Skořicové šneky z listového těsta jsou oblíbeným aromatickým dezertem, po kterém se milovníci skořicového cukru můžou doslova utlouct. Recept je jednoduchý na přípravu a poměrně rychlý, můžete tak pohostit návštěvu nebo si jenom zpříjemnit nedělní odpoledne za krátkou chvíli.
Co jsou skořicové šneky z listového těsta?
Tento recept na skořicové šneky z listového těsta vznikl z kombinace různých faktorů a kulinářských tradic. Lidé prostě milují skořicové dezerty, tak není divu, že vznikl tento opravdu jednoduchý a rychlý recept, který je neskutečně chutný. Skořice je oblíbeným kořením, které se používá po celém světě, a to hlavně díky její neodolatelné vůni. Kombinace právě listového těsta a skořice poskytuje skvělou texturu a chuť.
Recept na sladké šneky se skořicí se postupně rozšířil a stal se populárním dezertem nejen v domácnostech, ale také v pekárnách, kavárnách a různých restauracích po celém světě. Existuje mnoho variací na tento recept, které zahrnují různé náplně, glazury a ozdoby.
Recept na skořicové šneky z listového těsta
K tomuto receptu potřebujete jen pár základních ingrediencí a chutný dezert máte doslova na stole.
Ingredience
Na náplň
Na glazuru
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 stupňů celsia a připravte plech na pečení vyložený pečicím papírem.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozviňte listové těsto na obdélník, který má přibližně rozměry 30 × 40 cm.
- Roztavte 3 lžíce másla a rozetřete ho po povrchu těsta.
- Smíchejte 1/4 šálku hnědého cukru s 2 lžičkami skořice a rovnoměrně posypte těsto touto směsí.
- Rolujte těsto od dlouhé strany, abyste vytvořili váleček.
- Poté tento váleček nakrájejte na plátky o tloušťce asi 2,5 cm.
- Uspořádejte plátky na připraveném plechu na pečení s trochou prostoru mezi nimi, protože budou narůstat.
- Pečte ve vyhřáté troubě po dobu 15-20 minut, dokud nejsou šneci zlatavě hnědí.
- Mezitím připravte glazuru smícháním 1/2 šálku práškového cukru, 1/4 lžičky vanilkového extraktu a 1-2 lžiček mléka. Přidávejte mléko postupně a míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Jakmile jsou šneci upečení a stále teplí, polejte je glazurou.
- Nechte vychladnout a glazuru ztuhnout. Poté můžete podávat.
Doporučujeme: Skvělou slanou pochoutkou třeba k snídani jsou párky v listovém těstíčku
Jak vylepšit skořicové šneky?
Recept na skořicové šneky z listového těsta je již sám o sobě v základu skvělý, nicméně i zde se najde pár triků, jak jej můžete ještě vylepšit.
Přidejte ořechy či ovoce – do náplně jednoduše přidejte oblíbené ořechy, nejčastěji vlašské nebo lískové. V případě, že máte rádi kombinaci sladkého a kyselého přidejte také sušené jahody, rozinky či brusinky. Skvělou volbou je také pomerančová nebo citronová kůra. Šneky z listového těsta se skořicí a dalšími přísadami tak budou mít bohatší chuť.
Experimentujte s glazurou – Nemusíte se držet standardního postupu přípravy glazury. Experimentujte třeba s javorovým sirupem či oblíbenou vanilkovou nebo citronovou polevou.
Zaměňte listové těsto – víme, že právě listové těsto je to, co dodává šnekům jejich charakteristickou chuť, nicméně vyzkoušejte šneky udělat třeba z tradičního kynutého těsta.
Tip: Skvělým dezertem z listového těsta jsou také kremrole, určitě je vyzkoušejte.
Koření – nejenom skořice dělá tyto šneky jedinečnými. Doplňte ji například o kardamom, zázvor či muškátový oříšek, uvidíte, jaký bude mít recept potom „grády“!
Prostě vytvořte si svůj jedinečný recept na šneky přesně podle vašeho gusta. Vyzkoušejte třeba také skořicové šneky z listového těsta s pudinkem nebo skořicové šneky z listového těsta s medem. Dobrou chuť!
Zdroj: piesandtacos.com, somebodyfeedseb.com