Šípková omáčka byla dříve nepostradatelnou omáčkou při zvěřinových hodech. Znáte šípkovou omáčku? Připravit si ji můžete z čerstvých šipek i z marmelády.
Základem šípkové omáčky jsou samozřejmě šípky, které jsou nabité vitamíny a antioxidanty. Šípky jsou v kuchyni tak všestranné, že z nich můžete připravit jak omáčku, tak marmeládu nebo oblíbený šípkový čaj. Inspirujte se receptem na šípkovou omáčku.
Proč připravit omáčku ze šípek?
Jak jsme již zmínili, šípky jsou velmi cenné pro své příznivé účinky na naše zdraví. Sladká chuť šípkové omáčky podtrhne chuť masa, ke kterému je podávaná.
Recept na šípkovou omáčku
Šípková omáčka dokáže skvěle podtrhnout chuť každého masa, především zvěřiny, kterou svojí chutí krásně zjemní. Základem omáčky je redukce očištěných šipek, které se rozmixují a vytvoří krásnou jemnou konzistenci.
Ingredience
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve si připravte šípky, aby byly vhodné k tepelné úpravě.
- Z šípků odstraňte stopky a okvětí.
- Šípky rozpulte a vydlabejte z nich jádřince, pro které jsou charakteristická semínka a chloupky.
- Šípky omyjte pod studenou tekoucí vodou.
- Vložte je do hrnce, zalijte vodou a uvařte doměkka.
- Jakmile jsou šípky hotové, rozmixujte je tyčovým mixérem – měla by vám vzniknout konzistence protlaku.
- Dále si připravte jíšku z másla a hladké mouky.
- Zalijte vývarem, přidejte rozmixované šípky, zalijte červeným vínem, přidejte koření.
- Omáčku přiveďte k varu a následně ji nechte 10 minut probublávat.
- Nakonec omáčku dochuťte solí a pepřem.
TIP: Připravte si recept na dokonale propečený steak na varné desce
Jak vylepšit šípkovou omáčku?
Rychlá šípková omáčka vám bude skvěle chutnat, když k její přípravě použijete veškerý výpek s cibulí a ostatní zeleninou z masa, který k ní připravujete. Nemáte zrovna po ruce čerstvé šípky? To vůbec nevadí, stejně bude chutnat jak šípková omáčka z čerstvých šípků nebo z marmelády.
S čím podávat šípkovou omáčku?
Šípková omáčka je nejvhodnější ke zvěřině jako je kanec, jelen, steaky z daňka apod. Zvěřinu můžete také nahradit jiným masem, klasickým kuřecím, vepřovým či hovězím. Vhodnou přílohou jsou knedlíky na vše možné způsoby, děti ji zbožňují s těstovinami.
Zdroj: halfbakedharvest.com, knorr.com
Další oblíbené omáčky