LetničkyRostliny a květinyZahrada

Šrucha: Krásná plazivá rostlina, která obsahuje spoustu vitaminů

Šrucha se pěstuje hlavně pro svůj vysoký obsah přírodního vitaminu C, vitaminu B, draslíku, hořčíku a omega 3 mastných kyselin. Jak na pěstování šruchy?

O rostlině šrucha

Šrucha (lat. Portulaca) je subtropická rostlina s dužnatými stonky a je známá také pod názvy portulák a kuří noha.

šrucha
Zdroj foto: Antonius Bagus / Shutterstock.com

Pěstování šruchy

Pěstování této rostliny je naprosto nenáročné, co ale pro bezproblémový růst potřebuje, je dostatek slunečního záření. Nejlepší doba k výsevu je začátek května, abyste měli jistotu, že již nebudou noční mrazíky. Vyklíčí vám poměrně brzo, do dvou týdnů byste měli vidět výsledek – a pokud bude dostatečně svítit slunce, bude vám kvést celé léto.

Květy šruchy se totiž otevírají slunci.

Půdu jí dopřejte dostatečně propustnou, nejlépe písčitou. Jelikož se jedná o plazivou rostlinu, je vhodné ji umístit k zídce nebo ke skalce, o níž se bude moci opřít a vytvoří vám krásnou přírodní dekoraci. Přihnojit ji stačí jednou měsíčně hnojivem rozpustným ve vodě. Pokud zapomenete, šrucha to i tak zvládne, jelikož ve svých stoncích udržuje vodu. Často se také stane, že se vám šrucha na další rok ujme sama, jelikož přirozeně vysemení.

šrucha pěstování
Zdroj foto: GULSEN GUNEL / Shutterstock.com

Využití šruchy v kuchyni

Nejzdravější varianta přípravy jídla ze šruchy je její přidání do salátů. Můžete ji kombinovat s klasickou zeleninou, jako jsou rajčata, papriky a okurky. Také je chutná jako přísada do tvarohových pomazánek či polévek.

Šťáva ze šruchy je nejenom chutná, ale také velice zdravá. Je skvělá při hubnutí, protože reguluje hladinu tuku v těle a podporuje trávení. Její listy se přikládají na popáleniny a jiná kožní onemocnění. Co ale nejvíce oceňují ženy je její účinek proti stárnutí – v tradiční čínské medicíně se pro tento účinek podává odvar z 10 gramů suché nati na jeden litr vody. Je třeba jej popíjet třikrát denně před jídlem.

Pili jste někdy odvar ze šruchy?


Další oblíbené rostlinky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)