Šťovík můžete v dnešní době pěstovat na vaší zahradě, jde totiž o výbornou, a hlavně zdravou variantu zeleniny, která se hodí do nejrůznějších receptů. Přijďte šťovíku na chuť.
Zahradní šťovík (lat. Rumex) se přece jen od toho vyšlechtěného trochu liší. Na rozdíl od planého šťovíku jsou zahradní odrůdy chutnější, dekorativnější a mnohdy i barevnější. Na pěstování není tato listová zelenina nikterak náročná, a tak ho zvládne vypěstovat i úplný začátečník.
A je šťovík jedlý? Ano, šťovík je chutná zelenina se znamenitou osvěžující chutí.
Tento kyselý druh listové zeleniny si určitě pamatujete z dětství, patří totiž k experimentům z vycházky přírodou.
Druhy šťovíku
Každý šťovík je známý zejména svou osvěžující chutí s jemně kyselým tónem. Stejně chutná i šťovík zahradní (lat. Rumex patientia), který patří k těm nejoblíbenějším odrůdám. Jeho chuť je osvěžující, avšak o něco jemnější než ten, který najdete na louce.
Druhým oblíbeným druhem je šťovík krvavý (lat. Rumex sanguineus), neboli šťovík červený. Ten poznáte podle bordových listů, jeho chuť zůstává stále stejná. Je však o něco oblíbenější právě díky zajímavé barvě, která dokáže perfektně ozdobit salát.
Další oblíbené druhy:
- Šťovík kyselý (lat. Rumex acetosa)
- Šťovík tupolistý (lat. Rumex obtusifolius)
- Šťovík kadeřavý (lat. Rumex crispus)
- Šťovík menší (lat. Rumex acetosella)
Účinky šťovíku na zdraví
Šťovík je bohatým zdrojem vitamínu C, skvěle působí na celkovou imunitu a lidské zdraví. Působí jako detoxikační přípravek, který dokáže pročistit krev. Čistí také střeva a má močopudné účinky. Poradí si dokonce i s ledvinovými kameny nebo pískem v ledvinách.
Tato listová zelenina má skvělé účinky také v kosmetice, byl totiž prokázán pozitivní vliv na kvalitu pokožky. Recepty ze šťovíku se doporučují v případě jarní únavy a přidává se do smoothie pro očistu celého těla a organismu. Mimo tyto skvělé účinky dokáže šťovík dodat energii, osvěžit a uhasit žízeň.
Recepty ze šťovíku
Největší pochoutku připravíte z listů šťovíku hned v prvních jarních dnech.
- Na konci května jsou totiž listy křehké a jemné.
- Takové mladé listy můžete přimíchat do salátu, přidají zajímavou chuť s kyselým tónem.
- Můžete tak nahradit jiné kyselé ingredience, například citrón nebo ocet.
- Šťovíkem navíc salát krásně ozdobíte a přidáte mu na zajímavosti.
Využití šťovíku je možné také při grilování, hodí se totiž na talíř spolu s masem nebo restovanou zeleninou.
Obložené a namazané chleby s rajčetem a šťovíkem si vysloveně zamilujete pro zajímavou kombinaci chutí.
Oblíbená je taktéž polévka ze šťovíku.
Že jste nikdy šťovík do pokrmů nepřidávali? Možná je čas trochu zaexperimentovat a vyzkoušet tuto kyselou a svěží pochoutku.
Tipy na další chutnou zeleninu