Jednoduchý recept na sýrovou omáčku, kterou si můžete dát na těstoviny a další jídla. Jak si takovou typickou syrovou omáčku připravit doma? Řiďte se následujícími pokyny.
Stejně jako je pro českou kuchyni typická svíčková na smetaně, anglická kuchyně by nebyla kompletní bez tradiční sýrové (čedarové) omáčky. Ve Velké Británii se sýrová omáčka používá takřka ke všemu: k těstovinám, k rybám, ke květáku i k masům. Jak se dělá sýrová omáčka?
Recept na sýrovou omáčku
Připravte si jednoduchou sýrovou omáčku z mlékem a máslem. Tady je recept na sýrovou omáčku krok za krokem.
Ingredience
K přípravě sýrové omáčky je potřeba jen pár ingrediencí. Těmi jsou:
- hladká mouka,
- mléko,
- sýr,
- máslo.
Jaký druh sýra je čistě na vás. Zvolit můžete pouze čedar, vsadit na eidam anebo vybrat nivu či podobný plísňový sýr. Pokud jste nerozhodní, můžete všechny sýry smíchat dohromady. Sýrová omáčka bude ještě chutnější i z taveného sýra.
Postup přípravy
- Nejprve do hrnce nalijte 500 ml mléka, do něj přidejte 4 lžíce hladké mouky a 50 g másla.
- Důsledně míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí a omáčka nezhoustne.
- Přiveďte omáčku k varu a pokračujte v míchání po dobu přibližně dvou minut.
- Pak přidejte 100 g nastrouhaného sýra a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Ochutnejte, popřípadě osolte.
Pokud chcete rychlou sýrovou omáčku trochu ozvláštnit, přidejte ještě špetku mletého muškátového oříšku.
TIP: Skvělou pochoutkou je také nivová omáčka.
Pokrmy se sýrovou omáčkou
Nyní už víte jak na přípravu sýrové omáčky, takže nastal čas na to, doporučit vám několik pokrmů ke kterých se perfektně hodí. Klasikou jsou těstoviny se sýrovou omáčkou, nejčastěji špagety. Uvaříte těstoviny (špagety, gnocchi), scedíte a vrátíte zpět do hrnce, ve kterém jste je uvařili. Přidáte k nim uvařenou sýrovou omáčku, pořádně promícháte a podáváte. Pokud máte rádi mexická jídla, můžete vyzkoušet dát sýrovou omáčku na nachos.
Další využití najde v zdravé stravě. Můžete vyzkoušet sníst sýrovou omáčku se špenátem nebo s brokolicí.
Lahůdkou, kterou oceníte, pokud milujete květák, je takzvaný cauliflower cheese neboli květák zapečený se sýrovou omáčkou. Chutná skvěle jako příloha k steakům, nebo kuřecím masům a je velice jednoduchý na přípravu. Květák uvaříte, necháte osušit, vyskládáte do zapékací misky, zalijete sýrovou omáčkou a dáte zapéct do trouby.
Doporučujeme: Oblíbený je také grilovaný hermelín, připravený s bylinkami.
Sýrová omáčka je lahůdka, jejíž příprava není nikterak náročná a s jejíž pomocí vykouzlíte skvělé pokrmy.
Zdroj: bbcgoodfood.com, therecipecritic.com
Další recepty na omáčky