Sušené ovoce je skvělou delikatesou, výborným zdrojem energie, přírodním přísunem vitamínů, stopových prvků, antioxidantů a tělu prospěšné vlákniny. Jak na sušení ovoce?
K tomu, aby to tak opravdu bylo, je zapotřebí ovoce sušit správně. I naše babičky sušívaly svoje oblíbené křížaly na okrajích pečících trub nebo na hůrách. Jenže doba pokročila, a dnes k tomu máme velkého pomocníka, kterým je sušička ovoce. Ta, navzdory svému názvu, usuší i zeleninu, houby, bylinky, těstoviny, pečivo a dokonce i ovocné placky, a to je vám pak teprve delikatesa!
Proč zrovna sušení ovoce?
Sušení ovoce a bylin je jeden z nejzdravějších a zároveň nejstarších způsobů uchování potravin. Dochází při něm k postupnému snižování obsahu vody a tím i zamezení vzniku plísní a množení různých nepříznivých mikroorganismů. Vitamíny a další, tělu prospěšné látky, zůstávají z 80 % zachovány. Vše vyrobeno přírodní cestou, bez tzv. „éček“.
Proč sušit v sušičce?
Důvodů je hned několik. Tím největším z nich je podstatné zkrácení času. Babičky sušívaly dny až týdny, my to dnes zvládneme za pár hodin a v daleko lepší kvalitě. Vzhledem k tomu, že sušičky pracují při nízkých teplotách, spotřeba energie není vysoká. A to vše bez rizika spálení. Doporučujeme sušit pouze dobře vyzrálé plody.
Co sušíme?
Jak už jsme uvedli výše, dá se toho sušit mnoho, přijít na své si může opravdu každý. Kdo nemusí ovoce, zkusí zeleninu. Houbaři ocení možnost sušení hub, kuchařky zase sušení bylinek. Dají se sušit čerstvé těstoviny, pečivo na strouhanku, rajčata před naložením do oleje a vrcholným mistrovským dílem bývají zdravé „raw“ placky nebo tzv. jerky, což je sušení masa, nejčastěji hovězí.
Princip sušení
Celý proces je postavený na jednoduchém principu. V přístroji cirkuluje teplý vzduch, který surovinu vysouší a vlhkost odvádí otvory ven.
Příprava surovin k sušení
K tomuto účelu je nutno vždy vybrat kvalitní, čerstvé potraviny, které nesmějí mít ani náznak hniloby. Mylně byste se domnívali, že se hniloba zlikviduje sušením, naopak spíš by se mohla rozšířit i na ostatní kousky. Dobře očištěné ingredience nakrájíme na přiměřeně velké kousky a počítáme s tím, že sušením se jejich velikost podstatně zmenší. Některé druhy ovoce, třeba švestky, třešně, višně, hrozny nebo broskve, je dobré předem namočit, aby popraskala slupka, a tím se celý proces urychlil. Naopak jiné druhy ovoce, třeba jablka, meruňky, hrušky i broskve sušením hnědnou, proto bývá vhodné je před sušením namočit do citronové vody (2 čajové lžička do ¼ l vody). Ovoce na přípravu placek, můžeme před sušením přisladit cukrem, medem či přidat koření, které máte rádi. Oblíbené jsou právě sušené švestky.
Uchování sušených surovin
Správné uchovávání je velmi důležité. Naše babičky uchovávaly sušené plody v plátěných sáčcích, což nebylo úplně ideální. Daleko lepší jsou dobře těsnící skleněné nádoby, které zabrání nejen tomu, aby se dovnitř dostala vzdušná vlhkost, ale i hmyz, prach a jiné nečistoty. Správné skladování nám zajistí minimálně na dva roky skvělou vůni i chuť sušených plodů.
Jak vybrat sušičku ovoce?
Při výběru sušičky na ovoce se musíme zaměřit na 5 nejdůležitějších parametrů, kterými jsou:
- Výkon
Výkony u sušiček se pohybují od 200 do 700W, vyšší výkony jsou pak určeny profi sušičkám. Teoreticky se dá říct, že čím vyšší výkon, tím rychleji usušeno, jenže někdy není rychlost sušení ideálním vodítkem. Vybírejte sušičky na ovoce s nastavitelným termostatem nebo s programy na sušení různých druhů surovin.
- Velikost
Velikost se u sušičky „měří“ počtem pater. Takový standardní počet je 5 plat, k některým sušičkám lze další plata dokoupit, jiné mají určitý počet pevně daný.
