Roštěná s rýží je pokrm, který nevyžaduje mnoho kuchařských znalostí. Díky rozpadajícímu se masu je oblíbená jak mezi dospělými, tak mezi těmi nejmenšími. Umíte ji správě připravovat?
Roštěná s rýží patří mezi klasiky staré české kuchyně, kterou nikdy nikdo nepohrdne ani dnes. V mnoha hospodách a restauracích je roštěná stále součástí jídelníčku, dokonce patří mezi ty slavnostnější pokrmy, takže pokud nevíte, co k nedělnímu obědu, rozhodně vyzkoušejte roštěnou s rýží.
Roštěná s rýží
Dnes už existuje mnoho variant na toto jídlo. Jak již sám název napovídá, hovězí roštěná s rýží se připravuje převážně z hovězího masa, konkrétně z hovězího zadního (roštěnec). Pokud hovězímu masu moc neholdujete, můžete sáhnout i po vepřové kýtě. Základem je dokonale rozpadající se maso a výtečná omáčka.
Recept na roštěnou s rýží
Připravit vynikající nedělní oběd není nic složitého. Stačí vám pár plátků hovězího zadního, cibule, sůl, pepř a hořčice – a během dopoledne máte připravenou výtečnou vídeňskou roštěnou s rýží, která chutná jak dětem, tak dospělým. Recept na takto připravované maso na šťávě s rýží je velmi jednoduchý a nevyžaduje mnoho surovin.
Ingredience
Postup přípravy
- Roštěnky pořádně omyjeme a zbavíme nevhodných kousků (blány, tuk apod.).
- Maso naklepeme, osolíme, opepříme, a nakonec potřeme hořčicí.
- Takto připravené maso obalujeme v mouce.
- Sádlo vložte do hrnce a nechte rozehřát.
- Cibuli nakrájejte najemno a vložte do hrnce s rozpáleným sádlem.
- Plátky roštěnky zprudka opečte na cibulce.
- Podlijte vodou a duste doměkka.
- Jakmile je maso zcela měkké, vyjměte ho z hrnce a šťávu zahustěte jíškou z mouky a vody.
- Maso vraťte do hrnce, krátce povařte a podávejte s rýží.
Tipy
- Šťávu můžete zahustit i krajícem chleba, důležitá je chlebová kůrka. Aby se vám povedla co nejlepší omáčka k rýži, je zapotřebí, aby se roštěnky dostatečně dlouho dusily. Maso bude měkké a omáčka bude poctivá a chuťově výrazná.
- Pro ještě lepší chuť podlévejte roštěnou hovězím vývarem.
- Stejným způsobem můžete připravit i vepřovou roštěnou s rýží. Pokud máte hovězí příliš tuhé, můžete si ho naložit den předem do oleje, citronové šťávy a koření. Následující den ho velmi pomalu a dlouze duste.
S čím roštěnou podávat?
Ideální přílohou k roštěné je vařená rýže nebo také houskový knedlík. Dušená roštěná s rýží se také často podává s nakládaným zelím, které zvýrazňuje chuť tohoto pokrmu. Další oblíbenou přílohou je bramborová kaše nebo pečené brambory. Dokonce existuje i varianta s těstovinami.
Jak ozvláštnit roštěnou
Přidáním zeleniny jako je paprika, rajčata, cuketa nebo mrkev, můžete dodat jídlu svěží a lehkou chuť. Zelenina také dodá jídlu barvu. Další variací tohoto pokrmu může být roštěná na houbách s rýží, stačí do jídla přidat sušené houby nebo žampiony.
Zdroj: recipes.co.nz, washingtonpost.com
Další tipy na recepty