Domácí tlačenka je pochoutkou pro všechny milovníky masa a zabijaček. Nasekané kousíčky masa v rosolu jsou součástí každé české zabiječky. Jak připravit nejlepší domácí tlačenku?
Tlačenku prostě musí milovat každý, kdo jí maso. Domácí tlačenku si můžete připravit i doma.
Tlačenka je jednou z mnoha delikates domácích zabijaček, které se pravidelně provádí na vesnicích, zejména v období masopustů. Nemusíte čekat na řezníka, poctivou tlačenku si můžete připravit i v pohodlí domova. Prozradíme vám snadný recept, který hravě zvládnete.
Historie a vznik tlačenky
Jestli je tlačenka českým výrobkem, o tom můžeme jen polemizovat. Podobný masný výrobek totiž nabízí například ve Španělsku nebo Německu, odtud také pochází předchůdce tlačenky, tzv. presvuřt. Dokonce mezi řezníky koluje legenda, která vypráví o jednom strýčkovi z vesnice, který byl pozván na zabijačku.
Tu a tam si nějaké maso přihodil do sáčku v kapse od kabátu. Kvůli chladnému počasí a dlouhé cestě domů mu pochoutky z masa natolik ztuhly, že sáček ráno z kapsy vytáhl a nakrájel na kolečka. Byl velice mile překvapen, jak jeho domácí tlačenka z kapsy chutná.
Sáčky na tlačenku se dnes k její výrobě používají běžně, ovšem dříve jako obal na tlačenku sloužily buď žaludky, nebo hovězí deníky či měchýře, které se náležitě vypraly.
Z čeho se skládá tlačenka
Poctivá domácí tlačenka musí být připravena z tužšího masa, nicméně játra a kůže musí být uvařeny doměkka, klidně mohou být i trochu rozvařeny. Kůži a maso nakrájejte maximální na 2 cm, játra by měla být o něco drobnější.
Do tlačenky patří určitě vepřová plec. Játra, ledvinky, srdce, vepřové nožičky, koleno z kýty a vepřové jazyky.
Na ochucení tlačenky je nejlepší použít klasicky sůl, majoránku, nové koření a pepř dle chuti. Určitě nezapomeňte ani na bobkový list.
Recept na tlačenku
Popis receptu
Možná se vám zdá, že výroba tlačenky je složitá, opak je pravdou. Tento recept na tlačenku je jednoduchý, i když časově náročnější.
Suroviny
Postup
- Připravte si velký hrnek, co kterého vložte vepřové nožičky a koleno. Zalijte vodou, přidejte nové koření a bobkový list a uvařte doměkka.
- Jakmile je maso naprosto měkké, vyndejte ho z hrnce a vývar sceďte a nechte zchladnout.
- Při chladnutí sesbírejte z povrchu vývaru sádlo.
- Vývar sceďte do druhého hrnce a nechte zchladnout.
- Do vývaru vložte vepřovou plec a vepřový bok a uvařte doměkka.
- Mezitím si připravte již uvařené maso. Z nožiček a kolena stáhněte kůži, kterou nakrájejte na velmi drobné kousky.
- Maso nakrájejte na menší kostky. Jakmile se uvaří i zbylé maso, nechte ho vychladnout a nakrájejte ho také na menší kostky.
- Veškeré nakrájené maso i kůži smíchejte ve velké míse, osolte, přidejte pepř, česnek a majoránku. Všechno důkladně promíchejte.
- Nakonec vše zalijte vývarem, promíchejte.
- Nyní je na čase směs naplnit do tlačenkových sáčků. Naplněné sáčky pořádně zavažte a nechte zcela vychladnout.
- Tlačenku uložte do lednice, aby celá ztuhla.
Tipy
- Při dochucování myslete na to, že maso do sebe natáhne velké množství soli, tlačenka by měla být slanější.
- Kůže slouží jako jakási spojka, pokud se hotová tlačenka rozpadá, je v ní málo kůží.
- Pozor si také dejte na to, kolik vody k masu přidáváte, potřebujete silný vývar, který při zchladnutí ztuhne v drkotinu.
- K dochucení slouží česnek, nebojte se většího množství.
- Nejvíce si vychutnáte tlačenku s cibulí
Někdy se stane, že tlačenka prostě neztuhne. Na vině může být neustálé obracení. Nechte ji v klidu vychladnout, maximálně ji jedenkrát obraťte. Vepřová tlačenka, která neztuhla se dá zachránit jedině tak, že uvaříte více vepřových nožiček, ze kterých budete potřebovat zejména kůže. Již hotovou tlačenku vyberte ze sáčku a smíchejte ji s přivařenými kůžičkami.
Správné uskladnění tlačenky
Tlačenka domácí bez problému v lednici vydrží i týden. Abyste si ji vychutnali co nejdéle, ideální způsob uskladnění je zavaření. Někdo dokonce tlačenku zamrazí do mrazáku, ovšem nečekejte, že bude chutnat stejně, jako tlačenka čerstvá.
Tlačenku vložte do lednice a nechte ji pozvolna rozmrazit.
Jak poznat kvalitní tlačenku?
Zabijačková tlačenka je kvalitně připravená, pokud je na řezu kompaktní. Maso nesmí z tlačenky vypadávat, nesmí být také mazlavá.
Zdroj: epicurious.com, bonappetit.com
Další tipy na recepty