si odpočine, můžeme začít připravovat náplň. Švestková povidla si smícháme s rumem a směsí vánočního koření.
- Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a připravíme si koláčovou formu, kterou vyložíme pečicím papírem.
- Těsto vyndáme z potravinářské fólie a rozdělíme si ho na tři části. Jedna by měla být o poznání větší. Právě z této větší části vyválíme kruh, který by se měl hezky vejít do formy na pečení.
- Vyválené těsto dáme do formy, potřeme připravenou náplní, a poté si rozválíme další menší část těsta.
- Z té budeme vykrajovat malými vykrajovány vánoční tvary – nejlépe hvězdičky.
- Ty potom poklademe na předpřipravený koláč ve formě. Vznikne nám překrásný a nápaditý vánoční koláč.
- Z posledního nejmenšího kousku těsta si v ruce vyválíme tenké válečky, kterými obložíme koláč – vytvoříme tak jeho okraje.
- Rozšleháme si vejce, a tím potřeme jen častí těsta – nikoliv náplň.
- Koláč pečeme asi 25 minut, okraje by nám měly pěkně zrůžovět.
- Nakonec upečený koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
Vánoční řezy
Na Slovensku se na Vánoce peče tradičně koláč zvaný Štědrák, recept na tyhle vánoční řezy je dost podobný, jen chybí mák. Vyzkoušejte si upéct letos tento vynikající vánoční koláč, po němž se jen zapráší.
Na těsto budeme potřebovat:
- 3 žloutky,
- 3 lžíce cukru moučka,
- 150 g másla,
- 300 g hladké mouky,
- 1 balíček prášku do pečiva,
- 3 lžíce mléka.
Na náplň budeme potřebovat:
- 150 g mletých vlašských ořechů,
- 3 bílky,
- 200 g moučkového cukru,
- 1 kelímek povidel.
Postup:
- Začneme přípravou těsta. Žloutky si společně s máslem a 3 lžícemi cukru vyšleháme do pěny.
- Poté přidáme k vyšlehané pěně mouku a prášek do pečiva, a vypracujeme si těsto.
- To si následně rozdělíme na tři stejné části. Ze dvou si vyválíme pláty, které se musí hezky vejít na plech.
- Ten si vymažeme a vysypeme, nebo jej vyložíme pečicím papírem. Poté na něj položíme jeden plát těsta, a ten potřeme povidly.
- Na povidla položíme druhý plát.
- Poté si vytvoříme ořechovou náplň tak, že si vyšleháme bílky s cukrem, a do směsi opatrně a postupně smícháme namleté oříšky.
- Druhý plát poté potřeme touto oříškovou náplní.
- Poslední část těsta si opatrně postrouháme na hrubém struhadle a posypeme jím oříškovou náplň.
- Takto navrstvený koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi 30 minut.
- Nakonec nakrájíme na menší řezy a můžeme podávat na sváteční tabuli.
Dobré jídlo k vánocům patří, hlavně to sladké.