Koláče a moučníkyRecepty

Švestková galetka: Recept s jednoduchou přípravou

Galetku jsem představila již v minulém postupu, a teď bych vám ráda ukázala mou druhou, již zmíněnou verzi této dobroty – švestkovo-tvarohovou. Opět jsem měla k dispozici domácí švestky a tvaroh, a také mi zůstalo ještě trošku másla Cheat Spread, o kterém jsem už mluvila.

Pustila jsem se tedy do pečení. Takový malý dezert po nedělním obědě vždy bodne.

Galetka recept
Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Recept na švestkovou galetku

Švestková galetka vám bude chutnat. Pokud však máte rádi jiné ovoce, vyzkoušejte třeba broskvovo-ricottovou galetku.

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Doba pečení: 25 – 30 minut

Počet porcí: 8

Náročnost: nenáročný

Kategorie: koláče a moučníky

Suroviny na galetku

Těsto

  • 125 g másla,
  • 220 g hladké mouky,
  • 3 PL třtinového cukru,
  • 3 PL studené vody,
  • špetka soli,
  • 1 vejce na potření.

Náplň

  • 6 PL hrudkovitého tvarohu,
  • hrst nadrobno nasekaných arašídů,
  • 2-3 PL lžíce Cheat Spread – Peanuts & Milk Chocolate,
  • 500 g švestek,
  • 1 PL kukuřičného škrobu,
  • 1 PL moučkového cukru.
Švestková galetka
Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Postup na přípravu švestkové galetky

  1. Nejdříve si připravíme těsto na galetku. Všechny suroviny si nachystáme do misky a ručně je zpracujeme na těsto. To si zabalíme do potravinářské fólie a odložíme ho na 30 – 60 minut do chladničky.
  2. Švestky si nakrájíme na tenké půlměsíčky a v misce jejich smícháme s kukuřičným škrobem a práškovým cukrem.
  3. Vychladlé těsto si vyválíme na potravinové fólii do pravidelného kruhu. Z fólie jej překlopíme na plech s pečicím papírem, a můžeme začít plnit.
  4. Na vyválené těsto si rovnoměrně naneseme 6 lžic tvarohu, přibližně 2 cm od okraje těsta. Náplň nesmí být až po okraj těsta, protože okraje budeme ohýbat.
  5. Tvaroh pocákáme arašídovo-čokoládovým Cheat spreadem, a už jen do tvaru kruhu poklademe nakrájené švestky.
  6. Nakonec už jen okraje zahneme dovnitř, potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme dát péct.
  7. Pečeme na 175 stupňů asi 25 – 30 minut.
Švestková galetka
Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

Share this post

About the author