PolévkyReceptyZeleninové polévky

Staročeská cibulačka – Recept na zdravou a chutnou polévku

Staročeská cibulačka – Recept na zdravou a chutnou polévku

Cibulačka (cibulová polévka) je staročeská polévka, která je ideální k zahřátí. Tento recept je velmi jednoduchý a rychlý. Ta nejlepší cibulačka zahřeje i zasytí, jak si ji připravit?

Proč připravit cibulačku?

Klasická cibulačka obsahuje hodně cibule, což je také základem polévky. Původně příprava této polévky pochází z Francie, kde se vařila hlavně pro zahřátí v zimě. Můžete jí znát také pod názvem francouzská cibulačka. Rozšířila se ale dále do světa a vaříme ji také u nás.

Z lékařského hlediska cibule pomáhá při nechutenství nebo ateroskleróze, při vysokém krevním tlaku i zánětech hltanu. Působí také protizánětlivě, takže polévka z ní připravená je vlastně nabitá prospěšnými látkami, jako jsou fytoncidy nebo flavonoidy.

Staročeská cibulačka

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 30 minutČas odpočinku: 40 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porceKalorie:300 kcal Nejlepší období:Summer

Staročeskou cibulačku uvařit není ve skutečnosti vůbec těžké a zvládne ji i začátečník v kuchyni. Jen je třeba si obstarat větší množství cibule.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Cibuli zbavíme slupky a najemno nakrájíme.Cibulačka recept
  2. Do kastrolu dáme nakrájenou cibuli na tuk (sádlo, rostlinný olej) a smažíme tak dlouho, až získá krásnou nahnědlou barvu. Pozor, nesmí se připálit, pak by byla hořká.
  3. Na cibuli přisypeme hladkou mouku a uděláme zásmažku, kterou rozředíme vývarem nebo vodou a uvedeme do varu.
  4. Polévku osolíme a dochutíme kmínem.
  5. Vše dobře povaříme, alespoň 20-30 minut.
  6. Když je hotová, a vám se líbí krémová cibulačka, pak ji rozmixujte.

Jak vylepšit cibulačku?

Na tuku opražte kousky rohlíku nebo chleba. Chutná to ve spojení s polévkou výborně. Poctivá cibulačka může obsahovat také rozpuštěný sýr, brambory, česnek nebo žampiony. Fantazii se mezi nekladou a každý si tuto polévku může upravit dle své vlastní chuti, podobně jako další polévky.

Zdroj: healthyrecipesblogs.com


Vyzkoušejte další recepty na polévky

Share this post

About the author

Dobrý den. Mé jméno je Jana Fojtíková. Jsem mámou dvou dětí a velký nadšenec do psaní. Tato záliba mě drží už od doby, co jsem se v první třídě naučila vládnout perem a poznávat písmena. Kromě rodiny k mým koníčkům patří historie, procházky přírodou, kynologie, akvaristika a také četba knih, klidně i v elektronické podobě.