Špízy patří mezi další jídla, která můžete v létě grilovat se svými přáteli. A když bude pršet? Jednoduše je vložte do trouby. Pro ještě lepší chuť je naložte do marinády. Už jste špízy zkoušeli?
Špízy jsou populární jídlo, které si oblíbil snad celý svět – a není se čemu divit. Jedná se o jednoduchý, ale vynikající způsob, jak si vychutnat maso, zeleninu a další suroviny v jednom kousku. Špízy se dají připravit různými způsoby a s různými druhy masa, zeleniny a koření, což znamená, že si je můžete přizpůsobit podle svých chuťových buněk. Inspirujte se a připravte si masové špízy.
Co dát do špízu?
Do špízů můžete dát různé druhy masa, zeleniny, a dokonce i ovoce. Konkrétně je to kuřecí nebo vepřové maso, cibule, paprika, rajčata, cuketa, lilek, houby, kukuřice, sýr, ananas, losos, krevety, zelené fazolky, klobásy či jiná uzenina.
Pamatujte, že suroviny by měly mít přibližně stejnou velikost, aby se rovnoměrně na grilu upekly. Při napichování špízů se snažte střídat maso a zeleninu, aby byly špízy pestré a lahodné.
Marináda na špízy
Je velmi důležitá, zejména pokud se chystáte připravit ražniči na grilu. Marináda dodá masu křehkost a hlavně chuť.
Marináda s medem a hořčicí
- Smíchejte 2 lžíce hořčice, 2 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek nasekaného česneku, špetku soli a černého pepře.
- Poté do marinády vložte nakrájené kousky masa a nechte asi 1-2 hodiny před grilováním maso marinovat.
Maso s jogurtem a kari
- Smíchejte 1 šálek plnotučného jogurtu, 2 lžičky kari koření, 1 stroužek nasekaného česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžičku soli a černého pepře.
- Nakrájené kousky masa do této směsi namočte alespoň 2-3 hodiny před grilováním.
Marináda s limetkou a koriandrem
- Smíchejte 1/4 šálku olivového oleje, 1/4 šálku čerstvě vymačkané šťávy z limetky, 1/4 šálku nasekaného koriandru, 2 stroužky nasekaného česneku, 1/2 lžičky soli a černého pepře.
Maso nechte marinovat 3 hodiny před grilováním nebo pečením.
Marináda s červeným vínem a bylinkami
- Smíchejte 1/2 šálku červeného vína, 1/4 šálku olivového oleje, 1 lžičku čerstvě nasekaného tymiánu, 1 lžičku čerstvě nasekaného rozmarýnu, 1 stroužek nasekaného česneku, 1/2 lžičky soli a černého pepře.
- Nechte maso marinovat přes noc.
Recepty na další grilovací marinády naleznete zde.
Recept na masové špízy
Špízy v troubě (nebo také ražniči) patří mezi recepty, kterými se zavděčíte komukoliv. Recept není složitý na přípravu, stačí mít jen nakrájené suroviny, které napíchnete na špejle či kovové jehly.
Suroviny
Postup
- Maso očistěte, odblaňte a nakrájejte na kousky.
- Cibuli, papriku a rajče očistěte a nakrájejte na menší kousky (tak, aby se daly napíchnout na špízy).
- Nakrájené maso zasypte kořením a rozetřeným česnekem, přidejte olivový olej a pořádně promíchejte, dejte na půl hodiny do lednice.
- Posléze začněte na celou špejli nebo kovový špíz napichovat ingredience – ideálně střídavě.
- Hotové špízy položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech uzavřete pomocí alobalu.
- Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 200 stupňů, dokud maso nezměkne.
- Během celého pečení nezapomeňte maso pravidelně polévat.
- Asi 20 minut před koncem pečení z plechu sundejte alobal a nechte špízy opéct.
- Podávejte s bramborem nebo chlebem.
- Využijte sezónní zeleninu a kvalitní maso, čerstvé a kvalitní suroviny vám pomohou dosáhnout toho nejlepšího výsledku.
- Suroviny nakrájejte na stejné velikosti, aby se špízy rovnoměrně upekly.
- Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je na několik hodin do vody, aby se nezachytily na grilu a nezačaly hořet.
Jak připravit vynikající grilovanou zeleninu?
Tipy pro nejlepší špízy
- Marináda může dodat špízům úžasnou chuť a zjemnit maso. Nechte maso marinovat po dobu několika hodin nebo přes noc v lednici.
- Netlačte suroviny příliš těsně k sobě – nepropekly by se rovnoměrně.
- Nezapomeňte na pravidelné podlévání nebo potírání olejem při grilování.
- Experimentujte s různými druhy masa, zeleninou a ovocem, abyste vytvořili nové a zajímavé kombinace chutí.
- Dejte si pozor, abyste špízy nevysušily, ztratily by požadovanou šťavnatost.
Jak dlouho péct špízy v troubě?
Pečení v troubě je asi nejvíce používaná metoda pokrmu. Je důležité, abyste špízy nepřesušily, pečte je cca 1 hodinu, samozřejmě maso musí být zcela měkké. Během pečení ražniči podlévejte a otáčejte.
Doba pečení špízů se v závislosti na použitých surovinách liší. Déle se budou péct kuřecí a vepřové špízy, kratší dobu zase sýrové špízy.
Jak připravit špízy
Špízy na grilu
Připravte gril tak, aby byla teplota nastavena na střední až vysokou.
- Pokud používáte plynový gril, zapněte ho a nechte zahřát.
- Pokud používáte uhlí, rozdělte ho do rovnoměrné vrstvy a nechte ho rozpálit, dokud se nevytvoří šedá vrstva popela.
Pomocí silikonového štětce mřížku grilu naolejujte, stejně tak i špízy kuřecí či vepřové. Položte je na gril a pečte po dobu 10 až 15 minut na každé straně, dokud nejsou zlatavě hnědé a propečené podle vašich představ. Jakmile jsou hotové, odeberte špízy z grilu a nechte je chvíli odpočinout – zůstane v nich šťáva.
TIP: Recepty na grilu – netradiční jídla, které si zamilujete
Špízy na plechu
Předehřejte troubu na 220 °C a plech vyložte pečicím papírem. Položte špízy na plech s vysokým okrajem a vložte do trouby. Během pečení je otáčejte, aby se propekly ze všech stran. I v tomto případě je nechte po upečení chvíli odpočinout.
Dobrou chuť!
Zdroj: unlockfood.ca, foodandwine.com
Další tipy na recepty