Sýrová roláda patří mezi slavnostní delikatesy, které můžete připravit pro návštěvu či na oslavu. Její příprava je jednoduchá a rychlá. Jaká náplň do sýrové rolády je nejlepší?
Sýrová roláda z plátkového sýra rozhodně nepatří mezi jídlo, kterým byste měli zahánět hlad a dávat si ji jen tak s chlebem na večeři. Patří spíš na slavnostní stůl. Ostudu vám neudělá na žádném slavnostně prostřeném stole a můžete si jí dát i jako dezert k odpolední kávě, pokud dáváte přednost slaným lahůdkám před těmi sladkými.
S čím podávat sýrovou roládu
Sýrová roláda z plátkového sýra je skvělá lahůdka, pokud chcete potěšit své hosty. Dělá se z tepelně upravovaného sýra, který je chutnější a dobře se s ním pracuje. K takovému slanému dezertu se skvěle hodí banketka nebo třeba rozpékaná bageta. Bagetu můžete upravit hned na několik způsobů. Potřete ji před zapečením bylinkovým máslem nebo česnekem. Poté společně se sýrovou roládou vznikne opravdu vynikající delikatesa.
Vynikající sýrová roláda z plátkového sýra
Tato luxusní sýrová roláda je vynikajícím občerstvením pro každou návštěvu, rovněž se výborně hodí i jako pohoštění na různé oslavy. Ručíme vám, že hosté se půjdou roztrhat, protože chutná opravdu skvěle.
Suroviny
Na přípravu sýrové rolády z plátkového sýra pro 8 osob budete potřebovat:
- 200 g plátkového sýra, nejlépe se vám bude pracovat s eidamem,
- 200 g libové šunky,
- 1 pomazánkové máslo,
- 1 tavený sýr,
- 1 hrst sterilovaných kapií,
- 1 jarní cibulku,
- 1 vejce velikosti M,
- 1 lžičku plnotučné hořčice,
- sůl a čerstvě mletý pepř.
Postup
- Připravte si pečicí papír a pokládejte na něj plátky sýra trochu přes sebe, aby se pěkně spojily.
- Na malou chvíli dejte sýr do trouby, ale pozor, aby se moc neroztekl.
- Nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte nádivku tak, že smícháte pomazánkové máslo, tavený sýr, kapii, najemno nasekanou jarní cibulku, vajíčko, sůl a čerstvě mletý pepř ve středně velké míse.
- Nádivku rozetřete po celé délce plátkového sýra, jen na jedné straně ji nedávejte úplně ke kraji. Nechte si tak 2 cm čistý prostor.
- Nyní po celé ploše položte šunku a vše pevně stočte do rolády a zabalte do alobalu.
- Dejte do lednice.
Do sýrové rolády nemusíte za každou cenu připravovat velké množství náplně, protože se vám bude roláda hůře rolovat a skládat, a nebude dobře držet. Výše uvedené množství náplně do sýrové rolády v receptu by mělo být přiměřené.
Takto připravenou roládu můžete po 2 hodinách podávat, ale ještě lepší bude, když ji necháte odležet do druhého dne.
Doporučujeme také recept na grilovaný hermelín
Jak servírovat roládu
Tuto vynikající sýrovou roládu můžete servírovat spolu s čerstvým křupavým pečivem. Roládu nařežte na rovnoměrná kolečka a naskládejte na servírovací mísu. Každý kousek rolády můžete ještě propíchnout párátkem a vršek ozdobit nějakou výraznou barvou, například kouskem červené papriky nebo můžete přidat navrch olivy. Na druhou polovinu mísy připravte čerstvé pečivo, aby si hosté mohli vzít roládu rovnou s bagetkou či chlebíkem.
Zvyknete doma připravovat roládu ze sýru na speciální příležitosti nebo si ji jednou za čas připravíte jen tak pro sebe?
Děláte rádi rolády? Vyzkoušejte na oběd výtečnou krůtí roládu.
Další tipy na recepty