PomazánkyReceptySnídaněTipy do kuchyně

Tempeh a co z této suroviny dokážeme připravit

Mnozí už zajisté slyšeli slovo tempeh. Nicméně pro naši kuchyni je to stále vysoce neznámá surovina. Pochází z Indonésie, kde je tak tradiční, jako u nás vepřo knedlo zelo či svíčková.

Tempeh
Zdroj foto: Ariyani Tedjo / Shutterstock.com

Co je tempeh?

Tempeh patří mezi produkty Javánců, což je etnická skupina žijící na ostrově Jáva. Tenhle tradiční výrobek je tvořen sójou a vzniká fermentací. Kromě sóji však může být připravený i z dalších luštěnin, semen či obilovin. Jedná se o nutričně bohatou potravinu, ve které najdeme množství vitamínů, a to hlavně ze skupiny B, sacharidy, vlákninu, minerály a stopové prvky. (hořčík, železo, vápník a jiné).

Zdroj foto: Edgunn / Shutterstock.com

Recepty z tempehu

Vyzkoušejte oblíbené tempehové recepty, které vám budou chutnat.

Tempehová pomazánka

Tempeh je považovaný za zdravou potravinu, tudíž i tato velmi snadná pomazánka z tempehu na přípravu spadá do této kategorie. Jelikož má pomazánka z tempehu vysoký obsah bílkovin, je vhodným pokrmem pro vegetariány. Nyní si povíme, jak na to.

Ingredience

  • 1 větvičku libečku,
  • 1 hrst goudy,
  • 1 cibuli,
  • 100 g tempehu,
  • 1 kelímek tvarohu,
  • koření podle chuti,
  • salsu podle chuti.

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte nahrubo. Půlka tempehu se dá do nádoby, ve které se bude mixovat.
  2. Přidáte trochu nastrouhané goudy a libeček.
  3. Nyní použijete tyčový mixér a umixujete hladkou kaši. Poté přidáte tvaroh a znovu mixujete. To, aby se všechno spojilo.
  4. Tuto pomazánku si nyní jen dokořeníte podle chuti. Někomu stačí sůl a pepř. Jiný zase potřebujete něco palčivějšího. Od toho je v surovinách uvedena salsa.
  5. Je lepší nechat pomazánku odležet v lednici, nicméně to není podmínkou. Podává se s pečivem.
Zdroj foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Zelňačka s tempehem

Polévka je grunt, říkávaly naše babičky a maminky. Je to pravda. Jsou výživné a dokážou nás připravit na hlavní jídlo. Připravte si zelňačku s tempehem. Jak si připravit tempehovou zelňačku?

Ingredience

  • 1 hrst mletého kmínu,
  • 200 g tempehu,
  • 6 brambor,
  • 3 bobkové listy,
  • 700 g kysaného zelí,
  • 3 cibule,
  • 2 lžíce mleté sladké papriky,
  • houby podle chuti,
  • mletý černý pepř podle chuti,
  • mořskou sůl podle chuti,
  • sezamový olej podle potřeby,
  • zakysanou smetanu podle potřeby.

Postup přípravy

  1. Červenou nebo bílou cibuli oloupete a nakrájíte nadrobno. Brambory oloupete a nakrájíte na kousky.
  2. Tempeh nakrájíte na kostičky a houby na plátky.
  3. Rozehřejete olej a na něm orestujte cibuli, přidáte mletou sladkou papriku a mletý kmín.
  4. Vše zalijete vodou. Paprika se nesmí dlouho restovat – zhořkla by.
  5. Přidáte nakrájené brambory, bobkové listy, houby, tempeh, kysané zelí a vaříte tak dlouho, dokud brambory nebudou měkké.
  6. Před koncem varu polévku osolíte a okořeníte mletým černým pepřem. Na úplný závěr přilijte zakysanou smetanu.
Tempeh
Zdroj foto: Gekko Gallery / Shutterstock.com

Tempeh s bambusovými výhonky a zeleninou

Jestli se o něčem dá říci, že jde o netradiční recept tempeh v našich podmínkách, je to zcela jistě tento. Velmi vhodný pro vegetariány, ale třeba zachutná i těm, co si maso dopřejí rádi.

Ingredience

  • česnek,
  • sůl,
  • koření gyros,
  • garam masala,
  • cibule,
  • žampiony,
  • sterilovanou kukuřici,
  • uzený tempeh,
  • pórek,
  • olivový olej,
  • bambusové výhonky,
  • červenou papriku.

Postup přípravy

  1. Na olivovém oleji osmažíte nakrájenou cibulku.
  2. Pak zalijete vodou a přidáte nakrájenou papriku. Kdo chce, může použít místo vody bílé víno.
  3. Voda se dolévá podle potřeby. Hlavní je, aby pod směsí zůstala po dokončení pokrmu šťáva. Osolíte a necháte dusit.
  4. Když paprika trochu změkne, přidáte kukuřici, bambusové výhonky, česnek, pórek a žampiony.
  5. Dochutíte garam masalou, případně kari a troškou gyrosu. Nakonec přidáte tempeh, prohřejete a můžete podávat.
  6. Takto připravený tempeh se může podávat s cizrnou, rýži či bramborami.
  7. Množství každé suroviny si každý upraví podle sebe.

Mějte na paměti, že veškerá zelenina, maso a všeobecně co se dá, by se mělo umýt pod tekoucí vodou.


Další recepty na pomazánky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)