Rukola jsou zelené lístky s výraznou chutí – setkáte se také s názvem italská řeřicha nebo arugula. Je populární pro sví zdraví prospěšné přínosy. Nicméně její výrazná pepřová chuť není pro každého. I přesto se ale přidává do mnoha jídel.
Jaké jsou její největší přínosy pro zdraví a jak ji konzumovat?
Jaké jsou výhody rukoly?
Tato zelená potravina je plná živin, antioxidačních fotochemikálií a vlákniny. Proto je vhodné ji konzumovat při hubnutí. Obsahuje spoustu dalších životně důležitých živin, jako jsou:
- Vápník – důležitá složka pro normální srážení krve, zdraví kostí, zubů, svalů a nervů.
- Draslík, minerály a elektrolyty – nezbytné složky pro správnou funkci nervů a srdce, pomáhá také stahovat svaly a snižovat negativní dopad sodíku. Proto je důležitý pro lidi s vysokým krevním tlakem.
- Kyselina listová a vitamin B – důležitá složka pro genetický materiál, a to hlavně pro ženy, které jsou těhotné, nebo těhotenství v brzké době plánují.
- Vitamin C – tento vitamin bohatý na antioxidanty je důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Zajišťuje zdraví tkání a vstřebává železo z potravin.
- Vitamin K – důležitý vitamin pro správné srážení krve.
- Vitamin A – silný antioxidant, který pomáhá s růstem buněk, imunitním systémem a zdravím očí.
Rukola a její použití v kuchyni
Rukola se konzumuje v syrovém stavu – nejčastěji ji můžete vidět na pizze, nachos či v sendviči. Lahodný, a hlavně zdravý, je také salát z rukoly s extra panenským olejem, vlašskými ořechy, solí a pepřem. Je ale také základem pro další saláty. Přidejte k ní cherry rajčátka a podávejte ke grilovanému kuřeti. Získáte tak nutričně vyvážené nízkokalorické jídlo, které vás dostatečně zasytí.
Pokud vám vadí výrazná chuť rukoly, můžete ji povařit, aby byla jemnější.
Tipy na další oblíbenou zeleninu