Cibulačka (cibulová polévka) je staročeská polévka, která je ideální k zahřátí. Tento recept je velmi jednoduchý a rychlý. Ta nejlepší cibulačka zahřeje i zasytí, jak si ji připravit?
Proč připravit cibulačku?
Klasická cibulačka obsahuje hodně cibule, což je také základem polévky. Původně příprava této polévky pochází z Francie, kde se vařila hlavně pro zahřátí v zimě. Můžete jí znát také pod názvem francouzská cibulačka. Rozšířila se ale dále do světa a vaříme ji také u nás.
Z lékařského hlediska cibule pomáhá při nechutenství nebo ateroskleróze, při vysokém krevním tlaku i zánětech hltanu. Působí také protizánětlivě, takže polévka z ní připravená je vlastně nabitá prospěšnými látkami, jako jsou fytoncidy nebo flavonoidy.

Staročeská cibulačka
Staročeskou cibulačku uvařit není ve skutečnosti vůbec těžké a zvládne ji i začátečník v kuchyni. Jen je třeba si obstarat větší množství cibule.
Ingredience
Postup přípravy
- Cibuli zbavíme slupky a najemno nakrájíme.
- Do kastrolu dáme nakrájenou cibuli na tuk (sádlo, rostlinný olej) a smažíme tak dlouho, až získá krásnou nahnědlou barvu. Pozor, nesmí se připálit, pak by byla hořká.
- Na cibuli přisypeme hladkou mouku a uděláme zásmažku, kterou rozředíme vývarem nebo vodou a uvedeme do varu.
- Polévku osolíme a dochutíme kmínem.
- Vše dobře povaříme, alespoň 20-30 minut.
- Když je hotová, a vám se líbí krémová cibulačka, pak ji rozmixujte.
Jak vylepšit cibulačku?
Na tuku opražte kousky rohlíku nebo chleba. Chutná to ve spojení s polévkou výborně. Poctivá cibulačka může obsahovat také rozpuštěný sýr, brambory, česnek nebo žampiony. Fantazii se mezi nekladou a každý si tuto polévku může upravit dle své vlastní chuti, podobně jako další polévky.
Zdroj: healthyrecipesblogs.com
Vyzkoušejte další recepty na polévky