Tzatziki jsou spojovány s řeckou kuchyní, ovšem rozšířily se do mnoha dalších zemí. I u nás se z nich stal oblíbený pokrm, ať už k pečivu či masu. Abyste připravili ty nejlepší tzatziki, hodí se znát pár tipů.
Tzatziki je oblíbený grécky dresink, který se využívá jako příloha k mnoha jídlům. Správná výslovnost je v česku “caciky“. Základem omáčky tzatziki je řecký jogurt.
Originál tzatziki recept je oblíbené nejen v Řecku velmi oblíbené, mnoho pokrmů si bez nich nelze představit ani v jiných zemích.
Recept na tzatziki
Nejlepší tzatziki recept připravíte během pár minut. Připravte si oblíbenou omáčku k vašemu oblíbenému jídlu.
Ingredience
Postup přípravy
- Okurku oloupejte a na jemném struhadle ji nastrouhejte.
- Je důležité nastrouhanou okurku pečlivě vymačkat, abyste se zbavili přebytečné vody.
- Připravte si misku a smíchejte v ní okurku s jogurtem.
- Očistěte stroužky česneku, prolisujte či nakrájejte najemno a přidejte do směsi.
- Dále vmíchejte lžičku kopru a citronovou šťávu, olivový olej.
- Okořeňte ještě solí a drceným pepřem. Vše důkladně promíchejte, aby se suroviny spojily.
- Nejlepší je podávat vychlazené z lednice, přidat můžete olivu či snítku kopru.
Doporučujeme: Sýrová omáčka
Tipy k přípravě tzatziki
Abyste získali chutné tzatziki, je třeba dosáhnout hutné konzistence.
- Z toho důvodu je velmi důležité co nejlépe vymačkat okurku, nejlépe vám to půjde po lehkém nasolení okurky.
- Díky tomu zachováte výrazné chutě ostatních surovin, aniž byste je zbytečně zředili.
- Jogurt můžete použít v podstatě jakýkoliv, vždy však dbejte na to, aby měl alespoň 10 % tuku, a případně ho nechte vykapat.
- Kromě jogurtu navíc můžete přidat také trochu tvarohu či fety.
- Jestliže chcete o něco zajímavější kombinaci, můžete do nejlepších tzatziki receptů přidat ještě pár mátových lístků nasekaných najemno.
- Tzatziki omáčka bude rázem ještě svěžejší a lehčí a skvěle tak doplní v podstatě jakékoliv pečené maso.
- Jestli nemáte čas na přípravu receptu, v obchodech je k dispozici také tzatziki koření.
Lidé také připravují: Hummus a rajskou omáčku
Vyzkoušejte si je proto připravit i vy, hlavně v létě se vychlazené z lednice k obědu či večeři skvěle hodí.
Další recepty na omáčky