Šafrán je nejrozšířenějším kořením hlavně ve Španělsku, kde se používá k přípravě hodně jídel, zejména k rýži. Vyznačuje se svou chutí a načervenalou barvou. Nicméně nejenom rýže, šafrán můžete používat jak na maso, ryby, těstoviny, tak dokonce i na přípravu dezertů.
Co obsahuje šafrán?
Šafrán obsahuje:
- vitamíny,
- vlákninu,
- hořčík,
- zinek,
- omega- 6 kyseliny,
- kyselinu listovou a další.
Šafrán v kuchyni
Používá se jako koření zejména ve španělské, francouzské ale i orientální kuchyni, kromě toho se ale využívá i jako bylinka například na přípravu čaje.
Šafrán se používá pro podtrhnutí chuti vámi připravovaného jídla, mnohdy může nahradit i sůl. Nicméně kvůli jeho intenzivní chuti byste to neměli s tímto kořením přehánět.
Nejčastěji se používá jeho mletá sušená forma, která se přidává do omáček, gulášů a dalších. Nebo můžete na šafránu klidně postavit celé jídlo, jako je chutná šafránová polévka.
Oblíbené je také krémové šafránové rizoto.
Jak připravit šafrán před vařením
Existuje několik základních metod, jak připravit tuto bylinu před vařením. Nicméně ta nejvíce klasická je namočit špetku šafránu do několika lžic teplé vody a nechat jej tam minimálně dvacet minut – nebo klidně i dvanáct hodin. Nejlépe je si šafrán namočte již večer, když víte, že na druhý den na oběd jej budete používat.
Šafrán při kontaktu s vodou totiž dokáže uvolnit svou chuť, jelikož se začne roztahovat. Nemusíte ale používat jen vodu, klidně jej namočte do vývaru, mléka či do vína. Pokud jej nechcete namáčet, můžete ho třeba rozdrtit na prášek, který přidáte do svého jídla. Další možností je tuto bylinu opéci, a až poté rozemlít na prášek.
Nákup a skladování šafránu
Vzhledem k tomu, že při vaření opravdu nespotřebujete mnoho šafránu, měli byste jej nakupovat také v malém množství, aby si zachoval svou čerstvost. Skladovat byste jej měli ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a suchém místě, nejlépe ve spíži. Také můžete tuto nádobu zabalit do alobalu, abyste jej uchránili před světlem.
Při správném skladování vám šafrán vydrží čerstvý tři až šest měsíců.
Tipy na další bylinky