- Funkce
Levnější sušičky nemívají moc programů. Některé mají dokonce pouze možnost „zapnout“ a „vypnout“. U těchto typů je potřeba hlídat dobu sušení a patra různě prostřídávat. U dražších modelů najdeme až 8 různých programů, od těch běžných, určených k sušení více či méně šťavnatého ovoce, přes sušení zeleniny, hub, bylinek a dokonce i masa. Specialitou bývá program RAW na dnes velmi ceněnou výrobu zdravých ovocných pochutin. Jednotlivé programy se od sebe liší přednastavenou teplotou potřebnou k sušení jednotlivých druhů surovin. Bylinky například potřebují pouze nízkou teplotu, kdežto maso tu nejvyšší.
- Cena
Ceny sušiček se různí podle výše uvedených parametrů i podle výrobce. Ty levnější se pohybují kolem 600 Kč, nejdražší pak kolem 10000 Kč. Která je lepší a která horší se říct nedá, protože každý člověk má jiné nároky a možnosti, pro které si sušičku kupuje. Pro toho, kdo si jednou za rok usuší kilo jablíček, bude nejdražší sušička ovoce zbytečná, kdežto tomu, kdo má velkou zahradu a ještě navíc si celoročně vyrábí jerky nebo suší maso pro svého psího mazlíčka, tomu se vyplatí i ta dražší. Mezi levnější patří sušičky ovoce z Lidlu, nebo sušičky ovoce Eta.
- Hlučnost
Tento parametr je důležitý hlavně pro ty, co hodlají sušit přes noc. Sušičky s hlučností do 46 dB, by vám nějak extrémně vadit neměly.
Jsou ještě další parametry, které sušičky mají, ale ty nejpodstatnější jsme si právě vyjmenovali.
Údržba sušičky ovoce
Aby nám přístroj sloužil řadu let, je nutno mu věnovat dostatek péče. Sušičku je dobré čistit mokrým hadříkem a následně vytřít do sucha. Některé typy mají plata vhodná i do myček nádobí. Je-li to pro vás důležitý parametr, myslete na něj již před nákupem. Jen pro pořádek: sušičku čistíme vychladlou a odpojenou z elektriky!
Orientační časy nejčastěji sušených potravin
- Jablka – jablka můžeme, ale nemusíme před sušením oloupat. Jádřince vybereme a plody nakrájíme na 5 mm široké plátky, které lze i lehce posypat skořicí. Sušíme 7-15 hodin při teplotě 57 stupňů.
- Banány – nejlépe sušitelné jsou banány v době, kdy se na jejich slupce začnou objevovat hnědé flíčky. Z nich nakrájíme 4 mm plátky, které pak sušíme 6-10 hodin při 57 stupních. Abychom dosáhli žádoucí křupavosti, musíme sušit spíše déle.
- Broskve – plátky o síle 1 cm sušíme 8-16 hodin při 57 stupních. Broskve mají zůstat měkké i po dosušení.
- Houby – očištěné houby nakrájíme na 1 cm široké plátky. Sušíme 3-7 hodin při teplotě 52 stupňů. Správně sušené houby jsou tuhé a voňavé.
- Rajčata – z čistých rajčat vyrobíme 5 mm plátky a sušíme při 52 stupních asi 5-9 hodin. Rajčata mají být tuhá a nejlepší jsou naložená v dobrém olivovém oleji.
- Cuketa – tato zelenina je zdravá, ale trošku bez chuti. Abychom pomohli chuti vyniknout, plátky o síle 5 mm lehce potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Sušíme 8 stupňů na 65 stupňů.
Na samotný závěr přidám jednu opravdovou specialitu, kterou jsou, již výše zmiňované, ovocné placičky. K jejich výrobě je nutno mít sušící tácy pro tekuté směsi. K některým typům sušiček se dají dokoupit.
Jahodovo-oříškové ruličky
Máte-li rádi tuto chuťovou kombinaci, neváhejte, a až bude sezóna jahod, udělejte si jich hromadu. Jedna dávka stačit určitě nebude. A přitom je to tak jednoduché.
350 gramů jahod a hrst mletých oříšků
Jahody rozmixujeme na kaši, potom teprve přimícháme oříšky. Tato dávka stačí na dvě placky (2 speciální podložky pro tekuté směsi). Směs natřeme na podložky ve vrstvě silné 5 mm a dáme sušit na 8-10 hodin. Po usušení nakrájíme na díly, každý srolujeme, převážeme mašličkou. Nebo vykrajovátky na cukroví z nich vyrobíme tvary, které budou lákavé pro naše děti.
Možné je i sušení ovoce mrazem, na to se však podívame v dalším článku.