Bramborový salát a smažený kapr je štědrovečerním hlavním jídlem, bez kterého si Vánoce mnozí z nás nedovedou představit. Jak si připravit ten nejlepší bramborový salát?
Bramborový salát nemusíte připravovat pouze přes vánoční svátky, můžete si ho připravit i v létě, ovšem v letních měsících je vhodnější varianta letního salátu, a to především kvůli vysokým teplotám, které celkově jídlu, natož majonéze, nesvědčí.
Bramborový salát původ
I takový tradiční bramborový salát prošel za ta léta spousty změnami. Ovšem málokdo ví, že za bramborový salát můžeme vděčit belgickému kuchaři Lucienu Olivierovi, který svůj bramborový salát vařil pro bohatou klientelu v Rusku.
Letní bramborový salát versus vánoční bramborový salát
Lehký bramborový salát není vůbec složitý, stačí vynechat majonézu a nahradit ji jinou alternativou – například bramborový salát s jogurtem nebo bramborový salát se zakysanou smetanou. Jestliže vyhledáváte spíše dietní bramborový salát nebo odlehčený bramborový salát, dejte přednost jeho odlehčené formě – takový salát se většinou skládá z brambor, cibule, bylinek, jablečného octa, dijonské hořčice a dochucovadel jako je sůl a pepř.
Oproti letnímu bramborovému salátu je vánoční bramborový salát o něco více tučnější a našemu žlučníku dá v kombinaci se smaženým docela zabrat. Ale ruku na srdce, umíte si štědrovečerní večeři představit bez toho, aniž by před vámi nestál bramborový salát s majonézou?
Abyste ze salátu neměli kaši, rozhodně zvolte brambory varný typ A, tedy salátové brambory, které se jen tak nerozvaří.
Brambory na salát vařte vždy ve slupce. Omyjte je, vložte do hrnce, přidejte čajovou lžičku soli, zalijte vodou a postavte na sporák.
Doba vaření brambor se vždy odvíjí od typu brambor, počítejte však zhruba s 25 minutami. Brambory také během vaření kontrolujte, napíchněte na vidličku a posuďte sami.
Výběr cibule je samozřejmě na vás, někdo má rád její štiplavost, proto do bramborového salátu volí cibuli syrovou. Jestliže její štiplavosti moc neholdujete, cibuli krátce povařte v octové vodě.
Nemusíte se strachovat, že druhý den budete salát muset vyhodit, bez problému při správném skladování vydrží čtyři, maximálně pět dnů.
Aby vám váš klasický bramborový salát vydržel co nejdéle, dejte si pozor na lžíci, kterou salát nabíráte. Nikdy ji neolizujte ani nevracejte zpět do salátu. Lžíce by měla být čistá. Samozřejmostí je ho uchovávat v chladu.
Nejlepší bramborový salát je připravovaný den před konzumací, suroviny se tak stihnout rozležet.
Recept na vánoční bramborový salát
Nejlepší bramborový salát připravují naše babičky a maminky, které už za ta léta mají poměr brambor, zeleniny a majonézy naprosto vychytaný. Vyzkoušejte následující recept bramborový salát, jehož chutí budete mile překvapeni.
Ingredience
Postup přípravy
- Brambory uvařte do měkka – pozor, abyste je nepřevařili, byly by natolik měkké, že místo kousků byste z nich měli kaši. Doporučujeme je vařit den předem, aby stihly krásně vychladnout.
- Mrkev, petržel, celer a cibuli očistěte a vše nakrájejte na drobné kostičky – cibuli krájejte na velmi jemné kousky. Pokud nechcete mít salát příliš štiplavý, cibuli orestujte s kořenovou zeleninou.
- Na oleji veškerou zeleninu (kromě cibule) osmahněte a poduste doměkka. Následně nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si na drobné kostičky nakrájejte také okurky.
- Oloupané brambory protlačte přes děrovací sítko – pokud nemáte, nakrájejte je na kostičky.
- K bramborám přidejte také restovanou zeleninu, nakrájenou cibuli, okurky a scezený hrášek a pořádně promíchejte.
- Nakonec přidejte majonézu a hořčici a důkladně promíchejte – míchejte od spodu, pozor, ať se z brambor nestane kaše.
- Takto připravený obyčejný bramborový salát dochuťte dle vaší chuti solí a pepřem. Salát uložte do lednice.
Co podávat k bramborovému salátu?
- Klasikou české kuchyně je kombinace bramborový salát a řízek nebo smažený kapr. Není ale nutností se této kombinace držet. Samozřejmě, smažené k bramborovému salátu chutná nejlépe, ale jsou i jiné možnosti, například pečené maso, smažené žampiony, smažené sójové plátky nebo i pečený losos či jiná ryba. Záleží pouze na chuti každého z vás.
Jak vylepšit bramborový salát?
Recept na luxusní bramborový salát má každý svůj, ne každému chutná třeba hrášek nebo cibule v salátu. Jestliže chcete svůj salát vylepšit, zaměřte se na suroviny jako takové.
Jak jsme již zmínili, svůj vánoční bramborový salát si můžete připravit dle svého. Jestliže si hlídáte váhu, není problém připravit fitness bramborový salát bez majonézy. Netradiční není ani bramborový salát s vejci, který ho zjemní a dodá mu zase o chuť více. A jestli dáte přednost receptu na bramborový salát se zeleninovou směsí nebo bez ní, je už na vašich preferencích.
Zdroj: aspicyperspective.com, inspiredtaste.net
Další vánoční recepty