Ricotta je měkký čerstvý sýr, který se hodí pro výrobu různých pokrmů, ať už ji chcete využít do hlavního chodu, dezertu, či různých chuťovek. Pro svou jemnou chuť je v kuchyni velmi oblíbená.
Ricottový koláč
Ačkoliv koláče většinou připravujeme nasladko, ricotta se skvěle hodí právě k přípravě slaných koláčů.
Suroviny:
- 500 g ricotty,
- 200 ml zakysané smetany,
- 6 vajec,
- 300 g cherry rajčátek,
- 25 g másla,
- 50 g parmazánu,
- lžíce olivového oleje,
- stroužek česneku,
- sůl a pepř,
- čerstvý tymián.
Postup přípravy:
- Ještě, než začnete s přípravou, dejte si předehřát troubu na 180 °C. Máslem vymastěte formu, a poté ji vysypte nastrouhaným parmazánem.
- V misce smíchejte rajčátka s olivovým olejem, přidejte česnek, sůl a pepř. Tuto směs připravte na plech a nechte 15 minut péct, aby rajčata změkla.
- Smíchejte ricottu s vejci a dobře promíchejte, pak přidejte ještě zakysanou smetanu. Následně osolte a posypte trochou tymiánu.
- Směs z ricotty připravte do zapékací formy, rozmístěte rajčátka a dokořeňte ještě tymiánem.
- Na závěr už stačí jen zakápnout olivovým olejem a nechat zhruba 20 minut péct. Výsledkem by měl být ztuhlý slaný koláč.
Pomazánka z ricotty
Tento recept na pomazánku z riccoty je velmi jemný. Kombinace ricotty se sušenými rajčaty a parmazánem jistě stojí za vyzkoušení.
Suroviny:
- 250 g ricotty,
- 50 g piniových oříšků,
- 2 lžíce strouhaného parmazánu,
- 8 sušených rajčat,
- 2 stroužky česneku,
- lžíce olivového oleje,
- sušená bazalka, sůl a pepř.
Postup přípravy:
- Nejprve začněte opražením oříšků. Stačit budou zhruba 2 minuty na suché pánvi.
- Do misky dejte oříšky, sušená rajčata, parmazán, ricottu, olivový olej a česnek společně s bazalkou. Všechny suroviny důkladně smíchejte.
- Pomazánku dokořeňte podle chuti a můžete podávat s oblíbeným pečivem.
Ricottové lívance
Lívance z ricotty si můžete dopřát k snídani i třeba ke svačině. Jsou nadýchané a jednoduše skvělé.
Suroviny:
- 250 g ricotty,
- 185 ml mléka,
- 175 g hladké mouky,
- 2 vajíčka,
- 60 g krupicového cukru,
- lžička jedlé sody,
- lžička kypřicího prášku,
- kůra z citronu,
- sůl,
- olej na pánev.
Postup přípravy:
- Aby byly lívance nadýchané, měli byste nejprve nechat všechny suroviny dosáhnout pokojové teploty.
- Všechny suroviny dejte do mísy a pečlivě vymíchejte či rozmixujte do hladkého těsta. Poté ho nechte ještě zhruba 10 minut stát.
- Pak už jen stačí vymazat pánev trochou oleje a nechat ji dostatečně rozehřát.
- Lívance smažte z obou stran.
- Dozdobit a dochutit je pak můžete zcela podle svých chutí. Skvělý je například jogurt a med v kombinaci s oblíbeným ovocem.
Recepty s ricottou jsou velmi oblíbené a chutné. Tento sýr se totiž postará o jemnou skvělou chuť. Využít ho tak můžete jak nasladko, tak i naslano. Nabízí se opravdu mnoho možností.
Ricotta je také skvělou alternativou mascarpone. Pokud vám zrovna doma pochybilo a nevíte čím nahradit mascarpone, vyzkoušejte ricottu a další tipy.
Další recepty na koláče a moučníky