Srbské rizoto, pokrm českých školních jídelen zbožňují jak děti, tak ti velcí. Naučte se ho připravovat přesně tak, aby vám chutnalo jako za školních let a potěšte celou rodinu.
Srbské rizoto ze školní jídelny si pamatuje snad každý z nás, je to pokrm jak cenově dostupný, tak jednoduchý, a hlavně výborný. Nechte se inspirovat receptem, který se vám navždy vryje do kuchařské paměti.
Čím je výjmečné srbské rizoto
Nejlepší srbské rizoto neumí jen tak někdo, jeho kouzlo spočívá v množství rajského protlaku a hrášku z plechovky. Právě tyto dvě ingredience jsou základem srbské verze. Ač by se zdálo, že originální srbské rizoto pochází ze Srbska, jeho původ je však zcela jiný.
Srbské rizoto jsme si pojmenovali sami Češi, a to v dobách, kdy Jugoslávie byla hlavní destinací českých dovolenkářů. Právě tam podávali pokrm, který byl směsí masa, zeleniny a přílohy jako je rýže nebo dokonce brambory. Jednalo se o tzv. džuveč, jenž je v Česku známý jako srbské rizoto s kuřecím masem, s mletým masem nebo vepřové rizoto.
Jaké maso použít na rizoto?
Srbské rizoto můžete připravit z jakéhokoliv druhu masa, výborné je jak srbské rizoto z vepřového masa, tak z kuřecího masa nebo také s mletým masem. Pohlreich srbské rizoto připravuje i bez masa, jenom jako třeba hráškové rizoto.
Italské rizoto vs srbské rizoto
Není rizoto jako rizoto, a to platí zejména v případě italského a srbského rizota. Srbské a to italské nemají společné téměř vůbec. Italské rizoto se vaří až do krémové konzistence, nezbytnou součástí jsou základní suroviny jako je máslo, víno a cibule.
Zadanie Srbské rizoto
Popis
Srbské rizoto s vepřovým masem je sice velmi jednoduché, pozor si však dejte, abyste nespálili rajčatový protlak.
Suroviny
Postup
- Maso si očistěte a nakrájejte na tenké a malé kostičky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- Do pekáčku nalijte lžíci oleje, nechte ho rozpálit a začněte restovat cibuli.
- Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte k ní nakrájené kousky masa.
- Maso opékejte 3 minuty, a poté k němu přidejte protlak z rajčat, opékejte ještě malou chvilku.
- Maso zalijte vývarem (pokud nemáte, můžete použít i vodu), osolte, opepřete a nechte 25 minut vařit.
- Jakmile se voda vypaří, k masu přidejte propláchnutou rýži a lehce ji opečte.
- Přidejte papriku a zalijte 600 ml vývaru nebo vody.
- Ke směsi přidejte hrášek, kukuřici a dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Přiveďte k varu, a následně zakrytý pekáč pokličkou vložte do předem předehřáté trouby na 180 stupňů.
- Pečte asi 20 minut, do doby, než rýže změkne. Během pečení rýži občas promíchněte.
- Mezitím si nastrouhejte tvrdý sýr na jemné straně struhadla, kterým hotové rizoto na talíři zasypte, podávat můžete i s kyselou okurkou.
Tipy jak vylepšit srbské rizoto
- můžete ho připravit pouhým vařením, a to tak, že z něj necháte vypařit veškerou tekutinu, ovšem srbské rizoto v troubě je mnohem lepší.
- bude mnohem lepší, když jej ke konci pečení nebo dušení promícháte, rýže totiž vytlačuje všechny suroviny nahoru.
- Aby nebylo rizoto sypané sýrem moc suché, je důležité ho podlévat vodou tehdy, pokud nejsou ostatní ingredience hotové. Pokud se však stane, že je rizoto po Srbsku vysušené, přilejte trochu smetany.
Pravé srbské rizoto obsahuje navíc také nakládanou papriku, rajčata a česnek, recept si můžete upravit podle své potřeby. Srbské rizoto bez masa není také vyloučené, maso nahradíte jakoukoliv náhražkou masa (například sója).
Tipy na další chutné jídla