Rump steak je vyhledávaným pokrmem v každém steak housu. Je jen na vás, jaký stupeň propečenosti zvolíte. Naučte se ho připravovat v pohodlí domova.
Rump steak je oblíbeným pokrmem, který si získal srdce mnoha kuchařů i milovníků steaků po celém světě. Tento kus masa pochází ze zadní části hovězího stehna a je známý svou jemností, šťavnatostí a výraznou chutí. Jak rump steak připravovat a marinovat se dozvíte o pár řádků níže.
Co je rump steak
Rump steak je steak vyznačující se libovým a jemným masem. To se u hovězího dobytka nachází v horní části zadního masa, jedná se o tzv. květovou špičku, která není příliš zatěžována pohybem zvířete. Tato část masa je charakteristická jemným svalovým vláknem s tenkými tukovými žilkami.
TIP: Jak na přípravu dokonalého steaku a čeho se vyvarovat
Jak připravit rump steak
Rump steak je vynikající kus masa, které lze připravit různými způsoby.
Na pánvi
- Nejprve nechte maso předem odležet při pokojové teplotě, osolte a opepřete ze všech stran.
- Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje na středním plamenu. Poté maso položte na pánev a opékejte asi 3 minuty na každé straně – v závislosti na tloušťce steaku.
- Ztlumte plamen a dopékejte dalších 6-8 minut – opět v závislosti na míře propečení.
- Následně hotový steak položte na talíř a nechte ho asi 5 minut odpočívat – uvnitř steaku se rovnoměrně rozloží šťávy a maso bude mnohem šťavnatější.
Na grilu
- Maso nechte chvíli odležet při pokojové teplotě, osolte a opepřete.
- Gril rozehřejte na vysokou teplotu.
- Položte maso na rozehřátý gril a z každé strany opékejte asi 3-4 minuty – opět v závislosti na tloušťce masa.
- Maso přikryjte poklicí a steaky dopékejte ještě asi 4-6 minut.
- I v tomto případě nechte maso po opečení odpočinout na talíři.
Sous–vide
- Maso vytáhněte z lednice, osolte, opepřete.
- Spolu s kořením dle uvážení vložte do potravinové fólie a sáčku, který je určený pro vakuaci k přípravě sous-vide. Dále si nastavte požadovanou teplotu na zařízení, vložte zavakuovaný sáček do vodní lázně a nechte pracovat.
- Jakmile je maso v sous-vide hotové, vytáhněte ho ze sáčku, osušte, zbavte koření a zprudka ho opečte na pánvi – je potřeba, aby se maso zatáhlo, proto stačí opéct 1 minutu. Tímto krokem dáte masu barvu a chuť.
Recept na rump steak
Kdo by steaky nemiloval, ať už well done nebo rare. Recept na rump steak je snadný, nevyžaduje složitou přípravu, a pokud budete dodržovat pravidla opékání jakéhokoliv steaku, budete velmi mile překvapeni nad tím, jak se vám pokrm doma podaří.
Suroviny
Postup
- Maso vytáhněte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.
- Potřete ho olivovým olejem, posolte a opepřete ze všech stran.
- Přidejte tymián a rozmačkaný česnek.
- Pánev rozehřejte na středním plamenu a přidejte olivový olej.
- Jakmile je pánev rozehřátá, vložte na ni steaky a z každé strany je opékejte 2-3 minuty.
- Následně ztlumte plamen a maso na mírném plamenu opečte z obou stran dalších 5 minut – tento krok můžete dokončit také v troubě
- Steaky vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečte asi 5-8 minut, pro propečenější steak volte delší čas.
Tipy
- Je velmi důležité nechat maso před tepelnou úpravou odležet při pokojové teplotě alespoň půl hodiny před přípravou. Jen tak zajistíte rovnoměrné upečení a uvolnění šťáv z masa.
- Pro plnější chuť rump steaku na pánvi či na grilu ho osolte a opepřete před tepelnou úpravou.
- Hovězí rump steak by měl být z vnější strany opečený, ale uvnitř růžový a měkký. Jeho vnitřní teplota by měla být je 55-60 °C.
S čím podávat
Ať už připravujete rump steak v troubě, na pánvi nebo na kontaktním grilu, podávat ho můžete také s omáčkou. Vynikající je rump steak s pepřovou omáčkou nebo sladkou švestkovou.
Nejlepší marinády na rump steak
Abyste podpořili a zvýraznili chuť Ramp Steaku, doporučujeme steak předem marinovat.
Marináda z česneku a bylinek
Smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, čerstvé bylinky (např. tymián, rozmarýn a oregano), sůl a pepř. Maso poté vložte do marinády minimálně na 30 minut před tepelnou úpravou.
Medová marináda s dijonskou hořčicí
Smíchejte med, dijonskou hořčici, olivový olej, ocet a koření podle chuti (např. tymián, česnek, paprika). Maso dejte do marinády na 2 hodiny před jeho přípravou.
Další tipy na marinády: 4 top recepty, které si zamilujete
Marináda z balsamica a javorového sirupu
Balsamico, javorový sirup, olivový olej, sůl, pepř a česnek smíchejte dohromady a maso do této směsi naložte na 2 hodiny před jeho tepelnou úpravou.
Marináda z limetkové šťávy a koriandru
Smíchejte limetkovou šťávu, nasekaný koriandr, olivový olej, sůl a pepř. Marinujte cca 1 hodinu před přípravou.
Tip: Připravte si také oblíbenou štěpánskou omáčku. Recept naleznete zde, hodí se k hovězímu masu.
Pivní marináda
Černé pivo, česnek, cibuli, papriku, sůl a pepř smíchejte dohromady a maso v této směsi nechte marinovat přes noc.
Zdroj: foodandwine.com, olivemagazine.com
Další tipy na recepty