Dorty a dezertyRecepty

Šlehačková roláda: Recept na lehkou a jemnou roládu s ovocem

Šlehačková roláda je oblíbený dezert nejen v české kuchyni. Zpravidla se jedná o srolovaný piškotový korpus plněný šlehačkovým krémem. Příprava rolády je velmi snadná a především rychlá. Jak na ni?

šľehačková roláda
Zdroj obrázku: Angelika Heine / Shutterstock.com

Šlehačková roláda zvaná také božská nebo vánek, je oblíbeným dezertem, který se podává při různých příležitostech, jako jsou například oslavy, svátky nebo také jen jako dezert ke kávě či čaji. Ne vždy se ale tato roláda povede, proto se její přípravě mnozí z nás vyhýbají. Naučte se tuto roládu, jejíž recept patří mezi ty jednodušší.

Lehká šlehačková roláda s ovocem

Lehká šlehačková roláda s ovocem je osvěžující variantou klasické rolády. Přidat můžete téměř jakékoliv ovoce, například roláda s jahodami, malinami nebo višněmi potěší snad každého.

Recept na šlehačkovou roládu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas pečení: 20 minutCelkový čas: 50 minutPorce:6 porce

Recept na nejlepší šlehačkovou roládu vás mile překvapí, protože jeho náročnost není vůbec složitá, zvládne ji téměř každý.

Suroviny

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte do tuhého sněhu. 
  3. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny a poté pěnu opatrně přimíchejte ke sněhu z bílků.
  4. Do směsi prosejte mouku a prášek do pečiva a opatrně promíchejte.
  5. Piškotové těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 12-15 minut.
  6. Jakmile je buchta upečená, srolujte ji do rolády a nechte vychladnout.
  7. Mezitím si v misce vyšlehejte smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt.
  8. Ovoce nakrájejte na menší kousky.
  9. Roládu rozbalte a potřete ji smetanovým krémem a zasypte ovocem.
  10. Opatrně ji zase srolujte zase zpět do rolády.
  11. Roládu vložte do lednice alespoň na 2 hodiny.

Jak vylepšit roládu ze šlehačky?

  • Místo smetany můžete použít také zakysanou smetanu nebo tvaroh. Pokud chcete, aby vaše roláda byla ještě svěžejší, můžete do krému přidat také citronovou nebo pomerančovou kůru.
  • Jestliže se vám upečený piškot lehce láme při zavinování, přidejte do krému rozdrobené kousky piškotu, roláda bude pevnější.
  • Skvělá je také kakaovo-šlehačková roláda, v níž chuť ovoce vynikne mnohem více.

Jak pěkně srolovat roládu?

Rolování rolády je jeden z nejdůležitějších kroků při přípravě šlehačkové rolády, aby měla hezký tvar a náplň zůstala jen uvnitř rolády. Hned po upečení piškotový plát srolujte i s pečicím papírem a nechte zcela vychladnout. Až po vychladnutí z piškotu odstraňte pečicí papír, naneste náplň a smotejte. Rolování může být náročné na trpělivost, ale s trochou cviku se to snadno naučíte a vaše šlehačková roláda s ovocem bude vypadat skvěle!

TIP: Do rolády môžete využiť aj tortové krémy – prinášame vám tipy na 17 najlepších krémov

Krémy do rolády

Existuje mnoho různých druhů krémů, které jsou do rolády vhodné.

  • Šlehačkový krém – Tento jednoduchý krém se připravuje smícháním šlehačky s cukrem a případně s vanilkovým extraktem. Krém je velmi snadno připravitelný a skvěle se hodí pro přípravu jednoduchých rolád i dortů.
  • Pudinkový krém – Základem je uvařený pudink vyšlehaný s máslem.
  • Tvarohový krém – Krém je kombinací tvarohu, cukru, případně vyšlehané smetany.
  • Mascarpone krém – Tento krém se připravuje smícháním mascarpone, cukru a šlehačky.

Šlehačková roláda bez mouky – bezlepková roláda

Recept na tuto roládu si můžete připravit také bez mouky, což ocení především ti, kteří se mouce vyhýbají. Mouku můžete nahradit například mletými ořechy nebo kokosovou moučkou. Věřte, že tato verze rolády je stejně dobrá, jako šlehačková roláda s moukou.

Zdroj: budgetbytes.com, food.com


Další tipy na recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)