OmáčkyPřílohyRecepty

Švestková omáčka: Recept na chutnou omáčku z povidel 

Švestkovou omáčku a její recept, kde hlavní roli hrají povidla, má rád prostě každý. Tato omáčka nesmí chybět v žádném jídelníčku nejenom zvěřinových hodů. Jak ji připravit?

Švestková omáčka nebo také trnková omáčka je známá především na Slovácku a Valašsku. Podává se především k uzenému masu, zvěřině, rybám nebo vařenému jazyku. Je jenom na vás, zda ji budete podávat jako plnohodnotnou omáčku ke knedlíkům nebo jako dresing ke steakům. Umíte ji připravit?

Recept na švestkovou omáčku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 15 minutCelkový čas: 25 minutPorce:6 porce

Tento recept na švestkovou omáčku je opravdu jednoduchý, a výsledek stojí za to!

Suroviny

Postup

  1. Nejdříve si připravte jíšku.
  2. Máslo rozehřejte v kastrolu a přidejte k němu mouku.
  3. Míchejte, dokud mouka nezačne růžovět.
  4. Následně přidejte vodu a pořádně rozmíchejte.
  5. Postupně do jíšky přidávejte povidla a důkladně promíchejte.
  6. Vařte ještě alespoň 5 minut, přidejte skořici a citronovou kůru.
  7. Na závěr dochuťte solí a cukrem.

Jak vylepšit švestkovou omáčku?

Aby vám luxusní švestková omáčka chutnala co nejvíce, doporučujeme ji ochutit ještě rumem – množství je na vašem zvážení. Omáčku si můžete přiostřit, a to pomocí chilli papričky.

Jaké švestky použít?

Švestková omáčka ze sušených švestek je také vynikající, její chuť je o něco výraznější, švestková chilli omáčka může sloužit jako dresing ke steakům. Švestková omáčka z čerstvých švestek bude stejně dobrá jako ta z povidel.

Doporučujeme také: Švestková galetka

Tato vynikající omáčka má mnoho variant, švestková omáčka ke kachně dokonale podtrhne slavnostní oběd. Tento druh omáčky nemusí nemusí nutně zdobit jenom maso, můžete ji použít i jako přeliv na moučníky, například takové kynuté knedlíkys omáčkou ze švestek jsou naprostou delikatesou. 

Máte rádi tento typ omáčky? Pokud ano, k čemu si ji nejčastěji připravujete u vás doma?

Zdroj: recipes.co.nz, eatingwell.com


Další recepty na omáčky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)