Teriyaki omáčka je tradiční japonskou omáčkou, která se využívá při úpravě masa. Japonci na ni nedají dopustit, naučte se její recept na domácí teriyaki omáčku i vy.
Sojová omáčka se stala nepostradatelnou součástí dochucovacích ingrediencí, které v kuchyni při vaření používáme téměř každý den. Ovšem japonská kuchyně má hned několik dochucovacích omáček, jednou z nich je omáčka, na kterou vám dnes přinášíme recept. Připravte si domácí teriyaki omáčka, je to velmi snadné.
Japonská kuchyňa
Říká se, že japonská kuchyně patří mezi ty nejzdravější a nejlepší. A skutečně tomuto tvrzení tak je. Základem této kuchyně jsou totiž samé zdravé ingredience jako jsou mořské ryby a plody, čerstvá zelenina, houby, omáčky a jiná dochucovadla a samozřejmě spoustu rýže. Japonci si velmi potrpí na tom, co konzumují, proto je pro ně čerstvost a kvalita pokrmů na prvním místě. Japonci také dbají na tradicích, podle kterých musí jídlo na stole působit esteticky.
Co jste nevěděli o japonské kuchyni
- Nejsou hůlky jako hůlky. Japonci jí pouze hůlkami nazývanými “haši”. Na rozdíl od čínských hůlek jsou kratší a mnohem tenčí.
- Tradičním japonským jídlem je sushi a pokrm z hovězího masa sukiyaki.
- Fugu neboli čtverzubec je v Japonsku oblíbená ryba, ovšem při nesprávné přípravě po ní můžete zemřít. Proto ji mohou připravovat jen ti, kdo na její přípravu mají licenci.
- Japonci rozlišují pět chutí – slaná, sladká, hořká, kyselá a umami.
- Tuňák je v Japonsku nejoblíbenější rybou, jeho maso se často draží a suma tak dosahuje horentních sum.
- Japonský steak z hovězího Kóbe je po světě vyhlášený, ovšem ochutnáte ho pouze v Japonsku, je přísně zakázané toto maso z Japonska vyvážet.
Jaký je rozdíl mezi sojovou omáčkou a omáčkou teriyaki
Ač svou tmavou barvou teriyaki omáčka připomíná omáčku sójovou, konzistence a chuť jsou naprosto odlišné. Sójová omáčka je slaná a řídká (tekutá), kdežto teriyaki omáčka je sladká a hustá.
Co je teriyaki omáčka a její složení
Je to japonská omáčka (terijaki), která je vyrobena především z fermentovaných sójových bobů a pražené pšenice. Dále nesmí chybět japonské víno, med, cukr, česnek a zázvor. Dochucuje se pomocí ananasového džusu, mirinu či saké.
Recept na teriyaki omáčku
Teriyaki omáčka by neměla chybět ve vaší kuchyni stejně jako omáčka sójová. Její nasládlá chuť dodá masu to pravé ořechové. Recept obsahuje suroviny s výraznými chutěmi, výsledek je však dokonalý.
Suroviny
Postup
- Cibulku (nebo 5 šalotek) očistěte a nakrájejte nadrobno.
- Česnek očistěte a prolisujte, zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla.
- Chilli papričku nakrájejte na velmi drobné kousíčky.
- Všechny ingredience kromě kukuřičného škrobu a 3 polévkových lžic vody smíchejte dohromady a důkladně promíchejte.
- Směs přiveďte za občasného míchání k varu.
- Mezitím si v malé misce rozmíchejte škrob a 3 polévkové lžíce vody.
- Do vařící směsi škrob nalijte a míchejte.
- Během chvilky škrob omáčku zahustí, můžete vypnout sporák.
Využití teriyaki omáčky v kuchyni
Použití teriyaki omáčky vychází teda ze svého názvu. Teri představuje něco lesklého a yaki v Japonsku znamená grilování. Tato omáčka se tedy používá zejména pro marinování masa, během pečení či grilování se masou omáčkou potírá. Výborný je například losos s touto omáčkou nebo grilované kuře s teriyaki omáčkou.
Pokud vás zajímá, kde koupit teriyaki omáčku, v každé asijské večerce jistě uspějete. A když ne, e-shopy zaměřené na asijské ingredience rozhodně nezklamou.
Zdroj: theguardian.com, epicurious.com
Tipy na další zajímavé recepty