Galetku jsem představila již v minulém postupu, a teď bych vám ráda ukázala mou druhou, již zmíněnou verzi této dobroty – švestkovo-tvarohovou. Opět jsem měla k dispozici domácí švestky a tvaroh, a také mi zůstalo ještě trošku másla Cheat Spread, o kterém jsem už mluvila.
Pustila jsem se tedy do pečení. Takový malý dezert po nedělním obědě vždy bodne.
Recept na švestkovou galetku
Švestková galetka vám bude chutnat. Pokud však máte rádi jiné ovoce, vyzkoušejte třeba broskvovo-ricottovou galetku.
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Doba pečení: 25 – 30 minut
Počet porcí: 8
Náročnost: nenáročný
Kategorie: koláče a moučníky
Suroviny na galetku
Těsto
- 125 g másla,
- 220 g hladké mouky,
- 3 PL třtinového cukru,
- 3 PL studené vody,
- špetka soli,
- 1 vejce na potření.
Náplň
- 6 PL hrudkovitého tvarohu,
- hrst nadrobno nasekaných arašídů,
- 2-3 PL lžíce Cheat Spread – Peanuts & Milk Chocolate,
- 500 g švestek,
- 1 PL kukuřičného škrobu,
- 1 PL moučkového cukru.
Postup na přípravu švestkové galetky
- Nejdříve si připravíme těsto na galetku. Všechny suroviny si nachystáme do misky a ručně je zpracujeme na těsto. To si zabalíme do potravinářské fólie a odložíme ho na 30 – 60 minut do chladničky.
- Švestky si nakrájíme na tenké půlměsíčky a v misce jejich smícháme s kukuřičným škrobem a práškovým cukrem.
- Vychladlé těsto si vyválíme na potravinové fólii do pravidelného kruhu. Z fólie jej překlopíme na plech s pečicím papírem, a můžeme začít plnit.
- Na vyválené těsto si rovnoměrně naneseme 6 lžic tvarohu, přibližně 2 cm od okraje těsta. Náplň nesmí být až po okraj těsta, protože okraje budeme ohýbat.
- Tvaroh pocákáme arašídovo-čokoládovým Cheat spreadem, a už jen do tvaru kruhu poklademe nakrájené švestky.
- Nakonec už jen okraje zahneme dovnitř, potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme dát péct.
- Pečeme na 175 stupňů asi 25 – 30 minut.
Alergeny: 1, 3, 7, 8.