Rostliny a květinyTrvalky a skalničkyZahradaZelenina

Reveň rebarbora: Ovoce, nebo zelenina? Jak si ji vypěstovat?

Rebarbora se využívá často v kuchyni při pečení sladkých dobrot, a právě proto ji většinou považujeme za ovoce – ale ona je to ve skutečnosti zelenina. Kromě sladkých pokrmů se hodí i pro přípravu slaných jídel a na zahradě si ji vypěstujete poměrně snadno. Jak na to?

Zdroj foto: Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Trvalka, která se drží na jednom místě

Rebarbora patří mezi trvalky – a na jednom stanovišti, kam ji vysadíme, vydrží růst klidně i deset let. Na pěstování přitom není vůbec náročná, nemá však příliš v oblibě přímé sluníčko. I když i to snese, je vždy lepší ji sadit tam, kde je polostín. Pokud bude růst pod stínem stromů, budete ji sklízet o něco později, rebarbora tam však bude spokojená.

Během léta je dobré dopřát jí pravidelnou zálivku, nepohrdne ani přírodním přihnojováním. Patří mezi mrazuvzdorné rostliny, nejvíce se jí daří v horských oblastech, protože na letní parní počasí si příliš nepotrpí.

Z čeho ji vypěstovat?

Rebarboru je možné začít pěstovat dvěma způsoby a vhodné jsou oba.

  • Ze sazenic bude její pěstování rychlejší, sklízet ji však můžete až rok poté, co ji zasadíte do země. Ze sazenic se pak rebarbora sází nejlépe na podzim, možné to je však i v měsíci březnu.
  • Pokud zvolíte semínka, budete si muset na sklizeň ještě počkat o rok až dva později. Semena by se měla zasít v srpnu nebo také v březnu, potřebují častou zálivku a přihnojování.
Zdroj foto: thoughtsofjoyce / Shutterstock.com

Když nemáme zahradu

Tuto sladkokyselou dobrotu si můžete vypěstovat i v případě, že zahrádku nemáte. Bude se jí totiž dařit i na balkóně ve velkém květináči. Protože jde o dobře přizpůsobivou a odolnou rostlinu, můžete ji nechat klidně i doma na okenním parapetu.

Rebarboru sklízíme vždy až rok po jejím vysazení, a to od dubna do června. Déle by se nemělo čekat, protože pak její řapíky obsahují příliš kyseliny šťavelové, co může dráždit žaludek. Pro sběr vybíráme ranní hodiny, kdy je chladnější počasí.

Doporučujeme: Rebarborový koláč

Rebarbora nejen výborně chutná, ale obsahuje také velké množství vitamínu B.

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)