Vaječná tlačenka – postačí vám pár surovin, příprava je nenáročná a výsledek vynikající. Je ideální jako pohoštění pro návštěvu. Jak ji připravit a co dělat, aby správně ztuhla?
Recept na ni oceníte tehdy, kdy vám zbydou vařená vejce, nejčastěji po pomlázce, a vy nevíte, co s nimi, ale toužíte je zpracovat do lahodného pokrmu.
K přípravě tradiční vaječné tlačenky vám postačí pár surovin a během chvilky vznikne vynikající večeře i pohoštění pro hosty. Ovšem musíte počítat s tím, že tlačenka potřebuje dostatek času na ztuhnutí v lednici, tudíž ji vždy připravujte s dostatečným předstihem, nejlépe den předem, a nezapomeňte si k ní nakoupit také čerstvé pečivo.
Vaječná tlačenka na různé způsoby
Vaječnou tlačenku si můžete připravit na různé způsoby, konkrétně k její výrobě můžete použít:
- klasickou formu na dort,
- silikonové formičky ve tvaru bábovek,
- speciální sáčky na tlačenku.
Při použití dortové formy a sáčku na tlačenku počítejte s tím, že budete muset tlačenku nakrájet. Když si pro její přípravu zvolíte malé formičky, můžete tlačenku po vyklopení rovnou servírovat.
Kdy se připravuje
Jak jsme již v úvodu zmínili, recept na vaječnou tlačenku oceníte tehdy, když máte nadbytek vařených vajec a už nevíte co s nimi. Tato situace v českých domácnostech nastává nejčastěji po Velikonocích. To ale rozhodně neznamená, že byste si na této oblíbené lahůdce měli pochutnat jen jednou za rok. Připravit si ji můžete k večeři, když si chcete pochutnat na domácí tlačence, ale rozhodně ji ocení také návštěvy a své čestné místo má na stole také během oslav.
Jak dlouho vydrží vaječná tlačenka
Vaječná tlačenka vám při skladování v lednici vydrží týden, ale doporučuje se sníst ji během pár dní.
Recept na vaječnou tlačenku
Příprava klasické vaječné tlačenky není nijak složitá a poradí si s ní i úplný začátečník.
Suroviny
Postup
- Začněte tím, že si uvaříte vejce natvrdo. Zatímco se budou vařit, nakrájejte si šunku na kostičky. Pokud budete tlačenku připravovat ve velké dortové formě a před servírováním ji chcete nakrájet na jednotlivé plátky, dejte si s krájením záležet, protože pak bude šunka vypadat skvěle na řezu. Nálev z Moravanky slijte do sklenice, kterou si prozatím dejte na stranu, a na kostičky nakrájejte také zeleninu ze sklenice.
- Jakmile se uvaří vejce, nechte je chvilku vystydnout, oloupejte je a rovněž je nakrájejte na úhledné kostičky.
- Nyní se pusťte do přípravy želatiny. Prášek vysypte do mísy a zalijte 150 ml horké vody. Pokud máte rádi nakyslou chuť Moravanky či jiné sterilované zeleniny, kterou použijete, přilijte k želatině také nálev a řádně promíchejte.
- Následně vše smíchejte dohromady, přidejte dvě lžíce majonézy, přidejte pepř a sůl a následně přelijte buď do dortové formy nebo do menších silikonových formiček, případně použijte speciální sáčky na tlačenku.
- Poté uložte do lednice, kde nechte tlačenku minimálně 3 hodiny tuhnout.
- Jakmile vaječná tlačenka ztuhne, je připravena k servírování. Nejlépe chutná s čerstvým pečivem.
- Pro lepší ztuhnutí tlačenky ji nechte v lednici přes noc.
- Vaječnou tlačenku lze připravit i bez sterilované zeleniny, ale doba přípravy se tím prodlouží. Zeleninu si totiž budete muset sami uvařit, nakrájet na drobné kostičky a sami si připravit i nálev.
- Pokud vám nálev z Moravanky nechutná, můžete jej nahradit lákem od okurek.
Tipy, aby se vaječná tlačenka podařila
Někdy se může stát, že se dílo nepovede. Jak se vyvarovat nejčastějších chyb? Vždy dodržujte recept na vaječnou tlačenku a záležet si dejte zejména při práci s želatinou.
Proč vaječná tlačenka neztuhla
Co dělat, když vám vaječná tlačenka neztuhla? Pokud se vám stalo, že vaječná tlačenka neztuhla, na vině je práce s želatinou. Pravděpodobně jste ji nepřipravili podle návodu a buď jste ji smíchali rovnou s ostatními surovinami, nebo jste špatně odměřili vodu. Pokud ani po noci strávené v lednici tlačenka neztuhne podávejte ji z mísy a příště si při její přípravě pohlídejte správný postup při vytváření rosolu.
Proč se drobí vaječná tlačenka
Další nepříjemná situace při přípravě domácí vaječné tlačenky může nastat tehdy, kdy se tlačenka po nakrájení drobí. Chyba se pravděpodobně stala opět při práci s želatinou. Po vytvoření želatiny je totiž nutné ji okamžitě smíchat se směsí na tlačenku a co nejdříve uložit do chladu. Želatina totiž poměrně rychle tuhne a když se včas nespojí se směsí, může vám vzniknout drobící se pokrm, který bude opět nutné servírovat v misce.
Jakou želatinu na tlačenku použít
Želatina na vaječnou tlačenku by měla být prášková. Práce s ní je totiž snazší než s želatinou plátkovou. Práškovou želatinu podle návodu smícháte s vodou a necháte ji nabobtnat. To trvá jen pár minut a poznáte to snadno na první pohled.
TIP: Velikonoční recepty: 10 tipů na tradiční jídla během Velikonoc
Vaječná tlačenka jinak
Vaječná tlačenka s Moravanskou je pro vás již ohranou klasikou? Ozvláštněte ji přidáním nových ingrediencí.
Do směsi můžete přidat:
- nakrájený bůček,
- čerstvé koření, například petržel,
- kousky klobásy,
- kostičky tvrdého sýru.
Pokud nemáte rádi majonézu a chcete si připravit vaječnou tlačenku bez majonézy, můžete ji nahradit zakysanou smetanou nebo jogurtem. Vznikne vám tak zdravá vaječná tlačenka, na které si můžete pochutnat, i když vyznáváte zdravý životní styl.
Zdroj: meilleurduchef.com, cookpad.com
Další tipy na recepty