ReceptyRostliny a květinyTipy do kuchyněZahradaZelenina

Zdravá rukola: Účinky a jak ji použít v kuchyni?

Rukola jsou zelené lístky s výraznou chutí – setkáte se také s názvem italská řeřicha nebo arugula. Je populární pro sví zdraví prospěšné přínosy. Nicméně její výrazná pepřová chuť není pro každého. I přesto se ale přidává do mnoha jídel.

Jaké jsou její největší přínosy pro zdraví a jak ji konzumovat?

rukola
Zdroj foto: Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Jaké jsou výhody rukoly?

Tato zelená potravina je plná živin, antioxidačních fotochemikálií a vlákniny. Proto je vhodné ji konzumovat při hubnutí. Obsahuje spoustu dalších životně důležitých živin, jako jsou:

  • Vápník – důležitá složka pro normální srážení krve, zdraví kostí, zubů, svalů a nervů.
  • Draslík, minerály a elektrolyty – nezbytné složky pro správnou funkci nervů a srdce, pomáhá také stahovat svaly a snižovat negativní dopad sodíku. Proto je důležitý pro lidi s vysokým krevním tlakem.
  • Kyselina listová a vitamin B – důležitá složka pro genetický materiál, a to hlavně pro ženy, které jsou těhotné, nebo těhotenství v brzké době plánují.
  • Vitamin C – tento vitamin bohatý na antioxidanty je důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Zajišťuje zdraví tkání a vstřebává železo z potravin.
  • Vitamin K – důležitý vitamin pro správné srážení krve.
  • Vitamin A – silný antioxidant, který pomáhá s růstem buněk, imunitním systémem a zdravím očí.
rukola účinky
Zdroj foto: Anton Chernov / Shutterstock.com

Rukola a její použití v kuchyni

Rukola se konzumuje v syrovém stavu – nejčastěji ji můžete vidět na pizze, nachos či v sendviči. Lahodný, a hlavně zdravý, je také salát z rukoly s extra panenským olejem, vlašskými ořechy, solí a pepřem. Je ale také základem pro další saláty. Přidejte k ní cherry rajčátka a podávejte ke grilovanému kuřeti. Získáte tak nutričně vyvážené nízkokalorické jídlo, které vás dostatečně zasytí.

Pokud vám vadí výrazná chuť rukoly, můžete ji povařit, aby byla jemnější.


Tipy na další oblíbenou zeleninu

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)