Škvarkové pagáče patří mezi slané pečivo, na které nedají dopustit naše babičky. I když je jejich příprava náročnější, rozhodně stojí za to je vyzkoušet.
Pamatujete si na tu vůni a chuť škvarkových pagáčků, které vám dělávala vaše babička? Nebo o pagáčcích slyšíte poprvé? Na nic nečekejte a vyzkoušejte recept na křupavé škvarkové pagáče, se kterým u své rodiny jistě zabodujete.
Tradice škvarkových pagáčů
Slovenské škvarkové pagáče jsou oblíbeným pečivem jak na Slovensku, tak i u nás, především na Slovácku. Věděli jste, že toto slovenské slané pečivo s největší pravděpodobností pochází z Maďarska? Právě z Maďarska se tradiční moučné škvarkové placky dostaly na Slovensko a postupně na Slovácko. Ať tak, či onak, základem je vždy překládané těsto promazané mletými škvarky.
I když jsou škvarkové pagáče překládané náročnější na přípravu, stále patří mezi vyhledávané pečivo, které není náročné na suroviny. Tradiční maďarské škvarkové pagáče se neobejdou bez kvalitních škvarků, které si naše babičky připravovaly doma samy.
Škvarkové pagáče se zvyknou připravovat v době domácích zabijaček, kdy máme k dispozici čerstvé domácí škvarky, které jsou přece nejlepší. Jelikož se zabijačky konají právě v období masopustu, i pagáčky si vysloužily pojmenování tradiční masopustní jídlo.
Recept na škvarkové pagáče
Nejlepší škvarkové pagáče jsou ty od našich babiček. A právě tento recept na škvarkové pagáčky pochází od jedné z nich.
Ingredience
Postup přípravy
- Mouku prosejte přes síto do velké mísy. V prosáté mouce vytvořte důlek, do kterého rozdrobte droždí.
- Droždí zasypte cukrem, zalijte trochou teplého mléka a zaprašte moukou.
- Celou mísu zakryjte utěrkou a uložte na teplé místo, aby vám vzešel kvásek.
- Jakmile je kvásek hotový, přidejte k němu zbylé mléko, vejce, olej a zakysanou smetanu, případně majolku.
- Vypracujte těsto (na těstě si dejte záležet, hnětení by mělo trvat alespoň 10 minut), které nechte alespoň půl hodiny kynout.
- Po nakynutí těsto rozválejte, potřete polovinou mletých škvarků.
- Těsto přeložte zleva do středu, zprava do středu, a to celé ještě na polovinu. Nechte dalších 30 minut kynout.
- Po vykynutí opět těsto rozválejte a potřete ho zbylými škvarky.
- Těsto opět seskládejte a nechte 30 minut kynout.
- Mezitím, co těsto kyne, rozehřejte troubu na 200 stupňů.
- Těsto rozválejte a vykrajujte 1 centimetr tlustá kolečka.
- Kolečka vložte na plech, potřete vajíčkem, osolte, pokmínujte a vložte do trouby.
- Pečte v předehřáté troubě dozlatova.
Doporučujeme: Domácí langoše na 12 způsobů
Jak vylepšit škvarkové pagáče?
- Pokud jsou škvarky dost slané, do těsta nepřidávejte sůl.
- Nadýchané škvarkové pagáče je třeba několikrát přeložit, těsto bude podobné těstu listovému.
- Pagáče škvarkové můžete dochutit podle sebe, posypat je můžete jak kmínem, tak sezamovým semínkem, hrubozrnnou solí, mákem nebo jinými semínky.
- Jak připravit škvarkové pagáče, aby byly nadýchané a křupavé? Základem jsou kvalitní škvarky – ideálně domácí, vyhněte se použití kupované škvarkové pomazánce.
Oblíbené druhy pagáčů
Mezi tradiční pagáče patří ty škvarkové, ovšem vy si je můžete vylepšit podle své chuti. Alternativou mohou být pagáče česnekové, cibulové, máslové, sýrové, slaninové nebo dokonce pagáčky s kysaným zelím či pestem.
Existují také recepty na škvarkové pagáče nekynuté, ovšem počítejte s tím, že nekynuté škvarky nebudou tak nadýchané a jemné.
Pagáčky jsou nejlepší buď čerstvé, tedy přímo vytažené z trouby, nebo podávané až na druhý den, kdy krásně změknou. Jsou ideální k pivu nebo vínu.
Připravujete tradiční škvarkové pagáčky i u vás doma nebo jste tento recept ještě nezkoušeli?
Zdroj: simplyrecipes.com, foodnetwork.com
Další tipy na recepty