OmáčkyRecepty

Sojová teriyaki omáčka: Tradiční japonský recept

Teriyaki omáčka je tradiční japonskou omáčkou, která se využívá při úpravě masa. Japonci na ni nedají dopustit, naučte se její recept na domácí teriyaki omáčku i vy.

Sojová omáčka se stala nepostradatelnou součástí dochucovacích ingrediencí, které v kuchyni při vaření používáme téměř každý den. Ovšem japonská kuchyně má hned několik dochucovacích omáček, jednou z nich je omáčka, na kterou vám dnes přinášíme recept. Připravte si domácí teriyaki omáčka, je to velmi snadné.

Japonská kuchyňa

Říká se, že japonská kuchyně patří mezi ty nejzdravější a nejlepší. A skutečně tomuto tvrzení tak je. Základem této kuchyně jsou totiž samé zdravé ingredience jako jsou mořské ryby a plody, čerstvá zelenina, houby, omáčky a jiná dochucovadla a samozřejmě spoustu rýže. Japonci si velmi potrpí na tom, co konzumují, proto je pro ně čerstvost a kvalita pokrmů na prvním místě. Japonci také dbají na tradicích, podle kterých musí jídlo na stole působit esteticky.

teriyaki omáčka
Zdroj foto: smirart / Shutterstock.com

Co jste nevěděli o japonské kuchyni

  • Nejsou hůlky jako hůlky. Japonci jí pouze hůlkami nazývanými “haši”. Na rozdíl od čínských hůlek jsou kratší a mnohem tenčí.
  • Tradičním japonským jídlem je sushi a pokrm z hovězího masa sukiyaki.
  • Fugu neboli čtverzubec je v Japonsku oblíbená ryba, ovšem při nesprávné přípravě po ní můžete zemřít. Proto ji mohou připravovat jen ti, kdo na její přípravu mají licenci.
  • Japonci rozlišují pět chutí – slaná, sladká, hořká, kyselá a umami.
  • Tuňák je v Japonsku nejoblíbenější rybou, jeho maso se často draží a suma tak dosahuje horentních sum.
  • Japonský steak z hovězího Kóbe je po světě vyhlášený, ovšem ochutnáte ho pouze v Japonsku, je přísně zakázané toto maso z Japonska vyvážet.

Jaký je rozdíl mezi sojovou omáčkou a omáčkou teriyaki

Ač svou tmavou barvou teriyaki omáčka připomíná omáčku sójovou, konzistence a chuť jsou naprosto odlišné. Sójová omáčka je slaná a řídká (tekutá), kdežto teriyaki omáčka je sladká a hustá.

Co je teriyaki omáčka a její složení

Je to japonská omáčka (terijaki), která je vyrobena především z fermentovaných sójových bobů a pražené pšenice. Dále nesmí chybět japonské víno, med, cukr, česnek a zázvor. Dochucuje se pomocí ananasového džusu, mirinu či saké.

 

Recept na teriyaki omáčku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 15 minutCelkový čas: 30 minutPorce:4 porce

Teriyaki omáčka by neměla chybět ve vaší kuchyni stejně jako omáčka sójová. Její nasládlá chuť dodá masu to pravé ořechové. Recept obsahuje suroviny s výraznými chutěmi, výsledek je však dokonalý.

Suroviny

Postup

  1. Cibulku (nebo 5 šalotek) očistěte a nakrájejte nadrobno.
  2. Česnek očistěte a prolisujte, zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla.
  3. Chilli papričku nakrájejte na velmi drobné kousíčky.
  4. Všechny ingredience kromě kukuřičného škrobu a 3 polévkových lžic vody smíchejte dohromady a důkladně promíchejte.
  5. Směs přiveďte za občasného míchání k varu.
  6. Mezitím si v malé misce rozmíchejte škrob a 3 polévkové lžíce vody.
  7. Do vařící směsi škrob nalijte a míchejte.
  8. Během chvilky škrob omáčku zahustí, můžete vypnout sporák.

Využití teriyaki omáčky v kuchyni

Použití teriyaki omáčky vychází teda ze svého názvu. Teri představuje něco lesklého a yaki v Japonsku znamená grilování. Tato omáčka se tedy používá zejména pro marinování masa, během pečení či grilování se masou omáčkou potírá. Výborný je například losos s touto omáčkou nebo grilované kuře s teriyaki omáčkou.

Pokud vás zajímá, kde koupit teriyaki omáčku, v každé asijské večerce jistě uspějete. A když ne, e-shopy zaměřené na asijské ingredience rozhodně nezklamou.

Zdroj: theguardian.com, epicurious.com


Tipy na další zajímavé recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)