Švestkovou omáčku a její recept, kde hlavní roli hrají povidla, má rád prostě každý. Tato omáčka nesmí chybět v žádném jídelníčku nejenom zvěřinových hodů. Jak ji připravit?
Švestková omáčka nebo také trnková omáčka je známá především na Slovácku a Valašsku. Podává se především k uzenému masu, zvěřině, rybám nebo vařenému jazyku. Je jenom na vás, zda ji budete podávat jako plnohodnotnou omáčku ke knedlíkům nebo jako dresing ke steakům. Umíte ji připravit?
Recept na švestkovou omáčku
Tento recept na švestkovou omáčku je opravdu jednoduchý, a výsledek stojí za to!
Suroviny
Postup
- Nejdříve si připravte jíšku.
- Máslo rozehřejte v kastrolu a přidejte k němu mouku.
- Míchejte, dokud mouka nezačne růžovět.
- Následně přidejte vodu a pořádně rozmíchejte.
- Postupně do jíšky přidávejte povidla a důkladně promíchejte.
- Vařte ještě alespoň 5 minut, přidejte skořici a citronovou kůru.
- Na závěr dochuťte solí a cukrem.
Jak vylepšit švestkovou omáčku?
Aby vám luxusní švestková omáčka chutnala co nejvíce, doporučujeme ji ochutit ještě rumem – množství je na vašem zvážení. Omáčku si můžete přiostřit, a to pomocí chilli papričky.
Jaké švestky použít?
Švestková omáčka ze sušených švestek je také vynikající, její chuť je o něco výraznější, švestková chilli omáčka může sloužit jako dresing ke steakům. Švestková omáčka z čerstvých švestek bude stejně dobrá jako ta z povidel.
Doporučujeme také: Švestková galetka
Tato vynikající omáčka má mnoho variant, švestková omáčka ke kachně dokonale podtrhne slavnostní oběd. Tento druh omáčky nemusí nemusí nutně zdobit jenom maso, můžete ji použít i jako přeliv na moučníky, například takové kynuté knedlíkys omáčkou ze švestek jsou naprostou delikatesou.
Máte rádi tento typ omáčky? Pokud ano, k čemu si ji nejčastěji připravujete u vás doma?
Zdroj: recipes.co.nz, eatingwell.com
Další recepty na omáčky