Domácí kváskový chléb je čerstvý a voňavý. Typická je křupavá kůrka. Recept na chutný kváskový chléb dokážete připravit sami u vás doma, kdykoliv jen budete chtít.
Čerstvý kvásek na chléb
Suroviny k upečení domácího chleba jsou snadno dostupné, pečicí trouba se běžně nachází v každé domácnosti, a když budete chtít, čas si uděláte. Jediná a zásadní věc, kterou si musíte obstarat, je kvásek. Čerstvý se dá sehnat přímo v pekárně nebo u lidí, kteří již chleba pečou (najdete je na kváskové mapě). Můžete si také koupit sušený, ale jeho „probuzení“ chvilku trvá a začínající pekaře by to mohlo od pečení odradit, takže začněte určitě s čerstvým.
Recept na kváskový chléb
Vycházíme tedy z toho, že kvásek na chléb jsme úspěšně sehnali. Jak připravit kváskový chléb?
Suroviny
- 150g žitné mouky (nejlépe chlebová),
- 300g pšeničné mouky (také chlebová),
- 330ml vody,
- 1.5 ČL soli,
- 1 ČL kmínu,
navíc můžeme přidat – koriandr, semínka (slunečnicová, dýňová, chia, sezamová či jiná).
Proces výroby kváskového chleba má tři úrovně. Vzhledem k tomu, že chlebu celkem trvá, než se „vyklube“ v celé své kráse, je důležité si je správně načasovat.
Příprava kvásku na kváskový chléb – večer
- do mísy dáme 150 g žitné mouky, 150 g vody a lžíci kvásku,
- zamícháme, vyrobíme husté těsto, celou mísu dáme do sáčku a uzavřeme gumičkou či provázkem,
- necháme kynout asi 12 hodin.
Příprava těsta na chléb – ráno
- nikdy nezapomeňte na první krok – z mísy odebereme lžíci kvásku a vrátíme ho do lednice! Použijeme ho zase příště a takto si ho můžeme udržovat při životě téměř do nekonečna,
- do mísy ke zbývajícímu kvásku přidáme 300 g pšeničné mouky a 180 g vody, 1,5 lžičky soli, lžičku kmínu, případně lžičku koriandru.
- těsto můžete hníst ručně nebo zapojit stroje – kuchyňský robot nebo domácí pekárna to zvládnou hravě za vás,
- až bude těsto hladké a vláčné, můžete ještě přidat semínka nebo jej rovnou přemístit na pomoučený vál a vytvarovat bochánek – pozor! Bude se hodně, ale opravdu hodně lepit! Takže bojujte a nevzdávejte to, výsledek už je na dosah,
- bochánek vložte do ošatky vysypané moukou, případně do jakékoli mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 4 hodiny – chlebové těsto má radši nižší teplotu a čím déle bude kynout, tím bude chléb lepší.
Pečení kváskového chleba – v poledne
- troubu zapneme na 250 stupňů a vložíme do ní 2 plechy, až se nahřeje, horní plech vyndáme a vyklopíme na něj nakynutý bochník,
- chleba vložíme do trouby a na spodní plech nalijeme půl hrníčku vody. Hned zavřeme ať nám neuteče teplo a pára,
- pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě 10 minut.
Hotový a nejlepší kváskový chléb poznáme podle krásně zlaté barvy kůrky a dutého zvuku při poklepání zespod. Než se do něj pustíte, nechte jej vychladnout na mřížce. Pokud jej rozkrojíte moc brzo, mohl by se vám „zdrcnout“.
Tipy pro přípravu kváskového chleba
- časové rozvržení přípravy na večer, ráno a poledne je jen orientační, ale je to nevýhodnější varianta. Pokud jste přes den v práci, můžete si proces přípravy posunout podle potřeby na jinou denní dobu nebo si nechat pečení alespoň na víkend,
- každá trouba peče jinak, takže si zpočátku domácí kváskový chleba hlídejte – hotový chléb poznáte podle barvy a zvuku,
- možná se vám to napoprvé nepovede, ale nevzdávejte to! Cvičení dělá mistra a představte si tu chuť, vůni, kůrku… tak do toho.
Zdroj: Autorský text