Sloní žrádlo patří k jedněm z těch nejoblíbenějších receptů na pomazánky. Připravte si ji i vy a nechte se okouzlit specifickou chutí a kombinací surovin.
Příprava pomazánky zabere jen chvilku, rychle tak můžete mít připravený skvělý základ na chlebíčky, či přílohu k pečivu – třeba na večeři. Stačí jen pár jednoduchých kroků, pro sloní žrádlo recept vyžaduje jen několik surovin.
Jak vzniklo sloní žrádlo?
Sloní žrádlo patří mezi velmi oblíbené pomazánky. Ovšem její historie je poněkud nejasná. Popularitu si získala u nás i v dalších zemích. Původ názvu není jistý, možná je odvozen od množství – pomazánka je natolik chutná, že je třeba servírovat ji po velkých porcích, tedy jako pro slony. Jde však o lidskou tvořivost, skutečný původ může být i jiný. Existují i další označení pro tento pokrm – sloní mls či ševcovský mls.
Jak se dělá sloní žrádlo?
Pomazánka sloní žrádlo je založena na lehce pikantní omáčce, která se vaří. Suroviny se pouze pár minut provaří a nechají zchladnout – vznikne tak skvělá zálivka, která pomazánce dodává jedinečnou chuť.
Možností je také připravit si sloní žrádlo bez vaření. Celý proces je tak o kus rychlejší, ovšem nedosáhnete tak skvělého výsledku. Namísto svařené omáčky se totiž k měkkému salámu přidá pouze kečup, hořčice, majonéza a tatarka. Struktura i chuť se tak značně mění.
Jakou pomazánku na chlebíčky či jednohubky?Pomazánky jsou často využívány právě na chlebíčky. Klasikou je vlašský salát, případně i bramborový. Pokud vás však klasika už nudí a hledáte něco lepšího, na chlebíčky je výborná pomazánka sloní žrádlo. Výrazná chuť dává vznik luxusním chlebíčkům, stačí jen veku obložit oblíbenou šunkou, sýrem a zeleninou.
Recept na sloní žrádlo
Základem pomazánky je měkký salám, zvolit můžete točený či šunkový salám. Pak už stačí jen pár dalších surovin a různých omáček, aby mohlo vzniknout výborné sloní žrádlo.
Suroviny
Postup
- V malém kastrůlku smíchejte olej, kečup, hořčici, sójovou a worcestrovou omáčku.
- Přiveďte směs k varu, přidejte sůl a pepř. Případně můžete přidat i špetku chilli, pokud chcete pikantní sloní žrádlo.
- Nechte provařit zhruba 2 minuty. Poté zchlaďte, ideálně v jiné nádobě.
- Zatímco omáčka chládne, nakrájejte si ostatní suroviny. Vše krájejte na menší kostičky – salám, vajíčka, okurky a cibuli.
- Suroviny smíchejte v míse a zalijte připraveným nálevem.
- Dle chuti můžete přidat majonézu, lze tak upravit konzistenci pomazánky a zjemnit její chuť.
Tipy na vylepšení pomazánky
V základu jde o jednoduchý recept, sloní žrádlo je připravené během chvilky. Vaření nálevu trvá jen chvilku, pak už stačí vše jen smíchat, aby vznikla lahodná pomazánka na chlebíčky. Sloní žrádlo lze využít i jako salát – pro konzumaci s pečivem.
Pokud hledáte způsob, jak vše ještě vylepšit, můžete zkusit přidat i další suroviny. Doporučit lze například kukuřici, čerstvá rajčata, či nakrájený tvrdý sýr. Při servírování lze pak ještě ozdobit zeleninou nebo čerstvými bylinkami.
Pro ještě snadnější přípravu si můžete měkký salát umlít, například v robotu či klasickém mlýnku na maso. Dosáhnete tak jemnější konzistence – okurky i cibuli pokrájejte na malé kousky, vznikne tak hladká pomazánka, která je perfektní na chlebíčky.
TIP: Nejlepší pomazánky na chlebíčky a jednohubky
Sloní žrádlo je jednoduché, a přitom velmi chutné. Výrazný nálev v kombinaci s majonézou se skvěle doplňuje, můžete experimentovat s množstvím jednotlivých surovin a objevit tak ideální způsob přípravy.
Zdroj: henry.org.uk, cooks.com
Další tipy na pomazánky