Tinktura z medvědího česneku je skvělý způsob jak využít zelené listy. Vyzkoušejte domácí tinkturu, která má jemnou chuť a spoustu léčivých účinků.
Medvědí česnek je vytrvalá léčivka, která svým vzhledem připomíná jedovatou konvalinku vonnou, proto je potřeba být při sběru medvědího česneku opatrní a raději se pořádně ujistit, že opravdu nesbíráte jedovatou rostlinu, ale léčivku, která má česnekové aroma. Tinktura z medvědího česneku je skvělý způsob, jak jej využít.
Sběr medvědího česneku
Sběr medvědího česneku je povolen pouze mimo chráněná krajinná území. I přesto, že není na seznamu ohrožených rostlin, buďte při jeho sběru ohleduplní a šetrní k přírodě – a nasbírejte si pouze tolik, kolik skutečně potřebujete. Sbírají se listy, které se následně dají upravit a využít mnoha způsoby.
Výroba tinktury z medvědího česneku
Sezóna medvědího česneku je během jarních dnů v plném proudu a pokud přemýšlíte, co udělat z medvědího česneku, tinktura je dobrou volbou, zejména pro její dobrou a dlouhou skladovatelnost a využitelnost. Navíc nepotřebujete žádné speciální suroviny, postačí vám domácí pálenka a pár listů z medvědího česneku. Jak na to?
Suroviny
- skleněná nádoba nebo láhev
- listy medvědího česneku (množství závisí na velikosti nádoby, potřebujete tolik listů, aby byla nádoba přiměřeně plná)
- alkohol (vodka, domácí pálenka…)
Postup
- Při výrobě tinktury z medvědího česneku budete potřebovat lahev, kterou až po okraj naplňte pokrájenými česnekovými listy, a následně zalijte alespoň 40 % alkoholem (například vodkou či jinou pálenkou, kterou máte po ruce).
- Nechte na slunném a teplém místě po dobu 14 dní.
- Potom přelijte přes hadr do menších nádob a skladujte v chladu.
Využití tinktury
A kdy po tinktuře z medvědího česneku sáhnout? Můžete si ji ordinovat každý den, 10 až 15 kapek do sklenice s vodou a následně vypít. Tinktura má pozitivní účinky na paměť, napomáhá při trávicích obtížích, snižuje krevní tlak. Někdy se pro jeho větší účinnost doporučuje pít ho v teplém mléce.
Medvědí česnek je oproti kuchyňskému česneku jemnější. Také má mnohem větší léčivé účinky. Ovšem pozor, u některých jedinců může jeho požití vyvolat alergické reakce. Na vině jsou česnekové silice, které mohou u alergiků způsobit po požití otoky hrdla – a při kontaktu s pokožkou mohou způsobit její podráždění až zarudnutí.
Pokud každoročně vyrážíte na sběr česneku, ale ještě jste nezkoušeli vyrobit si domácí tinkturu, můžete to udělat letos. Dá se sice koupit v lékárně, ale její domácí příprava není nikterak složitá.
Zdroj: bonapeti.com, wildgarlicseason.com
Další tipy na články